Zmiana routera, problem z podłączeniem jednego z komputerów


(Adasko87) #1

Witam, j.w. mam problem z podłączeniem 1 z komputerów do nowego routera. Przed zmianą routera wszytko działało jak trzeba. Router TL-WR841N, kodowanie WPA/WPA2, łącze kablówka osiedlowa. Próbowałem resetowac router, resetowac karte w lapku, jakichś napraw narzuconych przez Windows.

W telefonach na androidzie i symbianie internet leci, tak samo na Ipadzie. Na wszystkich 3 lapkach na viscie na WANie internet leci. Na 2 lapkach bezprzewodowo idzie, na 1 niestety nie(łączy się z routerem ale internet nie płynie) .... Na tym feralnym lapku po podłączeniu jakiejś starej karty bezprzewodowej linksysa internet leci.

Ipconfig z lapka na którym brak neta:

Konfiguracja IP systemu Windows


   Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : Ewa-PC

   Sufiks podstawowej domeny DNS . . :

   Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Hybrydowy

   Routing IP włączony . . . . . . . : Nie

   Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie


Karta bezprzewodowej sieci LAN Połączenie sieci bezprzewodowej:


   Sufiks DNS konkretnego połączenia :

   Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Atheros AR5007EG Wireless Network Adapter


   Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-24-D2-AC-93-58

   DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak

   Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

   Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::fcfa:3a8a:5b59:13a0%12(Preferowane)


   Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.102(Preferowane)

   Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0

   Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 29 sierpnia 2013 13:10:43

   Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 29 sierpnia 2013 15:22:26

   Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.0.1

   Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1

   Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1

   NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Włączony


Karta Ethernet Połączenie lokalne:


   Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony

   Sufiks DNS konkretnego połączenia :

   Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8102E Family PCI-E Fast Ethern

et NIC (NDIS 6.0)

   Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1E-33-D1-50-F2

   DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak

   Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak


Karta tunelowa Połączenie lokalne*:


   Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony

   Sufiks DNS konkretnego połączenia :

   Opis. . . . . . . . . . . . . . . : isatap.{00A2EBB4-C6B8-42D4-9D13-9B52E57DE

446}

   Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0

   DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie

   Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak


Karta tunelowa Połączenie lokalne* 2:


   Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony

   Sufiks DNS konkretnego połączenia :

   Opis. . . . . . . . . . . . . . . : isatap.{BEF3749C-C708-452A-800E-B899D9E2D

674}

   Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0

   DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie

   Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak


Karta tunelowa Połączenie lokalne* 6:


   Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony

   Sufiks DNS konkretnego połączenia :

   Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface

   Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 02-00-54-55-4E-01

   DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie

   Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak


[b]Z routera:[/b]


DHCP Client List

ID	Client Name	MAC Address	Assigned IP	Lease Time

1	Ada˜-PC	00-03-0D-8C-C0-B1	192.168.0.103	01:35:25

2	Anna-PC	00-22-5F-AA-D3-5A	192.168.0.100	01:43:45

3	Unknown	00-02-78-CF-08-D6	192.168.0.101	01:46:28

4	Ewa-PC	00-24-D2-AC-93-58	192.168.0.102	01:57:26

5	android_e8d7a33352d1dee4	64-A7-69-0F-73-4E	192.168.0.104	01:47:21

6	Ewa-PC	00-21-29-E3-F3-D6	192.168.0.105	01:48:10



DHCP Settings

DHCP Server: Enable

Start IP Address: 192.168.0.100	

End IP Address:	192.168.0.199

Address Lease Time:	120 minutes (1~2880 minutes, the default value is 120)

Default Gateway: 192.168.0.1 (Optional)

Default Domain: (Optional)

Primary DNS:	0.0.0.0 (Optional)

Secondary DNS: 0.0.0.0 (Optional)

Wireless Settings

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 4c74f.html

Ktoś coś zauważył albo podpowie?


(Juras10) #2

sprawdź w wierszu poleceń z uprawnieniami administratora komendę:

netsh winsock reset


(Lukasz13131) #3

Sprawdź też czy w ustawieniach: Panel sterowania\Sieć i Internet\Połączenia sieciowe, w połączeniu od twojej karty wifi masz ustawione dynamiczne DHCP (dwuklik, wybierasz ipv4, i dalej wiesz co robić).


(roobal) #4

Sprawdź czy nie masz włączonego filtrowania MAC/IP i czy masz poprawnie skonfigurowane adresy serwerów DNS. Pokaż jeszcze wynik poleceń.

netsh int ip show config

nslookup dobreprogramy.pl

Przecież podał wynik ipconfig, z którego wynika, że IP pobiera automatycznie.