Zrozumiałem, że nie masz kasy i wiem doskonale co to znaczy, też mam bardzo mało i poniekąd egzystuje na kredyt. Ale na tym komputerku z taką ilością pamięci nie da się obecnie pomykać po necie. Dlatego zapodałem Ci link do sprzedawcy, który ma dobrą opinię, do aukcji z komputerkiem na którym Twój tato nie czekałby aż mu się coś odwiesi. Taniej ciężko kupić coś, co nada się do netu, a to mogłoby służyć 2 lata zapewne jeszcze a gdyby rozbudować lekko, to może i dłużej? I przede wszystkim postawisz na tym i będzie chodził każdy obecnie wspierany system - się powtarzam.
Jeśli nie masz grosiwa na (może ktoś Ci pożyczy, może masz coś do sprzedania… - zdarza się…) i zostaniesz przy tym, to w necie tato na nim nie poszaleje a przy ciągłych zwiechach zacznie się zniechęcać, nawet RAM 512 choćby dziś poszło to za kilka miesięcy to już będzie za mało.
Wg. mnie (też kogoś z rodziny uczyłem) osoba, która się uczy obsługi powinna mieć komputer tylko do własnej dyspozycji na czas zanim obejmie co i jak, ale to moje zdanie.
Jeśli dołożysz tam pamięci, przy takim procesorze, to przypuszczam że ta płyta obsługuje z 1GB, to by wystarczyło żeby szło. Wówczas jeśli siostra jest mocno przywiązana do XP, to podziel dysk na pół (u mnie XP stoi na 4 GB - no okrojony na nLite, ale na 8,5-9 ustoi pełny z potrzebnymi aplikacjami dobrze byłoby choćby małą partycję wydzielić i przenieść tam “Moje dokumenty”, bo wtedy zyskujesz ze 20 - 30 sekund podczas uruchamiania, ale wg. uznania) i postaw za Windows XP jakiegoś Linuksa ze środowiskiem LXDE. Skoro sam korzystasz z Linuksa, to spokojnie możesz uczyć posługiwania się internetem tatę z poziomu Linuksa zamiast z niewspieranego XP. Jeżeli jednak zostaniesz przy XP, co raczej średnio wskazane byłoby polecać, to po dołożeniu pamięci spróbuj jak działają te przeglądarki: https://sourceforge.net/projects/kmeleon/files/k-meleon/1.5.4/K-Meleon1.5.4pl-PL.exe/download?use_mirror=iwebdownload= to K-Meleon 1.5.4 w pełni spolszczony, ma niskie wymaganie, ale jest trochę już nieaktualny (tak jak XP;)).
Piszę to bez złośliwości itp. - po prostu tak jest, że jeżeli sytuacja
ma dominować i przekreślać możliwość rozbudowy w cenie do 20 zł, to chyba najsłuszniej oddać komputerek siostrze do gier, a na komputerek dla taty po woli odkładać i kiedyś jakiś zakupić. Magiczne czary mary tutaj nie zadziała:(
@keromatsu Nie traktuj tego jakbym Cię pouczał - po prostu takie są fakty, internet jest coraz cięższy i aplikacje do korzystania z niego również.
Co do klienta poczty, to lekki jest np. ten http://www.dobreprogramy.pl/Claws-Mail,Program,Windows,42128.html , ale nie wiem czy nie za dużo ma troszeczkę tych funkcji.