Źle rozciągnięty obraz w grach i na pulpicie na GF 6600


(przemek7525) #1

Witam.

Problem polega na tym, że w niektórych grach i na pulpicie obraz jest źle rozciągnięty/dopasowany do lewej krawędzi, jest dobrze dopasowany do prawej, górnej i dolnej krawędzi, a po lewej jest przerwa na ok. 60 pix. Obraz jest czarny, po prostu w tamtym miejscu obraz jest nieaktywny. Jednak problem występuje tylko (jak już wyżej wspomniałem) w grach, jak na razie tylko na Tomb Raider Legenda, i na pulpicie. Jeżeli wyjdę z gry, w której jest wszystko ok, to pulpit wygląda mniej więcej w ten sposób: ok. 250 pix nieaktywnych po lewej stronie, na górze ok. 20 pix, ucięty obraz na dole i po prawej, ale jak wejdę w panel nVidii, to nagle samo z siebie jest tylko złe dopasowanie z lewej. Jak odinstaluję sterowniki to jest wszystko OK. Rozdzielczość jaką mam to 1280x1024, na 800x600 jest OK, w trybie awaryjnym też wszystko jest OK. Próbowałem już chyba wszystkiego poza formatem: reinstalacja sterowników, przywracanie systemu, zmienianie ustawień w panelu nVidia i na monitorze (Belinea 10 17 30 (11 17 44) taka jak tutaj). Poradźcie coś bo już nie wiem co zrobić a ten ucięty obraz mnie dobija.

System: Windows 7 7100 32 bity

Karta graficzna nVidia GeForce 6600.


(Jjoasz) #2

a probowales wcisnac auto(size) na monitorze?


(przemek7525) #3

Tak, robiłem to wiele razy, ale to nic nie daje.


(Jjoasz) #4

odswiezenie (f5) pulpitu tez nic nie daje?

i jaka jest rozdzielczosc potem i refresh rate?

karta nie zmienia czasem profilu po wysjciu z gry i nie obniza taktowania?

masz ja podlaczona przez przesciowke DVI-s?


(przemek7525) #5

Odświeżanie nic nie daje.

Rozdzielczość jest taka sama i refresh też (60).

Karta nie zmienia profilu bo jest tylko jeden.

Monitor jest podłączony przez przejściówkę DVI przy karcie.


(Jjoasz) #6

reinstalacja sterownikow, ale jakich? najnowszych, czy troche starszych, np. 91.xx/94.xx?


(przemek7525) #7

Trochę starsze, 186.18, ale właśnie ściągam jeszcze nowsze ze strony nvidii - 190.38. Zobaczymy, czy to coś da.


(Jjoasz) #8

no nie wiem, czy najnowsze cos pomoga... raczej starsze, szczegolnie ze masz 7100

u mnie na 7260 wszystko chodzi bez problemu - i na gf 6600gt, i na 6800 - na tych samych, niestety 186.xx (rollback nie dziala, bug)

ps. a stery pod jaki system sciagasz - xp, czy vista? pod viste probuj pierwsze, jesli sa


(przemek7525) #9

Stery ściągam dla 7, wcześniej miałem te same stery co teraz i było wszystko OK, potem się coś poknociło z ustawieniem ekranu, nacisnąłem przycisk auto na monitorze i się zrobiło coś takiego co mam teraz.

Stery pod XP instalowałem, ale nie miałem Aero i rozdziałki 1280x1024


(Jjoasz) #10

sciagnij pod xp 91.xx lub 94.xx - same sterowniki, bez CCC, rozpakuj i zrob rollbacka we wlasciwosciach karty

ps. tez mam 1280x1024 na 17'


(przemek7525) #11

Zainstalowałem stery pod XP (stare, bo z 2005 roku) i nic nie dało, cały czas to samo jest.

EDIT: Problem rozwiązany - zwiększyłem częstotliwość odświeżania z 60 na 75Hz