Zwieszający się komputer


(Dawkow) #1

Witam. Mam problem. Mam Windows XP Professional. Gdy podłączę internet i uruchomię jakikolwiek odtwarzacz mp3 lub odtwarzacz filmów to po kilku minutach zwiesza mi się komp. W podglądzie zdarzeń nie ma żadnego wpisu o błędzie lub ostrzeżeniu. Nie mam również żadnego wirusa ani spyware. Zainstalowałem również najnowsze kodeki oraz najnowsze sterowniki do modemu (Sagem Fast 800) ale i to nie pomogło. Czy przyczyną może być Service Pack 2?


(Asterisk) #2
  • Jaką masz ilość pamięci ?

  • Czy jak skonfigurujesz połączenie ręcznie, nie korzystając

z aplikacji dostępowej neostrady, to też tak sie dzieje ?


(Dawkow) #3

Pamięci RAM 1 GB, połączenie internetowe mam skonfigurowane ręcznie i mimo to tak się dzieje.


(Grzesiek1) #4

Sprawdź temperatury moze ci sie coś grzeje! Kiedy instalowałeś sp2 czy to po jego instalacji tak sie dzieje ?? Spróbuj w innym programie odtworzyć niż dotychczas


(Tomek Zamlynny) #5

:arrow: połączenie internetowe stworzyłeś ręcznie, gdzie nie używasz żadnej aplikacji TP :?:

:arrow: ustaw sam połączenie internerowe, panel sterowania-> Połączenie sieciowe-> właściwości naszego połączenia-> Protokł internetowy TC/IP-> właściwości Ogólne jak i w Konfiguracji alternatywnej , pomoże Ci w tym komenda ipconfig /all, start-> uruchom-> CMD, ipconfig /all

:arrow: kolejną rzeczą jest czy masz włączone DCHCP :?:

:arrow: Atl+Ctrl+Delete, sprawdź jaki proces jest zasoborzerny

:arrow: podaj LOG, Silent Runners i HijackThis


(Dawkow) #6

Temperatury są w porządku, monitoruję je na bieżąco. Połączenie internetowe stworzyłem sam, mam włączone DCHCP, żaden z procesów nie zabiera mi dużo zasobów, zużycie procesora na poziomie 5 %, logi z HijackThis oraz Silent Runners czyste więc nie ma sensu ich podawać. Ewido też nic nie wykrywa, ani Kaspersky-dlatego to jest dla mnie dziwne.


(Tomek Zamlynny) #7

:arrow: Debugging Toolsfor Windows

:arrow: włącz BSOD'a start-> uruchom-> sysdm.cpl Zaawansowane-> Uruchamianie i odzyskiwanie Ustawiania gdzie odznacz Automatycznie uruchom ponownie


(Dawkow) #8

Opcję mam odznaczoną. Problem w tym, że nie wyskakują mi żadne błędy STOP ani komp się nie restartuje tylko po prostu się zwiesza i muszę go resetować. Dzieje się tak tylko gdy mam uruchomiony Internet i jakiś odtwarzacz mp3 lub filmów z tym że przy filmach rzadko. Najczęściej przy odtwarzaniu muzyki. Gdy nie mam włączonego odtwarzacza wszystko śmiga w jak najlepszym porządku. I to jest dziwne!


(Grzesiek1) #9

A sprawdzałęś temperature karty graficznej o ile masz taką możliwość ?? zrub tes na ram


(Dawkow) #10

Temeratura karty graficznej w normie. utrzymuje się na wysokości 30 stopni. Memotest nie wykrł żadnego problemu z pamięcią RAM


(Jerzyborkowski) #11

a kurz na radiatorze pod wentylatorem ? ( ten na procesorze )


(Dawkow) #12

Czyszczę cały komputer raz na miesiąc. Pod radiatorem jest czysto.. To nie wina procesora ponieważ kop zwiesza sie tylko wtedy gdy podłączona jest Neostrada i jakiś odtwarzacz muzyki lub filmów.


(Kosior6) #13

Podczas pracy jakich odtwarzaczy Ci się zawiesza???

Może syfy???

Daj loga z HijackThis 'a


(Moszeusz) #14

Cieawe. Ja mam podobnie. Tylko że mi zawiesza się tylko allplayer i enemy territory. I podobnie jw. wszystko mam w normie