Witam!Mam dwa kompy i chce je połączyc.na jednym mam win2000 a na drugim xp.oczywiscie mam karty sieciowe w obu.mam problem z konfiguracja kompow. jeden nie widzi drugiego i na odwrót. pomożcie!
Ustawiłeś IP ?? Grupę roboczą itp. ?
ustawiłem. moze dodam ze tam gdzie mam win 2000 mam neostrade i chce ja udostepnic drugiemu —>>na xp
Aby korzystać z internetu będą musiały być wlaczone obydwa komputery
Witam,
piechtor nigdzie nie napisał, że komp - bramka nie może być cały czas włączony, poza tym to “pewnie” jeden lokal z wiadomych przyczyn. W przeciwnym wypadku masz oczywiście rację. Poza tym obywda muszą działać tylko wtedy, gdy net ma być na tym z XP.
ok kazdy z was ma racje.wiem ze musza byc dwa kompy wlaczone jezeli net ma byc na xp.ok ale teraz jak to skonfigurowac!!!jak udostepnic polaczenie z kompa gdzie jest win 2000 na ten drugi.wiem, że mozna to zrobic bez zadnego programu.teraz tylko jak???
Post 2
przez zwykły kabelek USB się nie da. Natomiast są dostępne specjalne kable (USBlink), które w połączeniu z dopowiednim oprogramowaniem umożliwiają przenoszenie plików między komputerami. Tylko przenoszenie plików, a nie pracę w sieci, czy udostępnianie zasobów jak w typowej LAN.
Update
Opcja Zmień
Golden Finger
Witam,
piechtor , czy zadałeś sobie tą odrobinkę trudu, aby poczytać madrości, które EL NINO opisał w podanym przeze mnie linku? Tam jest wszystko i działa, dwa tygodnie temu to robiłem. POCZYTAJ, proszę Cię.
manioo dzieki
nie zauwazylem wczesniej
Update:
Joł! przeczytalem to co podales ale dalej nic nie kumam!kompy się nie widzą!moze ktos mi napisac prostszym językiem
Witam,
rozumiem, że w ogóle nie ma komputerów w grupie roboczej, na żadnym z nich nie widzisz nazwy tego drugiego, tak? Pytanie pierwsze: czy używasz kabelka jak w podanym linku, czyli skrętki cross-over , pytanie drugie (jak to Sharka ): jaka grupa robocza, jakie IP?
Siema!
No i wracamy do pkt wyjscia!spoko kompy sie widza, jest ok.przegrywac mozna i tak dalej.Na xp konfiguruje siec w domu i chce zeby komp z xp korzystal z neta z drugiego kompa. konfiguracja jest ok ale jak chce odpalic jakas strone to wyskakuje blad ze nie mozna otowrzyc strony!teraz to juz nie wiem w czym problem!
Witam,
eee, no nie przesadzaj, pozostało tylko udostepnić skutecznie połączenie internetowe. Moim zdaniem jednak konfiguracja nie jest ok. Jakby była, to byś już tu nie pisał.
Najpierw poczytaj te dwa topiki, ludzie często mają takie problemy:
Ja poszukam dalej, ale najpewniej czegoś do końca nie zrozumiałeś w linku, który ułatwił Ci zsieciowanie kompów, coś zwaliłeś przy konfiguracji. Jeszcze jedno pytanie: czy korzystasz z aplikacji dostępowej neostrady? Może warto by było ją usunąć i wtedy udostępniać takie połączenie? Poczytaj te dwa tematy by Kos@ :
spoko wszystko ustawilem tak jak ma byc.kilka razy sprawdzalem.niestety korzystam z tej aplikacji od tp.gowno ale coz.zmienie to i zobaczymy co bedzie. prosilem starszego brata ktory jest znacznie madrzejszy odemnie i tez nie dal rady. jest taka mozliwosc ze to wina ktoregos wina?
pozdro
Witam,
domyslam się, że to zdanie miało być zapytaniem, czy któryś z Windowsów jest winny temu stanowi rzeczy, tak? Moim zdaniem nie, choć mogę się mylić, specem od sieci jeszcze nie jestem. Tak jak mówiłem, wywal aplikację dostępową Neostrady, utwórz od nowa połączenie według wskazówek Kos@ i udostepnij je zgodnie ze opisami podanymi w poprzednich linkach. Skoro kompy się widzą i sieć działa bez zarzutu, to i połączenie internetowe musi dać się udostępnić, pół świata tak przecież działa, nie?
Mam nadzieję, że wypowie się tu również ktoś, kto ma o tym nieco większa wiedzę. niż ja. Przy okazji dobrze by było, abyś podał dokładne konfigi obu kompów (IP-ki, bramy, zainstalowane usługi itp.), może coś przeoczyłeś, może przedobrzyłeś.
UPDATE
Zrobiłem test z ominięciem aplikacji od Neo, działa bez zarzutu. Właściwie jedyna opcja, jaka mnie przy niej trzymała, to Uruchom z ulubionym programem czy jakoś tak. Włączał mi się automatycznie Netmeter i to mi pasowało, ale teraz po prostu władowałem go do autostartu i już. Będę musiał jeszcze pokombinować z Cfosem , ale dziś mi coś nie szło, sterowniki jakby nie pasowały. Jeszcze z tym powalczę.
Postanowiłem się poddać!do mojego routera dokupie sobie modem ethernetowy i bedzie po problemie.mam nadzieje!mozecie jakis polecic w rozsadnej cenie?
szkoda ze tego topika wczesniej nie widzialem moze trzeba wpisac MTU aby mniejsze od 1500 ??? probuj chyba ze juz kupiles router
no fajnie,
ale jak skonfiguorwac xp i viste aby sie widziały ? Na jednym kompie wpisalem ip 192.168.0.1 maska: 255.255.255.0 na drugim ip:192.168.0.2 maska. 255.255.255.0. Ale niestety nie dziala. Grupa robocza ta sama. Podejrzewam ze moze z kablem skrosowanym jest cos nie tak, kolory sa na pewno ok, ale nie mialem zaciskarki i wszytsko zaciskalem plaskim srubokretem. czy jest może jakis sposob aby sparawdzic czy wszytsko odpowiednio dziala?