Witam. Jestem w 3 gim i wybieram się do tech. inf. i chciałbym się nauczyć języka c, c# albo c++ ale nie wiem który wybrać :(. Może uczy się ktoś w zse w Białymstoku i jakiego c się tam uczą? I jeszcze jedno pytanko: otóż nie wiem w czym pisze się C(bo chyba nie w notatniku) i w jakim programie można potem zobaczyć swoje dzieło?
Temat wałkowany setki razy. Użyj opcji “szukaj”.
Znasz 3 nazwy języków programowania, a nie wiesz jak się pisze kod źródłowy programu. Pierwszy raz się z czymś takim spotykam
Oczywiście programy w C, C++ itp. można pisać w notatniku chociaż nie jest to zbyt wygodne. Jeśli już to polecam Notepad++ do tego. Wtedy musisz samodzielnie z wiersza poleceń kompilować swoje napisane programy. Dużo wygodniejszym narzędziem do C i C++ jest darmowe środowisko programistyczne Dev-C++. Bardzo dobry jest Visual C++. Co do szkoły, którą wybrałeś, to nie mam pojęcia czego tam wymagają, ale zwykle w szkołach średnich jest to język Pascal, C, a w moim przypadku nawet Visual Basic. Ze swojej strony polecam rozpocząć naukę w C. Będziesz dzięki temu miał solidne fundamenty pod C++, w którym jest tworzonych praktycznie większość współczesnych programów. Pascal też może być ale jest to już wymarły język.
Zabugowane, nierozwijane od wielu lat i posiadające nieergonomiczny edytor.
Skąd te dane?
Naucz się c++, poźniej pójdzie gładko nawet z Javą ;D
Tak, ale z punktu widzenia pracy w notatniku jest dużo wygodniejsze. Jeśli znasz inne środowisko, z którego początkujący byłby zadowolony to napisz
Jeśli masz inne to chętnie przeczytam
@Grief: A co złego w Visual Studio? Zresztą dziś chyba nawet notatnik, kompilowanie z linii komend i debugowanie w WinDbg jest o niebo lepsze od męczenia się z DevCpp. (choćby przez to, że debuggery OSS są sto lat w tyle za ntsd/windbg)
Nie wiem, czy pisanie w edytorze, który nie potrafi formatować kodu i używanie debugera, który sam jest źródłem błędów jest choć trochę wygodne. Moim zdaniem nawet Notepad++ i kompilator z linii poleceń jest w tym przypadku wygodniejszy.
Zaś małe i sensowne IDE to np. Code::Blocks.
Inne niż które? Jak mogę mieć inne źródła, skoro swojego nie podałeś?
Trochę mało wiarygodne jest mówienie o czymś, gdy nie ma się na to dowodów. Nie twierdzę, że tak nie jest, proszę tylko o podanie źródła
To, że większość dzieciaków, które się do niego dorwie nie da rady skompilować Hello World.
Chodziło mi o podanie danych jakie Ty posiadasz, nie źródeł chociaż w nich też bym chętnie poczytał
Masz rację. Jeśli chodzi o źródła to ja nie mam żadnych. Po prostu wydaje mi się, że tak jest. Nigdy nie przeglądałem ani nie szukałem takich źródeł. Może najwyższy czas
Moim zdaniem nic. Napisałem, że Visual C++ jest bardzo dobry. Chociaż nie jestem żadnym profesjonalistą i nie znam większości funkcji tego środowiska. Czytałem i słyszałem wiele pozytywnych opinii o nim.
no to zacznę się uczyć C++. Czyli pisać mam w notepad++ ale w czym bd mógł zobaczyć to co zrobiłem, tak jak np w html w przeglądarce internetowej
Czyli żeby potem zobaczyć co zrobiłem potrzbuję kompilatora?
Wchodzisz sobie tutaj i pobierasz: http://www.dobreprogramy.pl/CodeBlocks- … 12197.html
Instalujesz i go włączasz. Klikasz: File -> New -> Project -> console application -> Next itd…
Pojawia ci się pole tekstowe , zaczynasz czytać jakiś kurs c++ np. http://kursy.ddt.pl/?TutorialId=1
Wpisujesz w tym polu tekstowym np:
/* To jest komentarz, który
Jeżeli w danej platformie jest przestarzała i niestandardowa biblioteka conio.h.
Wsadź sobie gdzieś takie kursy i kup rzetelną książkę, a nie będziesz musiał w przyszłości męczyć się nad pytaniem “Czemu ten program przepisany słowo w słowo nie działa ?!”…
A odnośnie książek to jest na ten temat masa tematów na tym forum i na innych.
a może skożystam z Eclipse Galileo? Lepszy jest niż Code::Blocks Studio 8.02 albo devc++??
Faktycznie, Open > New > Solution > Console application > Finish jest problemem nie do przeskoczenia.
@n3t_b0y: Ty tak poważnie z ‘using’ w środku maina i z conio? O_o
Oczywiście że nigdy nie daje ‘using’ w main() i conio.h tak samo nie dołączam.
Akurat podawałem mu kurs z ddt.pl no i z tamtą to wziąłem kod , ten kurs nie jest może najnowszy i nie ma w nim wszystkich nowych reguł ale jest dobry. Zresztą pokazywałem mu jak kompilować i przez co a nie jaki kurs ma wybrać i jak pisać kod.
No ale żeby go nie wprowadzać w błąd przy hello world to:
#include
using namespace std;
int main()
{
cout << " Hello world " ;
}
Przy kompilatorze Code::Blocks tyle wystarczy.
Ale jak dobrze pamiętam to w devc++ trzeba dodać conio.h i getch() , bo bez tego wywali błąd.
Nic nie wywali…
Możliwe , dawno nie korzystałem z tego środowiska.
Najlepiej sobie ściąg Eclipse i Code::Blocks i przetestuj , potem już sam wybierzesz na którym byś wolał programować