Znikająca radiówka?


(Czechu9) #1

Witam wszystkich. Mam przynajmiej mi się wydaje nietypowy problem otóż często mi się zdarza , że znika mi net. po prostu . czy można coś z tym zrobić? Mam XP SP1 radiówka 512 karta sieciowa TP-LINK 11b/g Wireless Adapter aha dodam , że nawet gdy nie mam neta pokazuje mi , że jest połączenie i zasięg mieszkam kilka metrów od nadajnika:)


(Daghda) #2

Jaką masz antenkę? Zmieniałeś ustawienia karty (np. długość/czas preambuły, kanał, itp.)


(Czechu9) #3

nie nic nie zmieniałem w ustawieniach. A antenę mam na dachu kurde nie wiem jaki model. Napiszę tylko tyle wygląda jak taka szeroka tuba:D trochę długa


(Daghda) #4

Hm. Jak dla mnie to ustawienia karty - sprawdz je, pobaw się i poobserwuj jak zachowa się radio.

Na bliską odległość wystarczył by Ci panel, bo tuba (horn), którą masz, jest raczej na większe odległości (kierunkowa).


(Czechu9) #5

ja tam za bardzo majstrować z kartą nie chcę ale zaciekawiła mnie jedna opcja w właściwościach karty: Power Save Mode może przez to się wyłącza jest ustawione na Normal. A dostępne są opcje maximum i off


(Maciej654) #6

ja też mam radiówkę i to wszystko zależy od operatora bo raz mam neta a raz go nie mam.


(Edlib) #7

ustaw to power save mode na off i zobacz, czy podziała - zdarza się w

radiówkach utrata połączenia, kiedy serwer dhcp odnawia dynamiczny

(ale najczęściej stały) przydział adresów, ale dzieje się to z reguły raz na dobę, i to w godzinach nocnych(u mnie np. regularnie o 6 rano), i trwa

2-3 min, więc wszelkie częstsze utraty połączenia są nienormalne


(Kwarc21) #8

Hej też mam radiówke i znika średnio co godzinę a po ściągnięciu jakiegoś pliku to koniecznie.A karte sieciową mam na płycie.Też nie wiem co może być mój operator mowi że wszystko jest ok z jego strony.


(Ferdek31) #9

a jak jest gdy połączeniem zarządza windows, a nie sterownik karty radiowej tzn. przy zerowej konfiguracji sieci?


(Daghda) #10

Koniecznie wyłącz :slight_smile:


(Ferdek31) #11

oczywiście wyłącz tą opcje, ona potrzebna jest tylko w laptopach, a może Ci powodowac wyłaczanie neta w chwilach bezczynności komputera


(Kwarc21) #12

Hej mógłbyś opisać jak to zrobić?


(Czechu9) #13

ok to power save mode wyłączyłem i zobaczymy czy pomoże.

Są tam jeszcze inne opcje jakby się ktoś chciał zainteresować:stuck_out_tongue:

802.11b Preamble włączone na Long and Short dostępne opcje to Long only

Map Registers włączone na 256 dostępne ocję zwiększyć lub zmniejszyć

Network Adress włączone na wartość nieobecna dostępne opcje wpisz wartość

Scan Valid Interval włączone na 60 dostępne opcje zmniejsz lub zwiększ


(SeBoLaS) #14

A siła sygnały jak tam się szacuje ile %??


(Czechu9) #15

siłe sygnału mam na takim pasku zielonym ale to nie ma znaczenia chyba bo ciągle sygnał mam excellent. A ogólnie siła to w db


(SeBoLaS) #16

No ja też mam radiówkę i przy dobrym sygnale nie powinien gubić sieci,być może twój administrator coś grzebie u siebie,a długo już ci to się dzieje i czy często??


(Ferdek31) #17

dorcel21 kliknij ikonkę połączenia sieci bezprzewodowej potem właściwości i w drugiej zakładce tj. sieci bezprzewodowe zaznacz "użyj systemu..." na samej górze pierwsza zakładka.


(Czechu9) #18

no dzieje się to od początku i zazwyczaj jak jest długo włączony komp...


(SeBoLaS) #19

To zgłoś problem adminiowi sieci od tego oni tam są za darmo kasy im nie dajesz,niech przyjdą i sprawdzą w czym problem


(Czechu9) #20

dzięki wszystkim za pomoc! problem rozwiązany w szczególności dzięki rixxowi , daghda i markowi 624 wyłączyłem tę opcję w właściwościach karty i już sie nie wiesz chodził przez całą noc thx za poświęcenie czasu i uwagi:)