Zrywanie połączenia WI-FI [XP]


(Kubikp) #1

Witam,

moje połączenie bezprzewodowe zostaje zerwane za każdym razem gdy tylko odpalam program do pobierania z torrentów (dowolny, próbowałem z kilkoma). Następnie występują problemy z ponownym połączeniem. Kiedy nie uruchamiam żadnego programu połączenie działa prawidłowo. Wygląda to jakby wi-fi nie wyrabiało przy dużych prędkościach transferu.

Wina nie leży po stronie usługodawcy. Odległość od punktu dostępowego to tylko kilka metrów, a na komputerze podłączonym kablem ten problem nie występuje.

Znalazłem podobne wątki, ale nigdzie nie rozwiązano problemu. Próbowałem już ze zmianą maksymalnej liczby połączeń w XP, z różnymi programami i ich konfiguracjami.

Ogarniętych proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

-- Dodane 27.01.2010 (Śr) 18:49 --

Odświeżam. Jeśli teraz nikt się nie znajdzie to proszę admina o usunięcie.


(Dimatheus) #2

Hej,

:arrow: A co to za karta WiFi??

:arrow: Próbowałeś instalacji najnowszych sterowników producenta??

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Kubikp) #3

Witam, sterowniki są najnowsze, spróbuję zmienić na inne, ale to raczej nie to.


(Lukaszm Zdw) #4

jeśli router ma obsługę standardu 802.11n to go przełącz np na 802.11g


(Kubikp) #5

No nie, to starszy router bez obsługi standardu n.

Wydaje mi się, że ta karta jest po prostu lipna. Po jej stronie może leżeć problem.


(Dimatheus) #6

Hej,

Może być lipna karta, albo lipny router - jedno z tych urządzeń po prostu nie radzi sobie z obsługą nie tyle dużego transferu, co wielu połączeń jednocześnie. Dokładnie podobnie zachowywały się LiveBox'y ze starym firmware'em przy połączeniach torrent'owych.

:arrow: Jaka to karta WiFi i jaki router??

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Kubikp) #7

Też właśnie doszedłem do wniosku, że chodzi o połączenia. Podobnie dzieje się przy pobieraniu flashgetem.

Router to Cerberus P6391, ale to raczej nie jego wina, bo inne kompy działają z nim prawidłowo.

Karta to Realtek RTL8185 54M.


(Dimatheus) #8

Hej,

Zgadzam się z Tobą. Akceleratory pobierania są szybsze, bo dzielą pliki na części i tak właśnie je ściągają. Większa ilość plików = większej ilości połączeń... :expressionless:

Inne komputery działają - ale na połączeniu WiFi?? Jeśli tak faktycznie jest, to mamy winowajcę - kartę Realtek'a.

Okazuje się niestety, że sporo ludzi ma z nią problemy. :expressionless: Chyba to faktycznie dość słaby układ. A jakiego szyfrowania używasz??

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Kubikp) #9

Mam ustawione takie parametry:

Security Type: WEP

Security Option: AUTOMATIC

WEP Key Format: ASCII


(Dimatheus) #10

Hej,

Czyli wybrane jest najbardziej podstawowe i najsłabsze siłowo szyfrowanie pakietów. Więc mało prawdopodobne, by właśnie ono było powodem niepoprawnego działania karty sieciowej w przypadku wielu połączeń TCP/IP... Chyba zatem nie zostaje nic innego, jak po prostu inna karta sieciowa WiFi... :expressionless:

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Kubikp) #11

Dzięki za pomoc.


(Dimatheus) #12

Hej,

Nie ma sprawy. :slight_smile:

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Kpc21) #13

Przełącz je na WPA2, bo WEP już od dawna jest złamany.


(Dimatheus) #14

Hej,

Może i tak, ale niestety problemu użytkownika to nie rozwiąże... :stuck_out_tongue:

Pozdrawiam,

Dimatheus