WinXp zmiana języka z angielskiego na polski

Znajoma dostała laptop kupiony w USA i chciałaby zmienić język na polski? Da się to jakoś zrobić, a jeśli tak, to jak?

Legalnie nie jest to możliwe.

Czyli wykorzystanie do instalacji polskiej wersji WinXp i zastosowaniu klucza tego z USA nie pójdzie?

Pisałeś o zmianie języka a nie o chęci ponownej instalacji systemu w wersji polskiej, więc odpowiedziałem.

Co do drugiej wersji Twojego pytania - niech się wypowiedzą specjaliści od licencjonowania.

Dodam, że to WinXp Pro SP3 OEM

Nie pójdzie na tym samym kluczu.Spolszczenia są dostępna dopiero od Visty-wynika to z innej konstrukcji systemu.Musisz używać angielskiego lub kupić system.

Musi pójść ten klucz na polskiej wersji ale będzie to złamanie licencji

ja miałem razem z laptopem Vistę eng i ze swojej płytki zainstalowałem pl z kluczem spod laptopa:D

a laptop był właśnie z zagranicy(Anglia,Londyn)

Teoretycznie powinno pójść na tym samym kluczu (choć chyba faktycznie byłoby to złamaniem licencji, nie jestem pewien).

Tylko skoro to wersja OEM dołączona do laptopa to może być problem bo często do laptopów oraz komputerów stacjonarnych niektórych firm (np. HP, COMPAQ) są wersjami brandowanymi które mają na płytce dodatkowo specjalne sterowniki do tego sprzętu których nie ma w standardowych wersjach i zdarza się że klucz do takiej wersji OEM nie pasuje do innych.

W takiej sytuacji trzeba szukać na necie płyty z windowsem w wersji OEM właśnie do tej marki (znajomy miał ten problem gdy dostał kompa HP z nalepką z kluczem licencyjnym na xp ale bez płyty a musiał przeinstalować system).

Podobnie inne specjalne wersje windowsa takie jak corporate czy wersje dla studentów mają swoje własne klucze niepasujące do innych wersji i nie przyjmują kluczy od innych wersji (wiem bo mam legalnie taką studencką wersję z msdn).

jest to złamanie licencji ponieważ w xp nie ma legalnej opcji instalacji języka pl

a Viście i W7 w opcji ultimate jest możliwość pobrania języka:)

Czuję że zaraz przyjdzie tu admin i temat wrzuci do śmietnika:D

pakierhakierxd , wiem że w xp nie ma opcji instalacji innego języka systemu ale mowa tu o całkowitej instalacji od nowa systemu z nośnika z odpowiednią wersją pl a nie o samym doinstalowaniu języka.

Z tego co wiem to M$ nie czepia się jeśli ktoś posiadając legalną licencję ale uszkodzoną płytę zainstaluje przeinstaluje sobie system na swoim kluczu używając pożyczonej płyty (sam tak robiłem, ktoś tu nawet pisał że w takich sytuacjach w BOK M$ to sam sugeruje), tylko tu jeszcze dochodzi kwestia że zostanie zainstalowana wersja w innym języku niż oryginalnie.

Klucz jak już napisałem powinien zostać zaakceptowany ale gdzieś czytałem że ktoś zwrócił się dokładnie z takim zapytaniem do M$ i otrzymał odpowiedź że musi używać systemu w tej wersji językowej jaką zakupił, w takim wypadku nawet jak twój klucz zostanie zaakceptowany to instalacja na nim systemu w innym języku najprawdopodobniej będzie naruszać licencję.

Ja na niego miejscu sam bym zainstalował system pl może i to jest naruszenie warunków licencji ale 2 raz kasę wywalać na system skoro go już się ma …

To ty, ale to forum o legalnym oprogramowaniu i mowa tutaj tylko o legalnych możliwościach :slight_smile:

A w tym wypadku jedyną legalną opcją jest kupno systemu po polsku.

Zamykam.