Problem z z nagrywarkami

maqm problem z zainstalowaniem xp ka …hmmm zawsze najpierw w dosie mi wykrywa dwa dyski 2 nagrywarki i jest ok… poten następne okno pojawia sie z danymi procek ramy i t p… przy wlaczaniu kompa oczywiście na dole tego drugiego okna zawsze jest cos takiego

cd…(i cos tam dalej

i jak wloze ixpeka zqamiast drugiego cd… to pisze nacisciencie dowolnego przycisku uruchomi instalatora(normalka oczywiście ) czy cos takiego

a teraz zamiast tych dwoch pokazuje mi sie Verifing Dim pool Data co to i naie wykrywa płyty w win .dzialaja nagrywarki normalnie a tam nie co moge zrobic ?

czy masz na myśli BIOS??

nom lekko zamiksowałem ale chodzi mi o bios

pan_ziomal zmień tytuł inaczej temat poleci do smietnika.

Może masz przestawione bootowanie? Zmień kolejność bootowania z dysku na CD-Rom.

czyli ? gdzie to zrobic ? aha z dyskietki startowej 98 idzie… tylko z cd romu nie

Uruchamiasz BIOS (Del podczas uruchamiania systemu)

Tam wchodzisz w Advanced… (cośtam, poszukaj) i zmieniasz Boot Device na CD-Rom.

Poczytaj

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … instalacja

w Advanced… jest tylko Boot Up floopy sek i boot up numlock status

Książka do płyty głównej w rękę lub kumpel co kuma w biosie.

I czytaj co w podanym linku

Z poziomu biosu zresetuj bios na default.

Dyski i napędy i tryby pracy ustaw na auto.

Bootowanie jako pierwsze ustaw na napęd CD.

Na końcu zapisz bios Save.

Boot Up zmień za CD-Rom zamiast Floppy.

Scour jak zmienieć Boot Up zmień za CD-Rom zamiast Floppy. ?

No po prostu zmieniasz “Floppy” na “CD-Rom”. Najeżdzasz kursorem (za pomocą klawiatury) na “Floppy” i klikasz enter aż dojdziesz na “Cd-Rom” i wychodzisz z Advanced… i klikasz Save & Exit Bios (lub coś w tym stylu, klikasz “y” i enter.

Edit:

Racja JNJN, faktycznie + i - / pgup i pgdown :). Rozpędziłem się z tym enterem :stuck_out_tongue:

lub klawisze na klawiaturze + - lub PageUp PageDown i ustaw na napęd CD i zapisz bios Save.

FIRST BOOT DEVICE

Nazwa alternatywna: Boot Sequence

Zalecane ustawienie: HDD-O, C-only

lub bootowanie z CD jako pierwsze

: CDROM,HDD-O

Opcje w biosie mogą być inne,więc szukaj.

dzieki zrobiłem stacja dyskietek to ktore z tych bedzie ?Floppy, LS/ZIP, HDD-0, SCSI, CDROM, HDD-1, HDD-2, HDD-3, LAN, Disabled

??i tak wielkie dzieki za wszystko

Ta