protazy
(Sdzidek)
13 Marzec 2008 22:17
Witam!
Po przeinstalowaniu systemu, brak dźwięku! Pojawia się taki komunikat.
Nieprawidłowy sterownik DirectSound. zainstaluj odpowiedni sterownik lub wybierz inne urządzenie w konfiguracji. Kod błędu 88780078 Płyta główna w kompie jest taka - ECS K7S5A ( DDR/SDR/ATX ) Zdaje się, że to coś z sterownikiem od płyty głównej.
Może ktoś mi to wyjaśnić, i ewentualnie doprowadzić do usunięcia problemu?
Dzięki za ewentualną pomoc - wyjaśnienie!
POZDRAWIAM
XMan
(XMan)
13 Marzec 2008 22:26
Jakie masz kodeki ?
Proponuję najpierw je zmienić.
Odinstaluj wszystkie jakie masz.
Przeczyść komputer np. CCleanerem : http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& … r+2.05.555
/ Cleaner, Rejestr /.
Zainstaluj :
K-Lite Codec Pack Standard : http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& … 0+Standard
lub K-Lite Codec Pack Full : http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& … 3.8.0+Full
Jeżeli po instalacji tych kodeków będą podwójne napisy w filmach to PPM na ikonkę kodeków w tray`u -> Direct VobSub (auto - loading version) ,Misc" zaznacz v ,Hide subtitles" i ,Zastosuj" - OK.
Zarówno do jednych lub drugich dobrze jest dołożyć Real Alternative : http://www.programosy.pl/program,real-alternative.html
a wrazie potrzeby Quick Time Alternative.
Dodatkowo wszystko tak jak napisał @seba86mu .
seba86mu
(Seba86mu)
13 Marzec 2008 22:26
Pobierz i zainstaluj sterownik do karty dźwiękowej . Uruchom ponownie komputer.
Na końcu zainstaluj zainstaluj najnowsze biblioteki DirectX 9.0c (Instrukcja instalacji bibliotek DirectX 9.0c ).
P.S. Jeżeli sterownik do karty dźwiękowej, który podałem wyżej nie zadziała, to pobierz i zainstaluj program EVEREST .
Otwórz program, ikona Komputer, ikona Podsumowanie i spisz informację z pozycji: Multimedia (karta dźwiękowa) .
nie mogę słuchać muzyki muzyki wyskakuje mi błąd kod 88780078 nieprawidłowy sterownik direct sound wiec jaki mam ten sterownik lub program zainstalowac zeby działała mi muzyka tzn dzwięk??? #-o
seba86mu
(Seba86mu)
16 Marzec 2008 15:41
halinka_222 , jaką posiadasz płytę główną i kartę dźwiękową ?
Sprawdzisz to programem EVEREST .
Otwórz program, ikona Komputer, ikona Podsumowanie i spisz informacje z dwóch pozycji:
Nazwa płyty głównej
Multimedia (karta dźwiękowa)
nazwa płyty głównej; Shuttle AV18 (1ISA,5PCI,1AGP,1AMR,3DIMM,Audio)
karta dzwiękowa; VIA AC"97 Audio Controller
seba86mu
(Seba86mu)
16 Marzec 2008 16:19
Pobierz i zainstaluj ten sterownik do karty dźwiękowej . Uruchom ponownie komputer.
EDIT:
Jeżeli nie zadziała powyższy sterownik, to zainstaluj ten sterownik do chipsetu płyty głównej , a następnie ten sterownik do karty dźwiękowej .
i co mam teraz zrobić skoro podałam ci ta nazwe płyty głównej i karte dzwiękową??? :?:
seba86mu
(Seba86mu)
16 Marzec 2008 17:08
Zainstalować sterowniki z linków, które podałem.
pasibzuch
(Pasibzuch)
18 Marzec 2008 23:30
Pojawil mi się ten sam bład. posiadam:
Nazwa płyty głownej: ASRock K7NF2-RAID (5PCI, 1AGP, 3DDR. Audio, LAN)
multimedia
karta dzwiekowa nVIDIA MCP2-S - Audio Codec Interface
karta dzwiekowa nVIDIA MCP2-S - Audio Processing Unit(Dolby Digital)
Co mam zrobic?
seba86mu
(Seba86mu)
19 Marzec 2008 08:51
pasibzuch , pobierz i zainstaluj sterowniki do płyty głównej . Uruchom ponownie komputer.
