Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_CURRENT_USER\Software\1Q1F1S1C1P1E1C1F1N1C1T1H2UtF1E1I]
"0"=" Gdyn=KlGN2RMGQMGGPbzjkGGLmbMIssGMXP8cF86SssX6nsGfGnfaaS2x1jGoxcSHFlMZxFLWXRSG; Expires=Fri, 19 Jun 2020 00:00:00 GMT
"
Czy ktoś może mi wyjaśnić, o ile jest to wpis stworzony przez jakiś instalator z Dobrych Programów. Dlaczego i po co dodajecie wpisy do rejestru oraz do czego to ma służyć ?
To jest klucz, w którym nasz asystent pobierania przechowuje cookie badania Gemius/Megapanel PBI, czyli badania oglądalności portalu. Asystent pobierania, podobnie jak wszystkie nasze strony, jest do tego badania zaliczany. Podobne cookie przechowuje też Wasza przeglądarka, dla praktycznie wszystkich liczących się witryn w polskim internecie, bo wszystkie one biorą udział w badaniu Megapanel. Nazwa klucza rejestru faktycznie nie jest zbyt czytelna, ale oprogramowania badania przygotowuje zewnętrzna firma i tak to po prostu wygląda.
Dlaczego nie ma regulaminu dla nie zarejestrowanych ?
Dlaczego nie ma nigdzie informacji o tym że przechowujecie i gromadzicie dane na komputerach użytkowników, które przekazujęcie “dalej”, i zbieracie dane z komputerów użytkowników ? Dlaczego nie ma monitu o akceptacje/nie akceptacje takiego rozwiązania ?
Wszystko jest wyjaśnione w naszej polityce prywatności, niczego i nikomu nie przekazujemy dalej, a badanie oglądalności witryny internetowej na podstawie cookies to koncepcja znana od co najmniej 15 lat… http://www.dobreprogramy.pl/Prywatnosc.html
@Docent Cookie w sensie dane przeglądarki tak, ale tu jest mowa o systemowym rejestrze użytkownika, takie rozwiązanie podchodzi pod klasyczną politykę cookies ? Podczas “korzystania” z asystenta jest wyświetlane info o akceptację ciastek i o sposobie ich przechowywania Jeżeli tak, bo w sumie nie wiem, to wszystko jest ok.
Asystent jest tylko “przedłużeniem” naszego portalu, a zasada działania cookies jest identyczna, tylko przechowywanie jest w innym miejscu z przyczyn czysto technicznych. Nie ma potrzeby ponowne pytanie o to samo w asystencie. W jakim celu cookies są zapisywane, to już napisałem: czysto statystycznym, udział w badaniu jest anonimowy (odsyłam na strony Gemiusa). Nikt nikogo nie śledzi ani nie sprzedaje danych osobowych (bo ich nie ma), mam wrażenie że na siłę szukasz jakiegoś punktu zapalnego
Ostatnio po prostu za dużo jest pośredników…digidip, jakieś delty, asystenty…, zewnętrzne firmy…itd.
Sama akceptacja na portalu dotyczy portalu a nie jakiego szemranego tworu w postaci asystenta którego produkuje firma trzecia. Jak takie ciastko wyczyścić ?, macie może dl userów jakieś przedłużenie przeglądarki do tego ? Czy może AdwClenearem ?
Wszelkie informacje o “przedłużaniu” czegokolwiek wzbudzają u mnie na najlepszym przypadku zdegustowanie
DP coraz bardziej schodzi na psy, forum jest przez administracje coraz bardziej traktowane jak kula u nogi (nie tylko moje zdanie, nawet część moderatorów tak uważa) z tematu o błędach na forum giną niewygodne wpisy, z którymi administracja nie umie sobie poradzić (pokaż mój pierwszy post z kwietnia 2009)
Kilku innych błędów nawet nie chce mi zgłaszać, bo nie wierzę w to, że ktoś się zaangażuje w ich rozwiązanie.
Reputacja coraz mniej dla Was znaczy. Tak trzymać.
Punktem zapalnym jest śmietnik w asystencie, który fundujecie nam, czytelnikom.
Bardzo dobre forum, temat aktualizowany na bieżąco i niewygodne rzeczy o menadżerze nie są kasowane jak tutaj.
Dla niezalogowanych osób obok zielonego przycisku pobierania z menadżerem powinna być instrukcja jak skasować ten syfiasty inwazyjny hijacker Omigia-plus.
