Ubuntu 12.10 -nie daję rady wykonać bootowalnego na pendrive

Witam bardzo serdecznie. Głowie się z tym problemem już parę godzin, nagrywałem wielokrotnie, ale ciągle nie mogę wywołać bootowania z pendrive.

A więc chcę nagrać Ubuntu na pendrive, tak aby móc go potem z niego zainstalować, płyta oraz WUBI nie wchodzi w grę. Zrobiłem dokładnie według tego poradnika:

http://mariuszkaminski.blogspot.com/2012/11/instalacja-ubuntu-1210-z-pendriva.html

Wykonywałem sposobem z Windowsa jak i z Ubuntu, który mam zainstalowany na komputerze stacjonarnym. Nagrywanie przebiegło bezbłędnie, zrestartowałem PC i podczas włączania wcisnąłem F12 i wybrałem USB-HDD. Niestety, pojawia się komunikat:

Czytałem, że parę osób miało ten problem i poradzili sobie np. przez wubi, ale u mnie to nie wchodzi w grę, gdyż Linuksa chcę wgrać na komputerze bez żadnego systemu. Ten komputer jeszcze do mnie nie dotarł, ale już teraz testuję na swoim czy dobrze wypalam na pendrive, aby być przygotowanym. Słyszałem też o czymś takim jak http://plop.at . Jednakże nie mam pojęcia jak to obsługiwać a w Google też nie mogę znaleźć jakiejś dobrej polskiej instrukcji. Znalazłem też sposób taki:

http://www.ubuntu-pomoc.org/no-default-or-ui-configuration-directive-found/

Ale tego boję się użyć. Mam modyfikować jedne z głównych plików systemu, jeszcze mi instalacja się pokruszy czy co :P.

Mój pendrive:

SanDisk: Cruzer Blade 8GB

Ale pożyczałem też inny pendrive od koleżanki i na jej również nie działa.

Mój komputer na którym próbuję to wykonać:

Zainstalowany na nim Windows 7 x86 SP1 oraz Ubuntu 12.10 32bit.

CPU: Intel Core 2 Quad Q9550 @ 2.83GHz

RAM: 4,00 GB 2-Kanałowy DDR2

Płyta główna: Gigabyte Technology Co., Ltd. X48-DS4 (Socket 775)

Karta graficzna: 1023MB GeForce GT 520

Bardzo proszę o pomoc w zainstalowaniu z pendrive.

Użyj UNetbootin

Dodane 17.12.2012 (Pn) 21:54

Jeśli nie zadziała to spod Windowsa użyj Universal USB Installer

UNetbootin używałem już parę miesięcy temu na tym samym moim pendrive, na tym samym komputerze i również nie stworzył bootowalonego pendrive. A teraz nie użyłem UNetbootin, gdyż jest niezbyt zaktualizowany, brak w nim opcji Ubuntu 12.10, a właśnie tą wersję chcę nagrać.

Ten drugi już próbowałem jak wspomniałem w 1 poście.

Po prostu pobierz ręcznie Ubuntu 12.10 i zainstaluj przez obraz płyty w UnetBootIn. Tak jest nawet bezpieczniej, bo można sprawdzić sumy kontrolne.

Sprawdź pena pobierając XBoot. Podłącz pendrive, uruchom XBoot i przejdź do zakładki QEMU, z prawej strony masz Boot USB on QEMU, wybierz pena z listy i kliknij Boot (jeśli zadziała to problemem może być twoja płyta).

Ja u siebie jak bootuję z pena to nie wybieram USB-HDD tylko w boot menu obok opcji HDD mam “+” (jak kliknę to pokazuje mi się mój dysk i pendrive).

Napisałem w 1 poście, że komputer na którym niedługo będę go instalował z pendrive, nie będzie miał systemu. Jednak zapomniałem wspomnieć, że nie będzie miał on również cd-romu, przepraszam. W sumie zaznaczyłem, że płyta nie wchodzi w grę, ale mogłem wspomnieć, iż cd-romu zabraknie. Dlatego potrzebny mi jest system na pendrive.

Bardzo dziękuję, XBoot pomógł. A więc etapy u mnie szły tak:

Najpierw sformatowałem pendrive z FAT32 do NTFS poprzez zwykłe formatowanie, nie szybkie. Trwało to oczywiście długo i na marne hehe. Program XBoot przy formacie NTFS nie wykrywał bootloadera Syslinux, który jest zalecany. A kiedy wybierałem ten drugi (Grub4dos), to pojawiał się błąd.

To z powrotem sformatowałem pendrive na FAT32, przez szybkie formatowanie, bo już nie miałem czasu czekać, zaraz przecież trzeba iść spać :P. Po sformatowaniu program XBoot poprawnie wykrył bootloader Syslinux i poprawnie nagrał Ubuntu.

Teraz również ważny moment. Otóż gdy już nagrał mi się Ubuntu, to zrobiłem restart PC, ale nie wybrałem opcji bootowania USB-HDD, tylko wybrałem + Hard Disk. Wcześniej w to nie klikałem, bo byłem przekonany, że tam nie będzie pendrive do wyboru, że to tylko tyczy się dysku twardego. Ale wziąłem sobie do głowy pomoc użytkownika falcon89, że on wybiera opcję z plusikiem i ma listę rozwijaną.

Co się okazało? A otóż u mnie również była lista rozwijana, wskazałem swój pendrive i bootowanie Ubuntu działa :-D.

Może nasunąć się pytanie. A może wcześniejsze nagrywanie przez program Universal USB Installer tak naprawdę było poprawne, tylko przy uruchamianiu PC trzeba było wybrać + Hard Disk zamiast USB-HDD. Nie sprawdzałem już opcji USB-HDD po nagraniu przez XBoot, nie miałem siły i w sumie chęci. Po co, działa? Działa :slight_smile:

Więc może dopiero XBoot nagrał poprawnie, a może to zależało tylko, aby wskazać + Hard Disk zamiast USB-HDD.

Właśnie po kliknięciu na Boot nic mi się nie pojawiało, już się bałem, że znowu nie zadziała. Ale po restarcie PC i zabootowaniu, zadziałało.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc :smiley:

Jakby co, to korzystałem z tego poradnika do XBoot:

http://techformator.pl/tworzenie-multibootowalnych-obrazow-iso-w-xboot/

Osobiści XBoota używam tylko do sprawdzenia pena lub jakiegoś iso (niestety program jest trochę przestarzały).

Wartym zainteresowanie jest też YUMI – Multiboot USB Creator

Jeśli chodzi o Universal USB Installer to jeszcze mnie nie zawiódł (problemem może być nieuwzględniona dystrybucja ale programik jest bardzo często aktualizowany).

Dodane 18.12.2012 (Wt) 8:03

Chyba jednak to.

Może być to wina BIOSu. Jak pisałeś, czekasz na komputer, który jeszcze do Ciebie nie dotarł. Na “nowym” komputerze być może nie będzie tego problemu.