Złe wskazanie częstotliwości prosecora


(Bartek Bolewicki) #1

Witam!

Mam taki problem, sprawę do was możecie mi powiedzieć dlaczego mi pisze, że mam procka 1,33GHz a powinno być

2,66GHz. Jest to Pentium 4, system operecyjny Windows XP ale dodam ze to było na każdym systemie testowane i nadal to samo


(luger) #2

Dlaczego uważasz , że powinno być 2,66?

Może po prostu to jest 1,33GHz. #-o

Skąd jest ten procesor, kupiłeś go od kogoś?

A może to nie P4 tylko Core duo. :shock:


(Spectatorx) #3

Może sprzedawca Ci wkręcił, że procesor "działa jak" 2,66ghz, bo używa ht?


(Bartek Bolewicki) #4

To napewno jest 2,66 bo u mojego brata tyle pokazalo a u mnie 1,33


(Seba86mu) #5

djbartus , jak masz w BIOSie ustawione FSB procesora i mnożnik ?

Ustaw w BIOSie:

Mnożnik procesora: x10

FSB procesora: 266MHz

Zapisz zmianę ustawień w BIOSie.


(sdar) #6

Proszę o zmianę tytułu na bardziej konkretny.

Użyj opcji zmien.gif

Dodatkowo, proponuję zapoznanie się z TYMI informacjami.


(luger) #7

[-X Jak mu się uda przestawić FSB to będzie już dobrze, mnożnik jest zablokowany na 99%

Jeżeli oczywiście ma w tym biosie funkcje oc, ja na przykład nie mam.

Tu pomoc "naukowa" do biosu :wink:

http://www.screenreaders.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=94&Itemid=29

Proponuję użyć programu cpu-z do sprawdzenia co on pokaże na temat procka.

Program jest tutaj http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1424&CPUZ+1.43


(Bartek Bolewicki) #8

http://www.mfoto.pl/show.php?id=919402 mam tak


(niezDarek) #9

wejdź do biosu i zwiększ dzielnik tak aby ci pasowało lub FSB


(luger) #10

Bus Speed masz przestawione na 100, a powinno być 200, tak myślę, ale mogę się mylić. :mrgreen:


(niezDarek) #11

tak powinno być 200


(luger) #12

No to się wyjaśniło, ale w takim razie to ktoś musiał ręcznie ustawić magistralę na 100, bo jak inaczej. :expressionless:


(Bartek Bolewicki) #13

Było tak ja odrazu wzucilem go do kompa

Ustawiłem na 200 to mi sie komp nie włączył.


(luger) #14

Pewnie nie przestawiłeś innych dzielników, które były przystosowane do FSB100.

Najlepiej przestaw wszystko na auto, wtedy powinno się samo skonfigurować poprawnie.

Potem możesz się pobawić ewentualnie w OC.

Jak nie wiesz jak, to przywróć domyślne ustawienia biosu, a potem dostosuj to co ci nie pasuje.


(Bartek Bolewicki) #15

Zrobiłem tak ale domyślnie to ja mam 1,33GHz a jak go zmieniłem i mi jakoś dziwnie komp zaczoł chodzic strasznie wolno


(Seba86mu) #16

djbartus , powtarzam: ustaw FSB procesora (FSB Frequency) na 266 MHz. Teraz na pewno masz ustawione domyślne 133 MHz, dlatego Twój procesor taktuje z częstotliwością 1,33 GHz (133MHz x 10).

Gdy przestawisz FSB na 266 MHz, Twój procesor zmieni częstotliwość taktowania na 2,66 GHz (266MHz x 10).


(luger) #17

No to ja ci już nie pomogę więcej, zostawiam to innym, może ktoś będzie wiedział więcej na ten temat.


(niezDarek) #18

spróbuj jeszcze zresetować bios przestawiając zworke obok baterii na płycie głównej z pinów 1,2 na 2,3 na ok pół minuty apotem przestaw tak jak było na 1,2 i włącz komputer


(luger) #19

Albo wyciągnij baterię na chwilę. :smiley:

O tym mówiłem już wcześniej, reset czy domyślne, na jedno wychodzi.


(Bartek Bolewicki) #20

No wyciągnąłem te baterie i nadal mi pokazuje 1,3 GHz