Laptop ,Windows Vista Basic .PROBLEM-- Po uruchomieniu i kliknięciu przycisku Start i otwarciu programów na ekranie,nie otwierają się programy: “PANEL STEROWANIA i PROGRAMY DOMYŚLNE” Proszę Kolegów o pomoc .Pozdrawiam!.
Hej,
Wspomniane aplety nie uruchamiają się, czy uruchamiają i nie widać ich na monitorze?? Może komputer ył wcześniej uruchamiany na dwóch monitorach i Panel sterowania został przesunięty do tego drugiego monitora… A gdy włączysz Mój Komputer i wybierzesz z górnego menu opcję Otwórz Panel Sterowania to panel się pojawia czy nie?? Jeśli nie, to prawdopodobne, że złapałeś na kompa coś niefajnego - a jeśli tak, to najlepiej zrobić logi i wkleić do działu Bezpieczeństwo i logi HijackThis.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Po kliknięciu na Panel sterowania na ekranie na sekunde pokaże się ramka.Po kliknięciu na programy domyślne na ekranie nie pojawia się nic.Wcześniej komputer nie był uruchamiany na dwóch monitorach.Panel sterowania wybieram i otwieram gdy włącze" Mój Komputer".Dziękuję za wcześniejszą informacje i POZDRAWIAM.
zapewne wina wyłączonej usługi Licencjonowanie oprogramowania
włącz ją.
Dziękuję za podpowiedż i proszę o informacje jak znależć usługę Licencjonowanie oprogramowania.
Hej,
Czyli w taki sposób pokazuje się Panel sterownia czy tylko ta sekundowa ramka??
Wiemy już, że posiadasz system Windows Vista. Ale czy masz do niej doinstalowany dodatek przynajmniej Service Pack 1 lub Service Pack 2. Według informacji Microsoft’u zainstalowanie tego zbioru poprawek może rozwiązać problem - nieco szerzej o tym w artykule tutaj. Aktualną wersję systemu sprawdzisz klikając prawym przyciskiem myszy na Mój Komputer i wybierając właściwości. W oknie pojawi się informacja podobna do tej ze screen’a poniżej.
Sam Service Pack zainstalujesz uruchamiając aplet Windows Update w menu Start i wybierając polecenie wyszukania aktualizacji.
Kliknij na Start - Run. W nowym oknie wpisz services.msc. Znajdź wspomnianą usługę; aby ją włączyć, kliknij na nią, a następnie ustaw Startup type (typ uruchamiania) na Enable (włączony).
Ewentualnie możesz zastosować się do poleceń z tematu Brak dostępu do Panelu sterowania począwszy od tego postu. Dodatkowo możesz wkleić logi w dziale bezpieczeństwa zakładając nowy temat - ale o tym już pisałem w poprzednim poście… 
Pozdrawiam,
Dimatheus
Dziękuję za otrzymane informacje i informuję że nic się nie zmieniło.Informuję również że do Visty mam doinstalowany dodatek Service Pack 1.Usługa licencjonowania oprogramowania była i jest włączona.POZDRAWIAM.
Witam,
Czyli nie za dobrze… A próbowałeś instrukcji z posta, który Ci podałem - Brak dostępu do Panelu sterowania??
Pobierz więc przez Windows Update nowszy Service Pack 2 i zainstaluj.
Czyli dobrze… 
Pozdrawiam,
Dimatheus
Przez Windows Update nie mogę ściągnąć service Pack 2 ponieważ system nie może wyszukać nowych aktualizacji . Pokazuje kod znalezionych błędów 80240038.Ściągnołem ręcznie na ekran Service PACK 2"VINDOWS 6.0-KB948465-X86.exe z download.microsoft.com, ale przy każdej próbie zainstalowania wyświetlany jest komunikat “NIE OKREŚLONY BŁĄD.” Dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi.POZDRAWIAM.
Witam, 
Ponawiam pytanie - czy próbowałeś instrukcji z powyższego posta??
Być może potrzebna będzie poprawka wstępna. Ściągnij ją i spróbuj zainstalować - Aktualizacja systemu Windows Vista (KB955430) - później restart i próba instalacji Service Pack 2.
Wygląda na to, że komputer faktycznie może być zainfekowany. Dla pewności załóż nowy temat w dziale Bezpieczeństwo i logi HijackThis. i wrzuć do niego logi z HiJackThis i SilentRunner - instrukcje jak to zrobić znajdziesz w poście HijackThis, RSIT, OTL, DDS i inne - Instrukcja oraz Zasady wklejania logów na forum.
Pozdrawiam,
Dimatheus