Tak działa windows. (Więcej operacji na dysku niż pamięci). Źle sformułowałem odpowiedź.
Natomiast nie widzę związku między użyciem procesora a pamięci w wielu przypadkach to bardzo odległe kwestie które (o ile się nie mylę) zależą głównie od aplikacji nie systemu.
Na razie potestowałem IE8, Midori i Slimjet. Midori działa nieźle, nawet jest lekki odpowienik adblocka. Trochę długo wczytują się strony, ale jest nieźle. Jeśli chodzi o IE8 - trochę muli, dość mocno “mieli dyskiem” i trzeba sporo stron odpalać w “Trybie Zgodności”. Niektóre strony wczytują się szybciej niż na Midori, ale podczas wczytywania jest zamuła totalna - IE przepuszcza wszystkie flashe i reklamy… Na Slimjeta nie miałem cierpliwości - mulił masakrycznie i masakrował dysk. Spróbuję Avanta - wygląda na kompromis pomiędzy szybkością Midori i funkcjonalnością IE, niemniej póki nie sprawdzę w działaniu tej przeglądarki nie napiszę więcej na jej temat. Statystyki zużycia zasobów:
-System bez niczego: 3-17÷ CPU, 86 MB RAM
-System plus blueconnect: 9-23÷ CPU, 104 MB RAMu
-System z blueconnectem i Midori: 34-62÷ CPU, 147-224 MB RAMu
-J.w., z IE zamiast Midori: 42-78÷ CPU, 120-256 MB RAMu, dość częste swapowanie.
-J.w., tyle, że z Slimjetem: 26-74÷ CPU, 197-256 MB, niemal ciągłe żerowanie na swapie.
Zależy jakie środowisko graficzne i jaka dystrybucja. Wiadomo nie weżniemy żadnego Lubuntu, ponieważ się nie opłaca. Jedynie Debian/Arch dobrze skonfigurowany na 100 % pociągnie firefoxa/iceweasel’a.
Ale ja ten temat przerabiałem jakieś 3-4 lata temu i naprawdę korzystanie z internetu (a wtedy strony były nieco lżejsze) to była katorga, każde przewinięcie strony trwało wieki.
Na otwarcie office 2003 trzeba było poczekać 2-3min bo przeglądarka zjadała całą pamięć, a był to k-meleon podobno jedna z najlżejszych przeglądarek.
Zasadniczo ja jestem tylko od administrowania tamtym PC. W sumie jedyny większy program w autostarcie to Quick Time Player(potrzebny do niektórych gier siostry) i sterownik od grafy intela. O ile quick time’a raczej można wyłączyć z autostartu, o tyle lepiej nie robić tego ze sterami od grafiki.
Ludzie! Jak wam trzeba tłumaczyć że autora nie interesuje rozbudowa i bardzo dobrze wie że na tym sprzęcie wiele nie zdziała ale chce wycisnąć z niego możliwe maximum i tego dotyczy temat. Resztę uwag (że komputer do niczego się nie nadaje) powtórzonych wiele razy w tym temacie sobie darujcie bo to po prostu spam.
@keromatsu A może OC? Zwiększenie taktowania CPU czy pamięci może w jakiś sposób przyśpieszyć wykonywanie niektórych operacji.
Uruchom -> services.msc -> ok -> usługi i powyłączaj , co Ci zbędne, np. Serwer, Routing i dostęp zdalny, Usługa raportowania błędów, Media center itp. - uważaj co wyłączasz, bo można się zapędzić i wyłączyć za dużo, choć można bezpiecznie wyłączyć sporo, ale lepiej poszukaj w sieci gdzieś opisu jakie usługi możesz bezpiecznie wyłączyć - mnie się nie chce wszystkich sprawdzać
Pisałem ci postaw Linuksa za za XP - miejsca Ci wystarczy chyba że masz dysk przeładowany, na Linux z LXDE wystarczy ci kilka GB.
Weźcie najnowszy bulid Firefoxa 46.0.9 - ustawiony oszczędnie z lekkimi rozszerzeniami, - to według mnie od najlepszy. Nawet LIGHT ze spolszczeniem, ze słownikiem, z rozszerzeniami lżejszy nie będzie, ani Pale Moon, ani inne.
Lekkość się ustawia.
Przeglądarka, żeby była lekka, musi mieć wyłączone procesy w tle i updatery. Żadne tam maintenance service. Wyłącza się obciążające funkcje przeglądarek. Ustawia się czyszczenie pamięci podręcznej podczas zamykania przeglądarki.
Proszę zwrócić uwagę na użycie procesora i deklarowana pamięć. Pewnie, że będzie mu podskakiwać podczas oglądania filmów, czy grania w necie. To po prostu nie ma nic za darmo.
Po przetestowaniu Avanta mam mieszane uczucia - z jednej strony ma wyższą funkcjonalność niż midori, lepiej “odsyfia” internet, z drugiej strony Midori działało szybciej… Wogóle pojawiły się pewne problemy przy nauce na tamtym komputerze spowodowane… sposobem użytkowania klasycznego interfejsu Windowsa. Tata stwierdził, że “Ten twój komputer z kwadratowymi programami jest prostszy, można się skupić na pracy, a nie zabawie klawiszami”. Da się jakoś uprościć XP? Najczęstsze problemy:
-W Windows 10 jest włączony “Tryb Tabletu” - każdy program działa w trybie pełnoekranowym. W XP trzeba maksymalizować każdy świeżo otwarty program.
-Pulpit. O ile kliknięcie na kafelek i odpalenie przeglądarki, czy też edytora tekstu w Win 10 nie było problemem, o tyle Dwuklik, ikony, maleńkie podpisy itp. sprawiają tacie masę problemów
-Wyłączanie komputera. W Win 10 jedno kliknięcie na ikonkę zasilania i napis zamknij załatwia sprawę. W XP Od ogromu ikonek w menu Start tata wręcz dostaje oczopląsu.
No na tym komputerze żeby internet był w miarę używalny to chyba tylko pozostaje ci zainstalować Arch Linuxa i Lynx, ale pewnie nie chcesz bawić się samym tekstem. Radzę ci więc zainstalować Lubuntu, a potem zainstaluj Midori. Możesz też zainstalować Wine żeby jakieś windowsowe gierki na tym linuksie poszły.
Najlepiej jednak dodaj sobie trochę RAMu do komputera. 2GB raczej wystarczą.