ewentualnie może być, ale może ci troszke zamulać kompa, ściągnij wersję testową i sam zobacz jak na twoim kompie bedzie ci chodził, ja ci bardziej proponuje symantec corporate antyvirus 10 , nie zamuli ci kompa, w cenie praktycznie takiej samej, i przy tym firewall z sp2 wystarczy.
kolega prosił o odpowiedź dot. jego sprzętu, nie masz co pisac to nie pisz, z takimi poradami to faktycznie …
dokładnie, zapora z sp2 wystarczy zupełnie, dobrze blokuje ataki sieciowe, chociaż ma małe mozliwości konfiguracji spokojnie wystarczy
Nie wiem jak inne ale miałem kiedyś Nortona i jak przerzuciłem się na avasta i niedawno dodałem kerio personal chodzi mi komp niźle z win XP, a parametry mam podobne tylko że 256 ram
NOD 32 u mnie bierze 18 MB pamięci, więc naprawde mało. Jeśli chodzi o skuteczność to prawie każdy antyvir ma podobną, więc w tej kwestii nie ma co się zastanawiać. Co do zapory - miałem wcześniej Zone Alarm Pro, a teraz mam tylko SP2 i nie mialem żadnego wirusa od baaardzo dawna.
Przypominam że chodzi o komputer mojego kumpla a nie o mój, ale to nie istotne.
Zadałem to pytanie dlatego że obecnie mam NIS 2006 na procesorze AMD 64 2800+ 1.8 GHz i 512 RAM’u i widzę różnice w zamulaniu komputera.
Wcześniej miałem NIS 2005 i on był mistrzem zamulania, czasami nerwy mnie ponosiły. Mulił nie miłosiernie, był gorszy od NIS 2004 którego także miałem. NIS 2006 jest już mniej zamulający ale i tak troszeczkę mi muli.
Kumpel ma 1.0 GHz - 380 MB RAM-u dlatego odradzę mu Nortona.
Z waszych postów wywnioskowałem że najlepszym rozwiązaniem będzie instalacja wersji trial różnych programów antywirusowych. Począwszy od NOD 32, a skończywszy może na MKS vir. Po środku jest jeszcze kilka ciekawych 30-to dniowych wersji testowych. Niech sam wybiera co mu pasuje. Co do firewalla to polecę mu systemowego SP2 o ile wcześniej zainstaluje dodatek SP2 bo jak narazie to nie ma nawet SP1 :lol: Biorę jeszcze KERIO pod uwagę.
Jeżeli mu zależy na skuteczności i jak najmniejszym obciążeniu systemu (oparte na wielu testach profesjonalistów zajmujących się bezpieczeństwem i doświadczeniu własnym) to wybór jest tylko jeden NOD32