Witam.
Na forum, nie często, choć zdarza się, ktoś pyta jak podłączyć magnetowid do komputera, jak zgrywać filmy z kaset VHS na dysk twardy.
Postaram się w prosty sposób to wytłumaczyć.
Aby mieć taką możliwość, należy psiadać kartę graficzną z modułem VIVO (Video-In, Video-Out), bądź kartę telewizyjną (tuner TV, jak kto woli
). Spotkać też można kartę graficzną z wmontowanym tunerem TV.
Karty graficzne z samym WYJŚCIEM (OUT) video nie nadają się do tego, aby zgrać film z kasety VHS na dysk twardy komputera.
Jeżeli posiadamy magnetowid i kartę graficzną z modułem VIVO:
Do połączenia tych dwóch urządzeń potrzebny będzie:
- kabel VIVO ( KILK ),
lub:
- kabel s-vodeo-podwójny cinch , który z jednej strony posiada końcówkę s-video, działającą w dwie strony ( KLIK ), a z drugiej strony znajdują się dwie końcówki cinch ( KLIK ).
Gdy posiadamy kabel VIVO , podłączamy go do karty graficznej z modułem VIVO w ten sposób: KLIK
zaś do WYJŚCIA video ( Video OUT) w magnetowidzie podłączamy końcówkę z wtyczką cinch na której jest napisane IN (ten kebelek służy do przesyłania sygnału z magnetowidu do karty graficznej.
W przypadku braku opisu na poszczególnych kabelkach próbujemy podłączyć jedną wtyczką cinch, jak nie działa, to drugą 
Wtyczka cinch z napisem OUT służy do przesyłania sygnału z karty graficznej do np. telewizora, który posiada takie gniazdo.
Dwie wtyczki s-video, których nie używaliśmy służą do przsyłania sygnału z magnetowidu cyfrowego do karty graficznej ( wtyczka IN ) , a wtyczka OUT do przesyłania sygnału z karty graficznej do cyfrowego telewizora.
KABEL S-VIDEO-PODWÓJNY CINCH
Gdy posiadamy kabel s-video-podwójny cinch postępujemy identycznie, jak w przypadku kabla VIVO.
UWAGA
Gdy posiadamy kabel s-video-cinch, który posiada tylko jedną wtyczkę cinch ( KLIK ), musimy wiedzieć, w którą stronę ten kabel przesyła sygnał !
Aby zgrać film z kasety VHS do komputera, kabel musi przesyłac sygnał od wtyczki cinch do wtyczki s-video , gdy działa w drugą stronę, może on nam jedynie posłużyć do przesłania sygnału video z komputera na telewizor.
Jeżeli posiadamy magnetowid i kartę telewizyjną (tuner TV) z wejściem video cinch (Vido-IN):
Do podłączenia tych dwóch urządzeń potrzebny będzie:
- podwójny kabel video cinch ( KLIK )
Jedną końcówkę kabla podłączamy do WEJŚCIA video (Video-IN) w karcie telewizyjnej, a drugą do WYJŚCIA video (Video-OUT) w magnetowidzie.
UWAGA
Gdy nasz magnetowid posiada EURO złącze (SCART), a np. nie posiada gniazda Video-OUT cinch , wtedy stosujemy SCART Adapter ( KLIK ), gdzie przełącznik przełączamy na OUT , bądź OUTPUT.
Powyższy opis dotyczył przesyłania obrazu (sygnału video) z magnetowidu do komputera.
A co z dźwiękiem ? :lol:
Do przesyłania dźwięku między magnetowidem, a komputerem potrzebny nam będzie:
- kabel cinch-mały jack ( KLIK )
Końcówkę mały jack podłączamy do WEJŚCIA audio w karcie dźwiękowej komputera ( Line-IN ), a końcówkę cinch podłączamy do WYJŚCIA audio (Audio-OUT) w magnetowidzie.
Gdy posiadamy kartę telewizyjną z WEJŚCIEM audio mały jack , wtedy podłączamy małego jacka właśnie do tego wejścia.
Oczywiście do przechwytywania obrazu i dźwięku z magnetowidu na komputerze potrzebne nam są programy, ale one zawsze dołączone są do karty graficznej z modułem VIVO, bądź karty telewizyjnej (tunera TV).
Programy do przechwytywania sygnału z zewnętrznych urządzeń video, np. z magnetowidu:
-
Ferro Cyfrowy Magnetowid PL (shareware) - KLIK
-
Virtual VCR (bezpłatny-GNU) - KLIK
-
PowerDirector (trial), zwykle dołączany do kart graficznych z modułem VIVO - KLIK
-
Virtual Dub (bezpłatny-GNU) - KLIK
W ten oto sposób cieszymy się wizją i fonią z kasety VHS na komputerze :lol:
To by było tyle 
Mam nadzieję, że powyższy opis komuś się przyda.
Jeżeli będziecie postępować dokładnie, według wskazówek tutaj zawartch, na pewno zobaczycie pozytywny efekt.
Pozdrawiam.
(jakość wcale nie będzie taka zła jak to mówi większość wszystko zależy od jakości sprzętu)