Zwolnienie komputera, zawieszenia dźwięku, powolny Internet


(Aoron) #1

Po awarii i wymianie zasilacza oraz formacie systemu komputer nie działa prawidłowo. Po pierwsze bardzo zwolnił, są zawieszki, dżwięk pływa jak na stara taśma na magnetofonie, dodatkowo pojawiają sie jakieś piski. Przy próbie aktualizacji prędkość spada prawie do zera tj. 12-15kb/s- poprawna to 1,5-2mb/s. Oprócz zasilacza wymienione zostały również szerokie taśmy, też były uszkodzone. Pragnę nadmienić, że moja wiedza o komputerze jest minimalna. Mój wątek początkowo zamieściłem w Problemy z oprogramowaniem ale poradzono mi przenieść do Bezpieczeństwo.

Mój sprzęt:

AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 4800+, 2512 MHz

ASRock AM2NF3-VSTA

Radeon x1650

Zasilacz 350W


(Dimatheus) #2

Hej,

Tak i dodatkowo poinstruowano, co masz zamieścić w temacie - logi z OTL’a. O tym co i jak, dowiesz się z tematu Analiza i dezynfekcja - zestaw narzędzi nieingerencyjnych.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Aoron) #3

Niestety nie udaje mi się wysłać raportów OTL przez linki podane w poście, coś blokuje i nie pozwala wysłać. Może jest inny spsób przesłania w/w raportów.


(Dimatheus) #4

Hej,

Po prostu otwórz w notatniku utworzone przez OTL’a logi, skopiuj zawartość, wklej na stronkę http://wklej.to/ i gotowe.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Aoron) #5

Tak właśnie robię, niestety bez skutku.


(Dimatheus) #6

Hej,

Spróbuj więc przez inną przeglądarkę. Jeśli to nic nie da, zamieść pliki z linkami na serwerach wymiany plików - na przykład na http://www.sendspace.com/. Później wklei linki do treści wiadomości.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Aoron) #7

http://www.wklej.org/id/1105221/

Dodane 10.08.2013 (So) 17:29

http://www.wklej.org/id/1105223/

Dodane 10.08.2013 (So) 17:30

Po wielu próbach w końcu udało się. Przy próbie wklejania zawieszał się.


(Atis) #8

Nie widać infekcji.

W innym temacie napisałem żebyś odinstalował programy ochronne zaczynając od ArcaVir.


(Aoron) #9

Wydawało mi się, że wyłączyłem ochronę ale dla pewności zrobiłem to jeszcze raz.

http://www.wklej.org/id/1105634/

Dodane 11.08.2013 (N) 8:57

http://www.wklej.org/id/1105635/


(Atis) #10

Nie potrzeba logów, bo nie widać infekcji.

Chodzi o całkowite odinstalowanie programów ArcaVir i Emsisoft, bo tylko w ten sposób można ustalić czy nie są przyczyną problemu.


(Aoron) #11

Przed awarią komputer w tej konfiguracji pracował bezbłędnie dwa lata. Trudno dzisiaj podejrzewać, że taka sama konfiguracja może powodować tak niestabilną pracę kompa. Czy możliwe jest, że po awarii mogła zostać uszkodzona płyta główna, bądż karta graficza lub inne podzespoły? Jeśli jest to możliwe, to jak je ewentualnie zdiagnozować?


(Dimatheus) #12

Hej,

Skoro problem nie ma podłoża wirusowego, proszę kontynuować w wątku calkowite-zapelnienie-pamieci-ram-starcie-systemu-t540699-15.htm. Podane są tam kolejne kroki na wypadek niewirusowego podłoża problemu.

Pozdrawiam,

Dimatheus