Zły odczyt MHz


(Oskarbox) #1

Witam mam problem z moim procesorem jest to AMD Athlon XP 3200+ Barton a więc chodzi o to że komputer źle odczytuje MHz tj. pokazuje w systemie że jest 1400MHz a naprawdę powinien mieć 2800. Sprawdzałem w systemie, CPUz'em, Everest'em wszędzie tak samo w dodatku w cpuz pokazuje że mam Athlona XP 1900+. Może to wina BIOS'u? Proszę o pomoc


(niezDarek) #2

myślę że działa system obniżania mnożnika procesora w celu obniżenia zużycia prądu, zobacz jak pokazuje program cpu-z

włącz jakąś gre, program obciążający mocno komputer np. jakiś benchmark i sprawdź ponownie ile jest wskazywane


(Robert Zgrzebnicki) #3

A to nie będzie Cool'n'Quiet albo jakieś inne energooszczędne cudeńko? SuperPi zapuść albo Prime95.

@Down. Pardon, faktycznie chwila nieuwagi.


(Marjaan) #4

Byłoby, ale nie w Athlonie XP :x

Wygląda na to, że fsb jest obniżone, podnieś ręcznie w biosie do 166 i sprawdź częstotliwość procesora.


(Te3ste3r) #5

Na pewno nie jest to Cool'n'Quiet bo w Athlonach XP go nie ma, kiedyś posiadałem athlona xp i nie przypominam sobie żeby posiadał on jakiekolwiek funkcje oszczędzania energii obniżające taktowanie rdzenia, więc o samoczynnym zmniejszeniu się mnożnika można zapomnieć.

Jeśli procesor podkręcałeś co widzę, bo żaden barton 3200+ nie miał takiej częstotliwości, to jestem prawie w 100% pewny (choć ręki sobie nie dam uciąć) że jest uszkodzony. Poza tym podobnie miałem ze swoim AMD 900 MHz który, ze starości, zaczął się sypać i miał tylko 600 MHz (bądź 700).


(Marjaan) #6

Powinien mieć 2133 bodajże. Ale nie 1400... i to nie jest objaw uszkadzania :lol: Wygląda na zmianę FSB i nic więcej.


(Te3ste3r) #7

Jak pisałem sam miałem przypadek że częstotliwość była niższa i okazało się że procesor jest już w rozsypce, więc uwzględniam taką opcję, w dodatku myślę że skoro Neun miał podkręcony procesor to zagląda do biosu więc sprawdziłby sytuację. Ale najlepiej niech on sam się na temat swojego fsb i mnożnika w biosie wypowie - jest taki jaki powinien być czy jest niższy?


(Kwalimir) #8

Miałem kiedyś taki procesor i jego prawidłowe ustawienia to 200MHz x11(2200MHz)


(slawex1983) #9

Powinien mieć 2200 MHz. Daj screen z CPU-Z.


(Oskarbox) #10

Po wczorajszym zainstalowaniu systemu początkowo miałem fsb ustawione na 100 pomyślałem że przestawie na 133 jednak dużo to nie dało bo z 1100 podskoczyło do 1400. Oto screen z cpu-z:

http://img268.imageshack.us/img268/3443/beztytuuxj.png (źle wskazuje procesor bo nie mam XP1900+)

Mogę dodać że mobo to MSI K7N2 Delta-L obsługująca FSB 400


(Emilmlo) #11

FSB musisz dać na 200MHz.


(Kwalimir) #12

Dokładnie,mnożnika nie zmienisz jest zablokowany.


(Oskarbox) #13

Mi się wydaje że stary bios może nie odczytywać takiego procesora może wgranie nowego biosa pomoże?

Ok spróbuje dać na 200


(Kwalimir) #14

Aktualizacja biosu to też dobry pomysł bo obsługa tego procesora została dodana w wersji 5.1 biosu do tej płyty,ale najpierw ustaw poprawnie procesor(200MHzx11) a potem możesz jeśli to konieczne aktualizować bios.


(Oskarbox) #15

Ok, dzięki wszystkim za pomoc spróbuje wgrać biosa i ustawić fsb miejmy nadzieje że się uda. Z Bogiem.