Czarny ekran po włączeniu laptopa

Witam, mam problem z laptopem Toshiba Satellite A210 - 19A. Mianowicie po włączeniu nic się nie pokazuje, matryca nie daje żadnych oznak życia. Słychać tylko dwukrotnie lekki “zgrzyt” w napędzie CD i tyle. Zrobiłem reset BIOSu, wypiąłem twardy dysk i próbowałem odpalić bez, ale niestety dalej nic. Podczas ostatniego działania systemu, laptop się zawiesił i go zresetowałem, od tego czasu czarny ekran. Czy jest jakaś domowa metoda na zdiagnozowanie co się stało? Podejrzewam, że bez serwisu się nie obejdzie ale chcę wiedzieć co jest do wymiany.

Z góry dziękuję za pomoc.

Spróbuj podpiąć się pod zewnętrzny monitor aczkolwiek obawiam się że z poziomu BIOS/POST raczej nie wyświetli się obraz na zewnętrzny monitor. Ja próbowałbym “na czuja” odpalić jakieś LiveCD np HirensBoot i wtedy próbować wyświetlić obraz na zew.ekranie

Hej,

Tak, ale jeśli płyta wstaje, to po testach BIOSu, obraz na monitorze zewnętrznym powinien się pojawiać. Jeśli w ogóle płyta nie wstaje, to pewnie jest uszkodzona.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Z Toshibą ( i Medionem robionym chyba przez Toshibę) miałem tak dziwnie parę razy że obraz na zewnętrznym monitorze pojawiał się dopiero po stracie windosowskiego sterownika - nawet gdy odpaliłem LiveCD z KISem obraz był tylko i wyłącznie na matrycę laptopa ( a jako że ta była rozbita było zabawnie)