Następnie pobierz i zainstaluj sterowniki do karty dźwiękowej . Uruchom ponownie komputer.
Na końcu zainstaluj najnowsze biblioteki DirectX 9.0c (Instrukcja instalacji bibliotek DirectX 9.0c ).
asssia
(Mysssia)
19 Marzec 2008 11:50
mi też się to pojawiło:(
moja płyta główna to ASRock 775i65GV (3 PCI, 1 AGI, 1 AMR, 2 DDR DIMM, Audio, Video, LAN)
a karta dźwiękowa to Intel 82801EB ICH5 - AC’97 Audio Controller [A-2/A-3]
czy ktoś mi pomoże???plisss
seba86mu
(Seba86mu)
19 Marzec 2008 21:28
asssia , najpierw pobierz i zainstaluj sterowniki do chipsetu płyty głównej . Uruchom ponownie komputer.
Następnie pobierz i zainstaluj sterowniki do karty dźwiękowej . Uruchom ponownie komputer.
Na końcu zainstaluj najnowsze biblioteki DirectX 9.0c (Instrukcja instalacji bibliotek DirectX 9.0c ).
kamilo505
(Kamilo505)
20 Marzec 2008 22:23
Ja również mam ten problem płyta asus A8N-SLI
Una
(U N A)
21 Marzec 2008 08:43
Witam,
czy ja, jako laik, też mogłabym liczyć na taką szczegółową podpowiedź? Będę baaaardzo zobowiązana.
Zainstalowałam już Everest, wiem jakie sterowniki potrzebne są do karty dźwiękowej - już zostały podane, ale co z płytą gł? Nazwa: ASRock K7VM2.
Pozdrawiam.
U.
KabutO
(Kabuto1378)
21 Marzec 2008 09:02
Ale co z płytą główną? o co chodzi , w czym dokładnie jest problem? Nie masz dźwięku ?
zainstaluj najnowsze sterowniki do płyty głównej
http://www.asrock.com/mb/from.asp?Model … &T=D&ID=72
zainstaluj najnowsze sterowniki do karty dzwiękowej
zainstaluj najnowszą wersję DirectX
zainstaluj najnowszą wersję K-Lite Codec Pack i już dźwięk powinien być sprawdź tylko czy w ikonce głośnik na pasku zadań dźwięk nie jest podawany na wyjście cyfrowe.
AdekZiom
(Spiryt4u)
21 Marzec 2008 16:03
Nazwa płyty głównej ASRock P4S61 (3 PCI, 1 AGP, 1 AMR, 3 DDR DIMM, Audio, Video, LAN)
Karta dźwiękowa SiS 7012 Audio Device
Mam ten sam błąd prosze poradźcie mi co robić ; / instalowałem już nie wiadomo jakie sterowniki i łatwi i nadal ■■■■:| a z tego co widze to do każdej płyty głównej i karty muzycznej potrzebne są inne sterowniki będę wdzięczny jak i na mój problem coś zaradzicie dzięki z góry
seba86mu
(Seba86mu)
21 Marzec 2008 16:31
AdekZiom , pobierz i zainstaluj ten sterowniki do karty dźwiękowej . Uruchom ponownie komputer.
AdekZiom
(Spiryt4u)
21 Marzec 2008 18:46
Directa ściągnąłem bez problemu ale ten sterownik to jakiś lipny ściąga mi sie kawałek i dalej się nie da -.-
Jakbyś mógł podać poprawny link bo ten na prawdę nie działa za dobrze …
seba86mu
(Seba86mu)
21 Marzec 2008 18:51
Sterownik, do którego link podałem pochodzi ze strony producenta Twojej płyty głównej.
TUTAJ są dwa źródła do pobrania owego sterownika do karty dźwiękowej. W poprzednim poście podałem linka z Europe Server.
Spróbuj pobrać z Global Server. Jeżeli to nie pomoże, to spróbuj inną przeglądarką, albo jakimś programem do pobierania.
Ewentualnie spróbuj pobrać za jakiś czas.