Zwisy kompa w czasie granie w gry -moze ktos ma jakis pomysł


(Evilt) #1

Witam. Mam problem i mam nadzieje ze ktos z was miał cos podobnego i mi pomoże.

Gdy włączam gre i gra działa okolo 20 sekund po czym sie zawiesza - i dzieje sie tak cały czas - oczywiscie nie w tym samym momencie - tylko poporstu nagle sie to dzieje. Mam to w dwóch grach: Settlers 10 lecie i Desperados 2. W Heroesach działało mi wszystko dobrze.

Tak samo mam w przeglądarce Firefox - gdy chce pisac posty to zawiesza mi sie komputer po kilku sekundach. Teraz pisze w IE i wszystko gra.

Pomocy!!

Moja karta graficzna to NVidia GeForce 6600

Probowałem wgrac najnowsz sterowniki ze strony producenta i to samo. Komp nie nagrzewa sie nadmiernie.

Jakies pomysły?


(Michal Kolatek) #2

Sprawdź pamięci memtestem np. przez 5-8 godz włącz testowanie.

Podaj model zasilacza.

Lub może płyta jest uszkodzona sprawdz kondensatory.


(Adarek) #3

Sprawdz się na wirusy.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=36654


(Evilt) #4

Konfiguracja:

Nigdy nic nie bylo podkrecane.

Informacje pochodzą z programu Everest

Typ procesora AMD Sempron, 1800 MHz (9 x 200) 3000+

Nazwa płyty głównej Asus K8N4-E Deluxe (3 PCI, 3 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 3 DDR DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394)

Mikroukład płyty głównej nVIDIA nForce4-4X, AMD Hammer

Pamięć fizyczna 1024 MB (PC3200 DDR SDRAM)

Typ BIOS’u Award (10/21/05)

Karta wideo NVIDIA GeForce 6600 (256 MB)

Dysk fizyczny Maxtor 6Y160P0 (160 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)

Dysk fizyczny Maxtor 6V300F0 (279 GB, IDE)

Zasilacz - HUNTKEY BS-300PP - 300W

Temperatury:

Płyta główna 42 °C (108 °F)

Procesor 41 °C (106 °F)

Maxtor 6Y160P0 37 °C (99 °F)

Maxtor 6V300F0 43 °C (109 °F)

Wentylatory:

Procesor 3125 RPM

Zasilacz 6027 RPM

Wartości napięć:

Napięcie rdzenia procesora 1.41 V

+3.3 V 3.33 V

+5 V 4.95 V

+12 V 11.71 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 5.00 V

VBAT baterii CMOS 3.09 V

Debug Info V 58 00 D0 B8 B7 BC 00 BA (F7)

Debug Info T 41 42 13

Jeszcze cos potrzebne? Dzieki bardzo ze probujesz pomoc.

W nastepnym tygodniu sproboje pozyczyc karte graficzna i zobaczyc czy dalej bedzie sie tak zawieszac.


(Core 2 Duo) #5

a nie podkrecałęs czasami karty graficznej??


(Evilt) #6

Nie - nic nie bylo podrecane i szwankowało tak od momentu kupna.

Prosze o linka lub pełna nazwe memtesta

Hmmm sprawdzic konensatory na płycie? Nie znam sie tam niestety :frowning:

Dzieki za ten link. Zaras sprawdze czy sa wiruski ( mimo ze mam program antywirusiwy avast) i wkleje loga.

Mam nadzieje ze ktos cos z tego rozumie


(Michal Kolatek) #7

Kupowałeś nową kartę? Może zasilacz nie wyrabia z 6600, te karty sporo pobierają.

Z logiem to lepiej do Bezpieczeństwo.

Nie znam się na logach ale coś ten wygląda podejrzanie:

Memtest:

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=47&id=340


(Evilt) #8

Tak kupilem nowy komp - sam poskładałem czesci.

Sproboje tez inny zailacz włozyc i zobaczyc.

Załozylem temat w sekcji Bezpieczesntwo - moze cos powiedzą o tym logu.

Jednak zasilacz jest dobry - podlaczylem 350W i bylo to samo. Wsadzilem inna karte graficzna i nie bylo tego - zapakowałem swoja i popedzilem z rekalmacja - na miejscu powiedziono mi ze to NIE KARTA - i jak bedzie dobra i dam do reklamacji to zaplace kare 30 złoty!! :wink: Wycofalem sie i zastanawiam sie co zrobic dalej. Jakies pomysły???