Zmiana Visty na XP w laptopie HP Pavilion

Witam. mam laptopa pavilion dv6740ew. ma on dwie partycje C 230GB jest na niej zainstalowana vista i D 10GB jest tam obraz recovery visty z którego można przywracać (instalować) viste. no i mam pytanie czy mogę normalnie zainstalować na dysku C windowsa XP? czy nie będzie żadnych problemów? np ze sterownikami etc. czy nie stracę przez to gwarancji? i czy później będę mógł w razie co z powrotem zainstalować Viste. czekam na odpowiedź.

będziesz musiał zintegrować sterownik SATA z XP

Możesz zainstalować normalnie Xp, partycja Recovery zostanie, a jak byś musiał na gware oddać to normalnie zainstalujesz Vistę.

w jaki sposób się to robi?

Witam. Mam dokładnie ten sam problem. Internet nie wie o czymś takim jak sterowniki do dysków sata firmy Western Digital. Szczególnie strona domowa tej firmy działa gorzej niż gorzej. Mam płytkę Windowsa XP z SP3 i nie widzi tego dysku. Mam Viste ale chce mieć XP bo nie widzi mi się kupowanie dodatkowego oprogramowania ponieważ stare programy nie działają w Visicie. Integracja to małe piwo, problem w tym, że google znajduje tylko inne fora na których ludzie pytają o to samo a nie ma nigdzie konkretnej odpowiedzi odnośnie sterowników.

Pozdrawiam

Laptop HP Pavillon 6715ew. Dysk WDC WD1600BEVS-60RTS0

z ciekawości zabootowałem lapka z płytki XP no i normalnie wyskoczyły mi do wyboru te dwie partycje ale dalej już nie klikałem żeby zacząć instalować. więc będę mógł bez problemu zainstalować? nie będę potrzebował żadnych sterowników skoro widzi mi normalnie partycje? a ty Marcin511 jak zabootujesz to też widzisz partycje?

klikasz na partycje na którą masz instalować > potem Enter > i bierzesz formatuj (FAT32).

Jeśli widzi to zainstalujesz, u mnie nie widzi tylko wyświetla że nie znaleziono dysków. Cały problem tkwi w tym że ja mam na chipsecie intela a Ty na chipsecie AMD. Po prostu windows nie ma sterowników do kontrolera SATA Intela i trzeba wgrać nie sterownik do dysku tylko sterownik do Saty. Ściągnąłem i będę za chwile integrował.

W dniu 27.04.2008 , o godzinie 12:40 został dopisany post przez Marcin511

Co do postu adama, FAT32 się nie opłaca jeśli chodzi o XP, lepiej NTFS.

A i jeszcze co do pytania założyciela tematu, jeśli Ci widzi partycje to zainstalujesz bez problemu.

W dniu 27.04.2008 , o godzinie 12:56 został dopisany post przez Marcin511

Jakby było komuś potrzebne to

http://www-307.ibm.com/pc/support/site. … 62909.html

a dokładniej to

ftp://ftp.software.ibm.com/pc/pccbbs/mo … im04ww.exe

oczyście nie instalować tylko wypakować a następnie wgrać na dyskietkę albo zintegrować programem nLite z płytą windows.

pomogło mi. Jakby ktoś miał kiedyśtaki problem to jeśli na komputerze zainstalowana jest Vista wystarczy wejść w menadżer urządzeń i sprawdzić sterownik do saty (kontrolery ATA/ATAPI) i wpisać w google nazwę.

a zainstalują mi się wszystkie sterowniki jak zainstaluje xp? bo czytałem że może byc problem ze sterami…

Stery instalujesz dołączone do lapka, lub te ze stronki HP, a tu masz od grafy stery.

ja żadnych sterowników nie dostałem do lapka. bo same się instalowały jak przywracałem viste z partycji recovery.

To ściągnij te co wyżej podałem.

ok tylko nie wiem do czego są te steorwniki:

WinFlash for HP Notebook System BIOS (for Notebooks with AMDProcessors) - Microsoft Windows/Vista-Based

HP Update and HP Software Update - Critical Security Update

ps. do głosu nigdzie nie widze sterów wiec jak mi xp sam nie zainstaluje to skad mam wziać?

Tego 1 nie ściągaj bo to jest BIOS, a 2 możesz to ewentualnie za pare miechów sobie zaktualizujesz stery na nowsze. Co do muzycznej to podaj jaką masz.

Karta dźwiękowa Conexant Cx20561 @ nVIDIA MCP65 - High Definition Audio Controller

Sterowniki do karty dźwiękowej, ale niewiem czy będą działać, bo chyba nie ma jeszcze tych na XP, a te znalazlem na forum jakimś.

no to miejmy nadzieje ze xp sobie sam zainstaluje a jak nie to będziemy później myśleć. wieczorem będe instalował xp to dam znać co wykryło a co nie i do czego sa sterowniki potrzebne. :slight_smile:

W dniu 27.04.2008 , o godzinie 14:07 został dopisany post przez KYNEK

a jeszcze jedno mam partycje c 230gb i chce z niej zabrać 30gb i stworzyć nową partycje i na niej narazie zainstalować xp a viste jeszcze zostawić. jakim programem pod vistą mogę to zrobić?

viewtopic.php?f=2&t=211833

Masz tam trochę opisane jak to zrobić.

ok. a teraz inne pytanie jak zrobie sobie dodatkową partycje i na niej zainstaluje xp to na pewno będzie mi się domyślnie uruchamiał xp a jak poźniej zrobić żeby powrócić znowu na vistę i wywalić xp?

Ściągasz program VistaBootPro > Wchodzisz w zakładke “System Bootloader” > Zaznaczasz “Win Vista Bootloader” > Potem All Drivers > Instal Bootloader > Resetujesz kompa, wchodzisz na Viste i kasujesz foldery od XP (Windows, Program files i Doc. and settings i pliki systemowe od XP).