Jak dlugo trwa zmiana rozmiaru partycji? Uzylem MiniTool Partition Wizard Free Edition i operacja trwa juz bardzo dlugo. Zwiekszylem dysk C kosztem dysku D o 40gb.
Ustawilem wszystko jak trzeba, bylo napisane, aby ukonczyc proces trzeba zrestartowac kompa, tak zrobilem, a wlącza sie juz baardzoo dlugo, co wiecej, kiedy jest ladowanie i napis microsoft windows, potem powinno byc “zapraszamy”, a wyskakuje niebieski ekran z jakimis napisami i komputer sie restartuje. Tak powinno byc?
Nie, nie powinno tak być. Niebieski ekran z napisami, to tak zwany BSOD.
Blue screen of death pojawia się, kiedy w systemie dochodzi do awarii.
Więcej na temat diagnozowania przyczyny znajdziesz tutaj:
Czyli co mam zrobic? Nie robilem back up’u danych a na dysku C mam bardzo bardzo wazne dane do faktur, ktorych nie moge stracic, w sumie na innych bzdetach juz mi nie zalezy, a to po prostu musze miec, da sie jakos anulowac teraz proces zmieniania rozmiaru partycji? Czy jest jakies inne rozwiazanie?
Nie, nie da się anulować procesu zmiany partycji.
Teraz komputerem powinien zająć się ktoś, kto zna się na rzeczy.
Wystarczy, że popełnisz kolejny błąd i nie będziesz miał czego odzyskiwać, albo będzie to bardzo kosztowne. Także temat zmiany pozostawiamy i z rozmiarem dysku już nic nie kombinujesz
Zacznij od podania komunikatu błędu oraz kodu BSOD.
Czy komputer uruchamia się w trybie awaryjnym (przez klawisz F8)?
Możliwe, że podczas procesu zmiany rozmiaru partycji, doszło do uszkodzenia (zagubienia) ważnych plików systemowych, przez co teraz komputer nie chce się uruchomić. Jeżeli poznamy treść błędu, to będziemy mogli zdziałać więcej.
Nie ma pewności co do stanu dysku. Skąd wiesz że jedynie do plików rejestru jest brak dostępu?
Dalsze operacje na dysku mogą uczynić odzysk niemożliwym, lub zwielokrotnić cenę odzysku w labie.
Rozmiary partycji planowalem zmienic, bo chcialem wgrac win10, dysk C mialem prawie zapelniony, to chcialem zrobic te okolo 20gb wolnego na nowy system a reszte sformatowac (win 10 edukacyjny, chyba najwieksza wersja). Co kluczowe chcialem zachowac dane z faktur, ktorych nie moge stracic.
System spróbuje naprawić problem, poprzez przywrócenie pliku rejestru. Nie będzie robił nic z Twoimi danymi. Jeżeli nie będzie mógł tego naprawić, to Cię poinformuje. Napisz mi na priv z jakiego województwa jesteś.
System plików : Fat, Ntfs itp
Nie rób ŻADNYCH napraw albo pożegnasz się z danymi.
Pobierz i wypal płytę cd, nagraj pena rufusem.
Hiren’s BootCD 15.2 http://www.hirensbootcd.org/download/
boot z płyty > mini winXP
Sprawdź widoczność i dostęp do dysku.
Odczytaj i pokaż SMART dysku.
Skoro system się ładuje na tyle, że jest w stanie stwierdzić brak plików, to najwidoczniej dostęp do dysku jest. Nie sądzisz? odczyt smart? Po co Ci odczyt SMART? Zabierasz się do tego od doopy strony