podejrzenia zacząłem nabierać po tym, jak chciałem ustawić w Moim Komputerze pokazywanie wszystkich plików - automatycznie przestawiało się na "nie pokazuj plików ukrytych lub systemowych. Później udałem się z pendrive’em do punktu ksero, aby wydrukować jeden dokument. Gdy pan podłączył pod jakiś terminal, (nie wiem jak się to nazywa) spytał, czy drukować ten wordowski - ku mojemu zdumieniu plików na pendrive było więcej niż jeden (tylko jeden nagrywałem, a wcześniej był pusty). Oczywiście na moim komputerze też ich nie widać, gdy przeglądam zawartość pendrive’a. Wnioskuję, że skoro mam jeśli mam jakiś syf na nośniku przenośnym, to na komputerze też… Mógłby ktoś mi pomóc się tego pozbyć?
Pierwszy objaw rzeczywiście wskazuje iż komputer będzie zainfekowany.
Obecność dodatkowych plików na twoim nośniku wymiennym niekoniecznie musi świadczyć o obecności wirusa.
W punkcie ksero twój pendrive prawdopodobnie został podłączony pod linuksa. A ten widzi windowsowskie pliki ukryte. By pozbyć się takich plików od czasu do czasu trzeba nośnik sformatować.
Aby pozbyć się wirusów z komputera przede wszystkim trzeba zainstalować antywirusa.
Na …dzień dobry użyj skanera : Dr.WEB CureIt! 6.00.1.03150 i zrób pełne skanowanie systemu z naciskiem na pełne… co do infekcji z pendrive-a , aby uchronić Cie przed następnymi wpadkami ściągnij i zainstaluj
Panda USB Vaccine - stabilną wersję darmowego narzędzia do blokowania złośliwego oprogramowania rozprzestrzenianego za pomocą dysków przenośnych …
Przeskanowałem. Usunął ggpw.exe z każdej partycji, tak samo z 2u923g01.exe i przeniósł autorun.inf. Jednak nadal jest problem z automatycznym ustawieniem na “nie pokazuj plików ukrytych lub systemowych” i z wejściem na którąkolwiek partycję - po podwójnym kliknięciu pojawia się okienko z wyborem programu do otworzenia…
Plik autorun.inf wciąż znajduje się na twoim komputerze i jest on zmodyfikowany przez wirusa , dlatego nie można normalnie wejść na partycje. Ręczne wywalenie tego pliku załatwiło by częściowo problem. Można by normalnie wejść na partycje. Tyle mogę podpowiedzieć . Do reszty potrzebny ktoś bardziej zaawansowany.
Dodam , że kiedyś u znajomego skasowałem ręcznie ten plik ale użyłem do pomocy płytki z Linuksem.