Witam. Tak jak w temacie, otóż kupiłem ten procesor z myślą o wymianie mojego E4300, sęk w tym, że myślałem iż całą filozofia wymiany polegać będzie jedynie na zamontowaniu nowego procesora, jednak po dokonaniu tej czynności komputer po prostu się nie włącza, jedynie standardowo “buczy”, a ekran monitora pozostaje ciemny. Na internecie wyczytałem, że trzeba poprzestawiać jakieś zworki przy płycie głównej, dopasowując wszelkie ustawienia do nowego procesora. I moje pytanie brzmi jak to zrobić, o ile jest to właściwe rozwiązanie? Płyta główna to Asus P5N-E Sli.
Podłącz stary procesor, zaktualizuj BIOS:
BIOS ściągasz najnowszy ze strony producenta, do konkretnego modelu.
Po dokonaniu tej czynności (jeśli się powiedzie) wyłącz komputer, wymień procesor, wejdź do BIOSu i sprawdź czy jest poprawnie rozpoznawany (model, taktowanie).
Wielkie dzięki! Aktualizacja pomogła, komputer widzi nowy procesor, z tymże teraz w ustawieniach Biosu w zakładce Advance->CPU Configuration->CPU Speed odczytywana jest wartość około 1,6 Ghz i tak samo w indeksie wydajności systemu windows ocena cząstkowa procesora wynosi o 0.3 stopnia mniej, czyli 4.4.
Hmm
Zaktualizowałeś BIOS do najnowszej wersji? Nie było problemów przy aktualizacji? Aktualizacje przeprowadzałeś na starym procesorze?
Być może włączył się tryb oszczędzania energii procesora, obciąż go czymś (na przykład OCCT) i sprawdź, czy dalej będzie rozpoznawane przez Windows jako 1,6GHz.
Pozdrawiam!
Problem został rozwiązany, w biosie opcja CPU Multiplier ustawiona była na 6 po zmianie na 11 wszystko gra. Dziękuję za pomoc i również pozdrawiam