Kupiłem laptop Lenovo 300-15 z HDD z Win 10 z myślą, że po zakupie wymienię na SSD. Niestety nie wyczytałem, że Win 10 nie pozwala na takie zmiany, nawet dołożenie pamięci może potraktować jako inny sprzęt i się nie aktywować. Załamka - teraz już wiem dlaczego go tak wciskają na siłę. Zainstaluj a potem przy najmniejszej modyfikacji będziesz zmuszony kupować nasz cudowny system. Macie jakiś sposób żeby system się aktywował po zmianie dysku? Może najpierw klonowanie, próba aktywacji a jak przejdzie to czysta instalacja?
A gdzie wyczytałeś takie informacje?
Nie pamiętam i nie chce mi się teraz szukać, ale zadzwoniłem do Microsoftu i niestety to potwierdzili. Wymiana dysku i zapomnij o aktywacji ponieważ zmienia się hash komputera. Oto “wspaniały” Windows 10. Są jeszcze lepsze “jaja” - aktualizacja BIOS może spowodować wymazanie zaszytego klucza i zapomnij o aktywacji (a nalepki nie masz). Ja pierwsze co zrobiłem to aktualizacja BIOS ale na szczęście się aktywowało.
informacja na końcu strony http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows-10/why-activate-windows-10
Ja wymieniłem dysk, zainstalowałem 10 na czysto z USB i normalnie się aktywował sam. To nie wina systemu. Ktoś ns infolinii wprowadził Cię w błąd.
Podczas instalacji wpisałeś klucz czy pominąłeś ten krok?
Pominąłem i po pierwszym uruchomieniu system zaczął pobierać i instalować sterowniki, a w tle sam się aktywował. I to też jest laptop Lenovo. Windows 10 zaktualizowany z 8/8.1.
Mam za sobą też czystą instalację na tablecie i tam też aktywacja poszła sama bez problemu.
Ostatnio składałem kompa i włożyłem ssd z lapka z win10. Komputer sie uruchomił (totalnie inne bebechy) i win był aktywowany O_o
Niekoniecznie na infolinii wprowadzili go w błąd. Jeśli aktualizowałeś system z 7 lub 8, to MS zapisał to sobie w swojej bazie. Zmienia się sprzęt i system może się automatycznie nie aktywować. W takim przypadku podajesz klucz produktu lub aktywujesz telefonicznie. Najlepiej przed reinstalacją wyciągnij sobie klucz licencyjny lub w trakcie darmowej aktualizacji zaktualizuj 8, ale tylko jeśli wystąpi problem z aktywacją.
Jeśli masz COA z licencją na 10, to wymiana dysku nie powoduje utraty licencji.
Dziwne, że u jednego zmiana dysku uniemożliwia ponowną automatyczną aktywację, a u drugiego nie ma takiego problemu. Jak wspomniałem, też mam system zaktualizowany z ósemki. Gdy miałem 8.1 aktualizowałem również BIOS i nic się nie stało, nie wymazało klucza z UEFI ani nic takiego.
Faktycznie to dziwne i nie wiadomo od czego zależy. Sam wpis na stronie Microsoftu jednak potwierdza że może być różnie “Jeśli w komputerze dokonano istotnych zmian sprzętowych, takich jak wymiana dysku twardego lub płyty głównej, system Windows może już nie być aktywny na tym komputerze”. Co będzie po 29 lipca? Dodanie pamięci spowoduje dezaktywację Windows i kupuj nowy.
Jeśli to aktualizacja z niższej wersji, to pozostaje Ci niższa wersja. Jeśli kupiłeś licencję na 10, to wymiana dysku czy pamięci nie spowoduje jej utraty. System będzie tylko wymagał aktywacji. Jeśli aktywacja online nie przejdzie, to robisz telefoniczna i nie ma problemu.