Zmiana płyty głównej i perypetie


(system) #1

Miałem ci ja płytę główną Abita i po awarii zmieniłem na Gigabyte.

W pierwszej chipset był nVidia nForce2 w drugim VIA KT880.

Ponoć są to porównywalne chipsety i tylko to się zmieniło w moim kompie.

Gwoli ścisłości dodam, że mam kartę graficzną nVidii FX 5200 128 DDR.

Jak miałem tamtą płytę to demo gry FarCry chodziło płynnie na ustawieniach Medium a teraz wywala się gra na analogicznych ustawieniach.

Wtedy miałem wpięte tylko 256 MB pamięci RAM teraz mam 512 MB więc niby lepiej a jednak jest problem.

Co może być problemem?

PS

Pozostałe aplikacje i gry zachowują się w miarę normalnie.

Np. Colin 4 chodzi ultra płynnie.


(Ford Fokus) #2

Może zmień sterowniki do karty na trochę starsze.


(system) #3

To już uczyniłem.

Miałem najnowsze i zamieniłem na starsze.

Nic to nie pomogło, wręcz odwrotnie.

Załadowałem też najnowsze sterowniki dla płyty bez rezultatu.


(fiesta) #4

Sorry za głupie pytanie:

Instalowałeś od nowa system po zmianie MOBO ??


(system) #5

System był stawiany od podstaw (format i inne pieszczoty) :smiley:


(JNJN) #6

A masz jeden moduł,czy dokładałeś drugi - sprawdź na samym starym.

Sprawdź czy nie mają błędów,memtest86 - ma być zero.

Oczywiście wgrałeś najnowsze stery VIA do płyty głównej.


(system) #7

Myślałem, że po 10 latach posiadania komputera mam jako takie rozeznanie w tych sprawach.

Jednak muszę zrewidować swoją opinię.

Okazało się, że po ściągnięciu i zamontowaniu sterownika do mojej karty ze strony producenta (producent MSI) gra ruszyła z kopyta i śmiga, że hej.

A myślałem, że jest jakieś wąskie gardło na płycie.

Inny problem to modem neostrady Thomson "SpeedTouch330" USB.

Raz się uruchamia neostrada bez problemu a czasami niby się włącza a net nie chodzi.

Zmieniłem sterowniki na najnowsze ściągnięte ze strony producenta i dalej to samo.

Dałem też najnowsze stery na USB dla płyty głównej,.

Nic to nie zmieniło.

Reasumując, jeden problem z głowy, ale drugi został.


(JNJN) #8

1 Do tej karty i XP ster wersja 56.72.

2.Neostrada - poczytaj.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... 747#320747

Płyty na chipach VIA czułe na brak sterów(pakietu VIA) - starać się wgrywać jak można najnowszy.


(system) #9

Ja mam Win 98 SE a ściągnąłem i zainstalowałem sterownik MSI v. 6172 i teraz wszystko (jesli chodzi o gry) chodzi jak burza.

Mam zainstalowane najnowsze sterowniki do Via i inne do płyty Gigabyte.

Najnowsze sterowniki do posiadanego modemu.

Co mam jeszcze zrobić aby modem działał prawidłowo za każdym razem?

Doszedł też inny problem, którego wcześniej nie było lub pojawiał się sporadycznie.

Karta Sound Blaster Live! 4.1 działa połowicznie.

Zgłasza się przy starcie sytemu a potem nie chce odtworzyć plików wave i nie gra mi wtedy Winamp.

Sterowniki zamontowałem te same które niezawodnie działały z poprzednią płytą.

Tu się dzieją jakieś cuda.

PS

W biosie wyłączyłem zintegrowany dźwięk AC/97.

Walczę z nową płytą od miesiąca, robię nakładki przez setupcor.exe, daje nowe sterowniki a dalej wszystko chodzi raz tak, raz tak.

W poprzedniej płycie wszystko śmigało 12 miesięcy bez żadnych poprawek.


(JNJN) #10

Do WIN98SE polecam wersje 56.64.

Czy inne urządzenia na USB pracują prawidłowo,jak tam stery,jak masz USB2.0 ściągnij najnowsze stery do płyty i USB.

Wyjmij z portów USB kompa wszystko oprócz modemu neo.

Warto by było sprawdzić na karcie PCI USB wystarczy wersja 1.1 i podpiąć do niej modem - możliwe że masz kiepskie porty USB lub uszkodzone.


(system) #11

To jest niezła myśl, tylko nie do końca rozumiem gdzie są te PCI USB?

Czy chodzi Ci o USB na oddzielnym śledziu, które to porty podpięte są kablem do płyty?

Modem jest teraz wpięty do portów zintegrowanych z płytą z tyłu obudowy.


(JNJN) #12

Sprawdź najpierw wszystko co pisałem.

Pożycz kartę PCI USB 1.1 lub 2.0 lub kup i sprawdź.

Zobacz sobie na kartę


(system) #13

Na razie przełożyłem modem na USB umieszczone na śledziu i wszystko chodzi normalnie.

Zobaczymy co będzie działo się dalej.

Widocznie (jesli dalej będzie wporzo) jest walnięty port USB z płyty i działa w kratkę.

Może poczekać dwa latka (tyle jest gwarancji) a potem z tego powodu zareklamować?