Zniknął mi górny pasek w okienkach


(sniper00) #1

zniknął mi górny pasek w okienkach... no i terminal wyglada jak biały prostokat... jak to naprawić? wczoraj zainstalowałem beryla, dziś ubuntu ściągneło jakieś poprawki i po ich instalacji jak zwykle wcieło stery od nvidii, po odpaleniu envy to naprawiłem...ale jest problem z tymi paskami i terminalem...


(Kostrzewa83) #2

masz ustawione zeby beryl uruchamial sie na starcie czy odpalasz go recznie poleceniem beryl-manager?

poprawki pewnie zaktualizowaly xorg co spowodowalo problem ze sterami nvidia i dlatego beryl wariuje

osobiscie polecam zainstalowac stery ze strony nvidia

pokaz co masz w xorg.conf


(sniper00) #3

beryl odpala się automatycznie, a zainstalowalem go za pomoca skryptu który znalałem na stronie http://www.ubuntu.pl, było wszsytko ok póki nie ściągneły się porawki...

zawartość pliku xor.conf

/etc/X11/xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)

This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using

values from the debconf database.

Edit this file with caution, and see the /etc/X11/xorg.conf manual page.

(Type "man /etc/X11/xorg.conf" at the shell prompt.)

This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*

if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg

package.

If you have edited this file but would like it to be automatically updated

again, run the following command:

sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "Files"

FontPath "/usr/share/X11/fonts/misc"

FontPath "/usr/share/X11/fonts/cyrillic"

FontPath "/usr/share/X11/fonts/100dpi/:unscaled"

FontPath "/usr/share/X11/fonts/75dpi/:unscaled"

FontPath "/usr/share/X11/fonts/Type1"

FontPath "/usr/share/X11/fonts/100dpi"

FontPath "/usr/share/X11/fonts/75dpi"

FontPath "/usr/share/fonts/X11/misc"

path to defoma fonts

FontPath "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"

EndSection

Section "Module"

Load "bitmap"

Load "ddc"

Load "dri"

Load "extmod"

Load "freetype"

Load "glx"

Load "int10"

Load "type1"

Load "vbe"

EndSection

Section "InputDevice"

Identifier "Generic Keyboard"

Driver "kbd"

Option "CoreKeyboard"

Option "XkbRules" "xorg"

Option "XkbModel" "pc105"

Option "XkbLayout" "pl"

Option "XkbOptions" "lv3:ralt_switch"

EndSection

Section "InputDevice"

Identifier "Configured Mouse"

Driver "mouse"

Option "CorePointer"

Option "Device" "/dev/input/mice"

Option "Protocol" "ExplorerPS/2"

Option "ZAxisMapping" "4 5"

Option "Emulate3Buttons" "true"

EndSection

Section "InputDevice"

Driver "wacom"

Identifier "stylus"

Option "Device" "/dev/wacom" # Change to

/dev/input/event

for USB

Option "Type" "stylus"

Option "ForceDevice" "ISDV4" # Tablet PC ONLY

EndSection

Section "InputDevice"

Driver "wacom"

Identifier "eraser"

Option "Device" "/dev/wacom" # Change to

/dev/input/event

for USB

Option "Type" "eraser"

Option "ForceDevice" "ISDV4" # Tablet PC ONLY

EndSection

Section "InputDevice"

Driver "wacom"

Identifier "cursor"

Option "Device" "/dev/wacom" # Change to

/dev/input/event

for USB

Option "Type" "cursor"

Option "ForceDevice" "ISDV4" # Tablet PC ONLY

EndSection

Section "Device"

Identifier "GeForce 7600GS"

Driver "nvidia"

BusID "PCI:1:0:0"

VideoRam 256

Option "UseFBDev" "true"

EndSection

Section "Monitor"

Identifier "Generic Monitor"

Option "DPMS"

HorizSync 28-50

VertRefresh 43-75

EndSection

Section "Screen"

Identifier "Default Screen"

Device "GeForce 7600GS"

Monitor "Generic Monitor"

DefaultDepth 24

SubSection "Display"

Depth 1

Modes "1024x768" "800x600" "640x480"

EndSubSection

SubSection "Display"

Depth 4

Modes "1024x768" "800x600" "640x480"

EndSubSection

SubSection "Display"

Depth 8

Modes "1024x768" "800x600" "640x480"

EndSubSection

SubSection "Display"

Depth 15

Modes "1024x768" "800x600" "640x480"

EndSubSection

SubSection "Display"

Depth 16

Modes "1024x768" "800x600" "640x480"

EndSubSection

SubSection "Display"

Depth 24

Modes "1024x768" "800x600" "640x480"

EndSubSection

EndSection

Section "ServerLayout"

Identifier "Default Layout"

Screen "Default Screen"

InputDevice "Generic Keyboard"

InputDevice "Configured Mouse"

InputDevice "stylus" "SendCoreEvents"

InputDevice "cursor" "SendCoreEvents"

InputDevice "eraser" "SendCoreEvents"

EndSection

Section "DRI"

Mode 0666

EndSection


(Kostrzewa83) #4

w Section "Device" dodaj wpisy:

Option "NvAGP" "1"

Option "AddARGBGLXVisuals" "On"

Option "XaaNoOffscreenPixmaps" "yes"

na koncu pliku xorg.conf dodaj wpis:

Section "Extensions"

Option "Composite" "Enable"

EndSection

wylacz automatyczne uruchamianie beryla a potem zmien w xorg.conf wpis w sekcji Section "Device" z:

Driver "nvidia"

na:

Driver "nv"

potem wywal przez synaptic pakiety z sterownikami nvidia i zainstaluj sterownik ze strony nvidia, po instalacji ponownie zmien wpis w xorg.conf z nv na nvidia


(sniper00) #5

to będzie trudne....nie działa mi terminal..... i dlaczego mam od nowa instalować stery od nvidii skoro wszystko zaistalowane skryptem envy?


(Kostrzewa83) #6

co do instalacji sterow to jest tylko moja sugestia bo osobiscie jestem bardziej przekonany do instalacji sterow ze strony producenta niz z repo

co do nie dzialajacego terminala to nie ma problemu, wystarczy podczas logowania wybrac z menu logowanie w konsoli

u mnie wyglada to tak:

sterowniki instaluje ze strony nvidia

po aktualizacji xorg nie dziala beryl

odinstalowuje (sh NVIDIA-Linux... --uninstall) i ponownie instaluje sterownik nvidia (sh NVIDIA-Linux...) i wszystko wraca do normy


(nero) #7

Możesz spróbować tak:

kliknij prawym na ikonke beryla w zasobniku > zaawansowane opcje beryla > ścieżka renderowania i tam wybierz 'skopiuj'

powinno pomóc


(sniper00) #8

co do pasków to faktycznie sposób nero pomógł, teraz właśnie modyfikuje xorg.conf wd zaleceń sphinx`a i zobaczymy co będzie po restarcie:)