Nie znalazłem czasu na to, zbyt zajęty w pracy i w domu. Po prostu usunąłem te wpisy. I raczej nie będę korzystał z menadżerów DP. Będę odwiedzał strony producenta, jeżeli będę zainteresowany jakimś programem.
Przypadek taki : Liczba cookies świadomie ograniczona przez użytkownika tzn. plik Cookies.dat - tylko do odczytu ! , pozostałe cookies kasowane za pomocą np. CCLEANER-a . Wpis w Rejestrze zostaje ? To mam prawo wiedzieć , że wasze cookie zachowuje się niestandardowo czy nie mam prawa ? Jeżeli nie to kto tak zadecydował i na jakiej podstawie (widzimisię ?) ?
"Zostanie poinformowany bezpośrednio , w sposób jednoznaczny , łatwy i zrozumiały , o sposobie usunięcia oprogramowania z telekomunikacyjnego urządzenia końcowego użytkownika lub abonenta ; przed instalacją oprogramowania wyrazi zgodę na jego instalację i używanie.”
Są łamane zasady Prawa Telekomunikacyjnego w tym zakresie czy nie ?
Czekam na wytłumaczenie mi , że jest inaczej niż jest.
Cenzura szaleje ! (nie na temat ? , jak zwał tak zwał , każdy pretekst jest dobry , ale nieprzyzwoicie jest być sędzią we własnej sprawie) .
Nie OTAKE Polskę WALCZYŁEM !
1 . Umieścić Asystenta pobierania (z pozorem możliwości wyboru) na stronie i zarażać komputery programami adware ( Omiga-plus , A** cerace , **PriceFountain et consortes ) .
Umieścić w Rejestrze użytkownika szpiega umożliwiającego badanie oglądalności portalu .
Zatrudnić “uczynnych ludzi” do rozwiązywania problemów , które samemu się stworzyło , aby nieświadomi użytkownicy odwiedzali portal w celu usunięcia zainstalowanego adware tym samym zwiększając jego oglądalność a w konsekwencji cenę za wyświetlaną reklamę .
ŻYJEMY ? ŻYJEMY
"Jest jedna tylko rzecz w życiu ludzi , narodów i państw , która jest bezcenna . Tą rzeczą jest honor ."
Czy p. Docentowi et consortes znane jest coś takiego jak “Polski kodeks honorowy” W. Boziewicza ?
Przedłużenie ? Gdybym się tak zbłaźnił i był w takim położeniu to strzeliłbym sobie w łeb
Tą sprawą powinna zająć się Prokuratura Rejonowa we Wrocławiu , a osoby które poniosły straty w wyniku awarii systemu operacyjnego powinny otrzymać od portalu adekwatne odszkodowanie .
Zgadzam się z tym w 1k %. I nie sprawa tylko pozew zbiorowy ewentualnie ileś (set/tysięcy) indywidualnych i osoby odpowiedzialne powinny płacić takie odszkowanie/a że biznes by trzeba zamknąć. Byloby fair.
Aby nie było - nic nie mam do samego portalu jako takiego. Natomiast mam sporo do polityki jego prowadzenia
Ja jestem za “stary wróbel na taką pszenicę” , aby się nabrać na takie coś jak Asystent Pobierania D. P. . Trzeba być pozbawionym jakiegokolwiek systemu wartości , żeby napisać to co napisałeś . Wstydź się sam . Słowem : moralne i intelektualne dno
Mówisz mi to prywatnie czy jako “Uczestnik HotZlotu” ? Jest taka scena w “Potopie” w której Babinicz (Kmicic) pyta się zdrajcy płk Kuklinowskiego czy radząc mu to co radzi (namawia go do zdrady) mówi to jako poseł czy osoba prywatna ?
Prarfrazując : Chcesz ? Ale pamiętaj : Nie jako “Uczestnikowi HotZlotu” tylko jako prywatnemu !
“Kończ Waść wstydu oszczędź .”
Ponieważ nie stać Was na przyznanie się do winy (ewidentne złamanie prawa) to jakbyście mieli odrobinę wstydu milczelibyście w tej sprawie jak “grób” .
“Mowa jest srebrem , ale milczenie potrafi być złotem .”
Expressis verbis : Jak masz mówić głupstwa , to nie mów nic !
Kolejny który próbuje moderatorom wmówić że są członkami redakcji i nie dociera do niego (ciekawe dlaczego?) że tak nie jest. Chyba zgłoszę się do ludzi z DP z prośbą o wypłacanie pensji.