Mam problem. Gdy wrzucam stronę na serwer wszystkie polskieznaki zmieniają się jakieś dziwactwa. Mam część znaków polskich. Dla pewności jednak prosiłbym o o podanie mi wszystkich znaczników, a w zasadzie samego kodu dla danego znaku.
w
wpisz
master of disaster, nie wprowadzaj w błąd.
To jakie wpiszesz kodowanie zależy od tego w jakim kodowaniu zapiszesz stronę np. jeżeli używasz systemowego notatnika prawdopodobnie będzie to
Strony piszę w nottniku. Dzięki za odpowiedź.
Ale lepiej nie używać tego kodowania, poniewaz nie jest to oficjalny standard, i w różnych przeglądarkach może nie dzialać (nie jestem pewien czy działa w ogóle w najpopularniejszych przeglądarkach- Firefox, Opera - pod Linuksem).
Lepiej zamiast tego pisać strony w edytorze obsługującym ISO-8859-2 bądź UTF-8.
http://www.kurshtml.boo.pl/skrypty/generatory.html tu masz generator który przekonwertuje kodowanie windows-1250 na iso-8859-2
Pokaże wam krok po kroku, jak zapisać plik HTML w kodowaniu UTF-8 w systemowym notatniku.
Oczywiście zapisujemy plik HTML w notatniku, ale nie wyświetlają się niektóre polskie znaki:
Litery takie jak ą, ś, czy ź nie są wyświetlane. W przypadku litery ą, to zamiast tej litery piszę jakąś czeską literę.
Otwieramy plik HTML za pomocą notatnika. Kopiujemy cały kod i kasujemy plik HTML, który nie wyświetla niektórych polskich liter.
Potem jeszcze raz otwieramy notatnik i wklejamy kod. Po czym wybieramy Plik-Zapisz.
Na samym dole zauważymy listę rozwijaną o nazwie “Kodowanie”.
Z tej listy wybieramy UTF-8.
Potem musimy zapisać plik. Oczywiście jakaś tam nazwa pliku z rozszerzeniem html.
Efekt:
Teraz takie litery jak ą, ś, czy ź są wyświetlane poprawnie.
Sposób sprawdzony.