Kiedyś na tym forum przeczytałem że ten folder należy opróżnić raz góra dwa razy na miesiąc.Tak uczyniłem kiedyś.I teraz zauwazyłem że ten folder od tego czasu jest cały czas pusty, a długo załacza mi sie system , co może być przyczyna ze ten folder wcale sie nie zapełnia choć chyba powinien. Dodam tylko że długo wgrywaja mi sie tapeta i ikony i z tąd to podejżenie o błąd w tym folderze.
Dane funkcji Prefetching są zlokalizowane w rejestrze:
Start >>>Uruchom>>> regedit
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SessionManager\Memory Management\PrefetchParameters
EnablePrefetcher jest ustawione domyślnie na 3. Wartość ta może przyjąć następujące liczby:
0 - wyłączone
1 - włączone dla startu aplikacji
2 - włączone dla startu systemu
3 - włączone dla startu systemu i aplikacji
Zalecane jest mieć tą funkcję włączoną. Z kolei prawdą jest, że Prefetching zajmuje miejsce na dysku, wymusza stałą obecność monitoringu puszczonych w ruch aplikacji i jest pamięciożerne. Wyłączenie tej funkcji lub uaktywnienie jej tylko dla plików boota pozwoli na uwolnienie zasobów systemowych i oszczędzenie miejsca na dysku. Można spróbować to całkowicie wyłączyć mając mało RAMu (poniżej 128). Należy to przetestować wnikliwie gdyż na różnych komputerach i różnych konfiguracjach skutki tej akcji mogą być diametralnie różne! Z pewnością wyłączamy jednak przeprowadzając jakieś testy/benchmarki, gdyż jej działanie zafałszowuje wyniki.
Okresowe czyszczenie folderu Prefetching:
Start >>> Uruchom>>> Prefetch
Przyciskamy Ctrl-A i kasujemy.
Windows XP Prefetch Clean And Control -rogramik, który czyści loga funkcji prefetching i kontroluje jej parametry
Zródło
Niestety nic nie pomogło. Ani program a wartasć tego klucza mam ustawione na 3, a folder nadal pusty
Sorry, ale nic nie pomogło…
-
Kasujesz całą zawartość C:\WINDOWS\Prefetch
-
Uruchamiasz Panel sterowania\Narzędzia administracyjne\Usługi\Harmonogram zadań\Stan usługi\Uruchom
-
W Start\Uruchom… wklejasz “Rundll32.exe advapi32.dll,ProcessIdleTasks”
-
Uruchamiasz Panel sterowania\Narzędzia administracyjne\Usługi\Harmonogram zadań\Stan usługi\Zatrzymaj
-
Start\Wyłącz komputer\Uruchom ponownie
Ja tak odzyskałem plik “layout.ini”.
Przez pierwszych kilka uruchomień, system odpalał się dłużej (około 1’30").
Teraz (razem z firewallem i antywirem) odpala się szybciej (około 45").