Zrywane połączenie internetowe :/


(Bombix) #1

Zakaupiłem laptopa Fujitsu Siemens z vista i mam mały problem ze zrywaniem połączenia internetowego. Po podłączeniu kabla od sieci internet chodzi może z 15 minut po czym się wyłącza :confused: ale sieć dalej chodzi bez problemu.Czyli tak jakby zrywało mi tylko połączenie z inetrnetem. Na stacjonarnym komputerze gdzie mam xp nic takiego sie nie dzieje. Jesli ktoś może coś pomóc to bardzo bym był wdzieczny :slight_smile:


(Adwody1) #2

Jakie masz szybkości kart sieciowych? Jaki kabel sieciowy (cross czy prosty) ? Łączysz się przez ruter?


(Bombix) #3

szybkość karty 100,0mb/s jaki kabel to nie mam pojęcia nie znam sie na tym. A łącze sie przez ruter.


(Zespol1) #4

Ma to być kabel niekrosowany RJ45. Zobacz czy te kolorowe kabelki we wtyczce idą równą, czy przecinają się "na krzyż" . Mają iść równo. Wszystko dobrze ustawiłeś w Routerze ?


(Protofik+Dobreprogramy Pl) #5

niestety też tak miałem w Viscię, najpierw było dobrze, potem zwalniało a na koniec padał cały net


(pakeroso) #6

Ja tak miałem dopóki łączyłem modem przez USB - zainstalowanie SP1 i podłączenie neta przez sieciową naprawiło ten problem.


(Bubu Tm) #7

U Mnie też występuje ten problem ale na HP-ku 6960ew


(Sercom) #8

Ja was zaskocze :wink: mam taki problem na ... uwaga uwaga ZWYKŁYM PC !

jednak u mnie tylko przy sluchaniu muzyki.

Posiadam muzyczną na ISA a kartę sieciową na PCI (system: xp) (komputer tymczasowy)

Na karcie brakuje kilku zworek (brakowało mi do dysków :D)

Dodam iż nie ma żadnych powiązań adresowania zasobów !!

Poza tym VISTE na XP zamieńcie :wink:


(Protofik+Dobreprogramy Pl) #9

Ja też

dokładnie, też mi to pomogło.

Coraz częściej widzę w tym i innych forach podobny problem z Vistą... Panowie z MS powinni to naprawić


(Bombix) #10

Bradzo bym chciał zainstalować XP ale niestety nie mam pojęcia jak :confused: Nie wykrywa mi dysku ale chyba dużo ludzi ma z tym problem, trochę czytałem ale niestety i tak nie mam pojęcia jak to zrobić żeby XP dał się zainstalować... Jeśli ktoś to potrafi w taki łatwy sposób wyjaśnić to bym był bardzo wdzięczny :wink:


(Protofik+Dobreprogramy Pl) #11

nie masz dysków, bo musisz ściągnąć sterowniki Sata, albo w biosie przestawić jedną opcje ( niech ktoś powie jak to się nazywa bo ja nie pamiętam ) i wtedy ci wykryje.


(Shorstki) #12

Trzeba w viscie wpisywać z palca adresy maski, bramek i dnsów, powinno pomóc.


(Bombix) #13

NIestety nic nie pomaga :confused: próbowałem wyłaczyc zapory a nic z tego. Caly czas polaczenie jest zrywane...


Noo udało mi się powrócic do xpka xD czyli temat do zamknięcia. Dziękuje za rady.