Jeśli chodzi o program do tworzenia WWW, to dla osoby początkującej (tak wywynioskowałem z pytania) najlepszy byłby edytor typu WYSIWYG ( ang. What You See Is What You Get co znaczy dosłownie To Co Widzisz Jest Tym Co Otrzymasz ), bo nie trzeba się “bawić” kodem HTML co dla początkującego jest naprawdę trudne. Na myśl mi przychodzą narazie dwa takie edytory: Front Page Express z pakietu Office i WebMajster http://republika.onet.pl/webmajster.html
Polecam Zajączek 4.1 Ja używam go od początku swojej styczności z komputerem. Co prawda nie posiada on funkcji WYSIWIG, ale jest nieco bardziej rozbudowany niż notatnik(osobiście nie polecam, po to tworzone sa edytory HTML aby ułatwiać pracę - maniakom oczywiście polecam notatnik ). Nauczyłem się html-a używając właśnie zajączka (bez WYSWIG) i tobie też nie radzę używać tego typu programów.
Apropo dobrych kursów HTML to jest tego mnóstwo w internecie wystarczy poszukać
Aby wysłac stronkę na serwer musisz skorzystac z usług np. Total Commandera. Wpisując dane otrzymane przy rejestracji tj. adres serwera ftp + nazwa użytkownika i hasło. Na koniec zaznaczasz by program użył trybu pasywnego i zgłowy