Witam.
Na forum, nie często, choć zdarza się, ktoś pyta jak podłączyć magnetowid do komputera, jak zgrywać filmy z kaset VHS na dysk twardy.
Postaram się w prosty sposób to wytłumaczyć.
Aby mieć taką możliwość, należy psiadać kartę graficzną z modułem VIVO (Video-In, Video-Out), bądź kartę telewizyjną (tuner TV, jak kto woli ). Spotkać też można kartę graficzną z wmontowanym tunerem TV.
Karty graficzne z samym WYJŚCIEM (OUT) video nie nadają się do tego, aby zgrać film z kasety VHS na dysk twardy komputera.
Jeżeli posiadamy magnetowid i kartę graficzną z modułem VIVO:
Do połączenia tych dwóch urządzeń potrzebny będzie:
- kabel VIVO ( KILK ),
lub:
- kabel s-vodeo-podwójny cinch , który z jednej strony posiada końcówkę s-video, działającą w dwie strony ( KLIK ), a z drugiej strony znajdują się dwie końcówki cinch ( KLIK ).
Gdy posiadamy kabel VIVO , podłączamy go do karty graficznej z modułem VIVO w ten sposób: KLIK
zaś do WYJŚCIA video ( Video OUT) w magnetowidzie podłączamy końcówkę z wtyczką cinch na której jest napisane IN (ten kebelek służy do przesyłania sygnału z magnetowidu do karty graficznej.
W przypadku braku opisu na poszczególnych kabelkach próbujemy podłączyć jedną wtyczką cinch, jak nie działa, to drugą
Wtyczka cinch z napisem OUT służy do przesyłania sygnału z karty graficznej do np. telewizora, który posiada takie gniazdo.
Dwie wtyczki s-video, których nie używaliśmy służą do przsyłania sygnału z magnetowidu cyfrowego do karty graficznej ( wtyczka IN ) , a wtyczka OUT do przesyłania sygnału z karty graficznej do cyfrowego telewizora.
KABEL S-VIDEO-PODWÓJNY CINCH
Gdy posiadamy kabel s-video-podwójny cinch postępujemy identycznie, jak w przypadku kabla VIVO.
UWAGA
Gdy posiadamy kabel s-video-cinch, który posiada tylko jedną wtyczkę cinch ( KLIK ), musimy wiedzieć, w którą stronę ten kabel przesyła sygnał !
Aby zgrać film z kasety VHS do komputera, kabel musi przesyłac sygnał od wtyczki cinch do wtyczki s-video , gdy działa w drugą stronę, może on nam jedynie posłużyć do przesłania sygnału video z komputera na telewizor.
Jeżeli posiadamy magnetowid i kartę telewizyjną (tuner TV) z wejściem video cinch (Vido-IN):
Do podłączenia tych dwóch urządzeń potrzebny będzie:
- podwójny kabel video cinch ( KLIK )
Jedną końcówkę kabla podłączamy do WEJŚCIA video (Video-IN) w karcie telewizyjnej, a drugą do WYJŚCIA video (Video-OUT) w magnetowidzie.
UWAGA
Gdy nasz magnetowid posiada EURO złącze (SCART), a np. nie posiada gniazda Video-OUT cinch , wtedy stosujemy SCART Adapter ( KLIK ), gdzie przełącznik przełączamy na OUT , bądź OUTPUT.
Powyższy opis dotyczył przesyłania obrazu (sygnału video) z magnetowidu do komputera.
A co z dźwiękiem ? :lol:
Do przesyłania dźwięku między magnetowidem, a komputerem potrzebny nam będzie:
- kabel cinch-mały jack ( KLIK )
Końcówkę mały jack podłączamy do WEJŚCIA audio w karcie dźwiękowej komputera ( Line-IN ), a końcówkę cinch podłączamy do WYJŚCIA audio (Audio-OUT) w magnetowidzie.
Gdy posiadamy kartę telewizyjną z WEJŚCIEM audio mały jack , wtedy podłączamy małego jacka właśnie do tego wejścia.
Oczywiście do przechwytywania obrazu i dźwięku z magnetowidu na komputerze potrzebne nam są programy, ale one zawsze dołączone są do karty graficznej z modułem VIVO, bądź karty telewizyjnej (tunera TV).
Programy do przechwytywania sygnału z zewnętrznych urządzeń video, np. z magnetowidu:
-
Ferro Cyfrowy Magnetowid PL (shareware) - KLIK
-
Virtual VCR (bezpłatny-GNU) - KLIK
-
PowerDirector (trial), zwykle dołączany do kart graficznych z modułem VIVO - KLIK
-
Virtual Dub (bezpłatny-GNU) - KLIK
W ten oto sposób cieszymy się wizją i fonią z kasety VHS na komputerze :lol:
To by było tyle
Mam nadzieję, że powyższy opis komuś się przyda.
Jeżeli będziecie postępować dokładnie, według wskazówek tutaj zawartch, na pewno zobaczycie pozytywny efekt.
Pozdrawiam.