r   e   k   l   a   m   a

Wolny dysk twardy Seagate SATA II 160 GB

Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0

8 postów w tym temacie

Napisano

Witam,

Od miesiąca mam poważne kłopoty z dyskiem. Jak nie pada mi system to zacina się lub "muli". Przesyłam sreen z HD Tune'a zakładka 1 i 3

Benchmark http://obrazkowo.pl/show.php?img=23825_ ... k.png.html

Health http://obrazkowo.pl/show.php?img=23826_health.png.html

dzis już nie zrobię Error scana, bo trwa to ponad 90 min. Wcześniej, jakieś 2 tyg temu trwało to ok 40 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Napisano

Ten dysk mam 1,5 roku i jest jeszcze na gwarancji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Napisano

A co może być przyczyną tego, że tak ten dysk wadliwie działa?

Może to być spowodowane wersją Windowsa, czy oprogramowaniem?

Wiem, że jest parę bad sectorów - wcześniejsze diagnozy w zakładce Error Scan mi to wykazały.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
r   e   k   l   a   m   a

Napisano

Z tego co pamiętam to używałeś kiedyś marnego zasilacza, możliwe że zostawił po sobie pamiątkę, a Chiefteca też można sprawdzić miernikiem, markowe nie są zwolnione od wad.

Wiem, że jest parę bad sectorów - wcześniejsze diagnozy w zakładce Error Scan mi to wykazały.

Zgraj jak najszybciej ważne dane, i na serwis, z szybkim zgrywaniem nie żartuje, niedawno w drugim kompie dysk mi mulił przeczułem że pada, włożyłem czysta DVD do napędu włączam Nero zwiecha, reset coś chrobocze w dysku, sys nie startuje, w końcu udało mi się go sprawdzić i pierwsze 4GB prawie całe czerwone od bad sectorów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Napisano

A, że tak zapytam w jakim trybie(transfer mode) hula dysiek ??

Menedżer urządzeń --> Kontrolery IDE/ATA/ATAPI --> Sata kontroler --> Właściwości

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Napisano

Z tego co pamiętam to używałeś kiedyś marnego zasilacza, możliwe że zostawił po sobie pamiątkę, a Chiefteca też można sprawdzić miernikiem, markowe nie są zwolnione od wad.

Dokładnie miałem marny zasilacz. Wymieniłem miesiąc temu na Chiefteca. Samo zgranie danych zajmuje ok 30 min. Dawniej bylo to zaledwie ok 5 min.

W dniu 16.06.2008, o godzinie 0:05 został dopisany post przez leonxel

A tu mam dane z Menedżera urządzeń:

http://obrazkowo.pl/show.php?img=23827_ ... r.png.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Napisano

A tu mam dane z Menedżera urządzeń:

http://obrazkowo.pl/show.php?img=23827_ ... r.png.html

Właściwości i zakładka z kanałem na którym jest dysk, ale jak są bady to wina padającego dysku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Napisano

A dysk działa w trybie transferu "DMA, jeżeli dostępne"

W dniu 16.06.2008, o godzinie 15:55 został dopisany post przez leonxel

Dysk mi "przyśpieszył" - tzn. działa normalnie po zrobieniu skanowania dysku na obecność błędów. Mój komputer-->dysk D-->właściwości-->Narzędzia-->sprawdź (tam gdzie jest opcja defragmentacji)

Moje pytanie brzmi: czy dysk mógł zwalniać po tym, jak często defragmentowałem obie partycje?

I czy mogę usunąć bad sectory - używając programu producenta - nie tracąc przy tym gwarancji?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się



Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0