Zwisy w grach, reszta działa


(Artur520) #1

Mam taki dziwny problem, że grając w CS 1.6 lub source mam zwisy. W NFSach też tak miałem.

Nie ma zależności czy gram 15min czy 4 h. Zwis się pojawi. Kilka razy odtworzy sie ostatnie 0.5 s dźwięków a potem po prostu wisi...

Najdziwniejsze jest to, że gra wisi a np. ventirlo działa. Mogę nadal się komunikować jednak gra jest zawieszona. Nie działa alt/ctrl/delete. Tylko twardy restart.

Zwisy zaczęły się od czasu zmiany kompa. Na starym było ok.

Ludzie mówili ze problem może być po stronie 2 rdzeniowego proca.

Więc zacząłem ustawiać koligację na 1 rdzeń. Często też przy problemach z csem ustawiało się niski priorytet jednak nic to nie zmienia.

Nie ma znaczenia czy xp czy Vista. Buda dobrze chłodzona. Sprawdzałem dźwiękówkę, zmieniałem jeden model sb live na drugi oraz testowałem integre. Nic to nie zmienia.

Pracując normalnie w windowsie net etc. wszystko działa bez zarzutu. Temperatury w normie.

Komp z podpisu


(Technik Elektro) #2

to nie ma związku z 2 rdzeniami, system reinstalowany ?? sterowniki z serii 9x.xx ?? odpal atitool i zrób test na obecność artefaktów... możesz porobić jakieś benchmarki typu 3d mar 03/05.


(Artur520) #3

stery 175.19

System sprawdzany

xp / vista HP 32 bit nie ma znaczenia.

do tego błąd :


(Technik Elektro) #4

zmień na starsze, błąd odnosi się tylko do możliwości oc, natomiast funkcja skanowania na obecność artefaktów działa dalej...


(Artur520) #5

zła wiadomość

3d mark 2003 wysypuje się

dodam że w sterownikach mam wyłączoną synchronizacje pionową

3d mark wysypał się 3 razy dalej nie próbowałem

  1. 72hz

  2. 70hz

  3. 60 hz

monitor LG 1750SQ

sprawdziłem przed tym jeszcze dysk programem HD Tune

Które sterowniki polecasz ze starszy? A może wrzucić najnowsze ?


(Technik Elektro) #6

daj te z seri 9x.xx przecież pisałem... może karta się przegrzewa taktowania są obniżane i gry zaczynają mulić itd.


(Artur520) #7

test doszedł najdalej jednak również zwis, jednak tym razem komputer sam się zrestartował

Mam płytę microATX i zamontowaną kartę dźwiękową wiec między chłodzeniem a karta jest niewiele 3-4 cm odstępu. Karta musi zostać. Jedyny pomysł jaki mi przychodzi to wyjąć śledzia (zaślepkę) na pustym slocie PCI pomiędzy kartami. Może będzie lepiej i powietrze nie będzie się gromadzić.


(Technik Elektro) #8

sprawdź jak wyglądają kondensatory na płycie głównej i na karcie graficznej... na czas testu zdejmij bok obudowy...


(Artur520) #9

płyta wydaje się ok

na karcie praktycznie nie ma kondensorów :smiley: ale te co są są ok :]

zdjęcia budy:

z przodu mam 2 wentyle 80x80

z tylu działa tylko ten górny czerwony również 80x80

strzałką zaznaczyłem co mogę wyjąć żeby był lepszy przepływ.

Te zwisy mam od nowości jakby co :slight_smile:


(Technik Elektro) #10

sprawdź jeszcze temperatury chipsetu i mostka południowego.


(Artur520) #11

nie ma czujników

Ani everest home ani ultimate nie podają temperatur

Jednak przy otwartej budzie AUX jest 31 ... albo czujnik jest lipna albo nie wiem :]

Co do mostków to radiatory są letnie, czuje minimalne ciepło ale mogę trzymać na nich palec ile chce nie czując nawet lekkiego pieczenia.

Znów się wysypał przy otwartej budzie. Teraz wyjąłem kartę dźwiękową aby było więcej miejsca i zaraz pójdzie kolejny test.

-- Dodane 15.03.2009 (N) 14:01 --

udało się po wyjęciu karty i otwartej budzie bechmark doszedł do końca

5352 PKT ...

teraz wyjmę tego śledzia i włożę dźwiękówkę i przy otwartej obudowie puszcze zobaczymy czy się nie wysypie....

-- Dodane 15.03.2009 (N) 14:15 --

niestety... jest za mało miejsca miedzy dźwiękówką a grafiką :frowning:

Musze wyjąć dźwiękówkę :frowning: Poleć mi jakąś dobrą na USB bo na PCI raczej nic nie włożę bo będą zwisy ;(

Tak czy siak dzięki za pomoc :slight_smile:


(Slawek6680) #12

Jezeli ci sie zawiesz pod czas gier to polecam oddac karte do serwisu zeby sprawidzili ja na 3Dmarku. Ja tez mialem taki problem gdzie komp mi sie zawieszal jak gralem w gry i oddalem, facet powiedzial ze karta sie przegrzeewa i nie ma sensu jej naprawiac i kupilem jakas karte za 50 zl i komp smiga i nic sie nie zawiesza wiec moze to pomoze.


(Artur520) #13

nie chce mi się wysyłać karty którą kupiłem an allegro za 70zł

a co do całej sytuacji to po wyjęciu dźwiękówki wszystko jest ok, już zamówiłem Creative x-fi na usb i wszystko będzie git :wink: