Witam, poszukuję programu który pozwalały na obliczenie ile razy powtarza się określona liczba w ciągu liczb.
Proszę zapoznać się z tą stronąa następnie skorzystać z przycisku Edytuj i dokonać korekty tytułu.
W przeciwnym razie temat trafi do Kosza.
Jaki to ma być ciąg liczb i jakie liczby mają być szukane, w zakresie 0-9?
Jak wspomniano - określ co oddziela liczby… takie coś zrobisz nawet w Excelu (=COUNTIF), albo kilka linijek w perlu, czy nawet w bashu (wrzucenie do tablicy i jakiś ‘foreach’, czy inny ‘while’).
A nie możesz użyć notatnika? Choćby akelpad http://www.programosy.pl/program,akelpad.html
otwiera nawet xml, htm/html. Nasi nie dają takiego potrzebnego programu. No, ale można dowolnie wpisać, wkleić dowolny ciąg. Zaznaczyć. Użyć Znajdź.
Naklepałem - poszukałem 6 - znalazłem 30 razy.
Takie większe wyszukiwanie, np zliczanie liczby 6 w źródle strony. Źródło zaznaczone, wklejone do akelpada - to ponad 18 tysięcy liczby 6.
A akekpad, bo wkleisz i tysiąc stron i nie mrugnie, że mu ciężko. Systemowy notatnik by już zdychał…
A nic nie oddzielałem.
a da sobie radę z milionem cyfr?
Sprawdź?
Pewnie uważa, że dla komputera milion to jest dużo.
W pierwszym lepszym programie sprawdzenie wśród miliona kolejnych liczb ile jest liczb w których występuje ciąg: “9999” trwa zdecydowanie poniżej jednej sekundy (280 takich liczb).
Jakiś słaby algorytm, że tak dlugo
Święta racja, bo ja jak głupi sprawdzałem od jedynki, a przecież najmniejsza liczba z czterema kolejnymi dziewiątkami, to 9999 i od niej należało zacząć sprawdzanie. W ten sposób uniknąłem sprawdzania pierwszych 9998 liczb, a algorytm działa szybciej aż o 1/200 sekundy.
Nie za bardzo łapię, klikałeś “następny” aż 30 razy ?
Nie klikałem 30 razy, ani 18 tysięcy.
Zaznacza się wszystko, - a zauważyłeś w okienku, że ma wyszukiwać w zaznaczeniu? Trzeba wybrać opcje znajdywania, czy według sekwencji, wyrażeń regularnych, czy jak, ale jakoś tak - według potrzeb. Zaznaczasz, klikasz następny i masz podliczone wszystko. “Szczałki” pokazują.
A co nie łapiesz? Czy to nie akurat Ty spolszczyłeś sobie wersję testową akelpada, na forum akelpada? Toż powinieneś mieć tytuł eksperta w tym klubie.
Widać jestem noga z tego.
Zaznaczam text, następnie wybieram “Znajdź”.
Otwiera się okienko już z wybranym “W zaznaczeniu”.
Wpisuję 3 i klikam “Następny”… i gdzie mam to podliczone?
“Szczałki” pokazują.
Masz na myśli strzałki? Ja tam żadnych strzałek nie widzę.
Może mam coś z konfiguracją?
A przydałaby się taka możliwość wyszukiwania.
PS. Od spolszczenia do experta to jeszcze daleka droga.
Zdradzę jak ja to obliczam. Używam funkcji zamień w dowolnym edytorze.
Jedźmy do wiedźmy -
Mam akurat przypadkiem 25 stron liczby pi. Według znajdywania w wordzie, przypadkiem znalazło mi liczbę 6 - wystąpiło 5019 razy
Wpisuje się liczbę, potem klika w “Znajdź w” - wybiera cały dokument i od razu wyświetla się wynik.
Przynajmniej jeszcze zaznacza wszystkie trafienia…
A co z Akelpad’em?
Interesuje mnie on, bo go używam i uważam, że po Word’zie jest najlepszy,
choć ma kila wad.
Masz i w akelpadzie - ten sam wynik w okienku, co w wordzie, ale z opcji zamień/zamień wszystko - wpisałem 6, zamieniłem na 6, żeby nie zmienić ciągu liczb:
To samo napisałem wyżej pod “PS”, ale innego sposobu ze strzałkami nie znalazłem.
A mam go już dość dobrze zaadaptowanego.
Ciort mnie pokusił dodawania w paincie czerwonych strzałek, żeby pokazywać szczegóły.
Ja tam mam prosty akelpad. Nie do mnie jakieś zaawansowane sztuczki.
Pierwsze, to trzeba wkleić wyrażenie, czy w akelpadzie otworzyć plik xml, html, info, czy txt.
Drugie, to z menu Edycja wybrać zaznaczenie wszystkiego.
Z menu Edycja wybrać opcje Zamień.
W okienku zaptaszkować “W zaznaczeniu”, wpisać przykładową nieszczęsną szostkę w pozycję Co, to samo wpisać w pozycję Czym. Po tej ciężkiej robocie, trzeba już tylko kliknąć w “Zamień wszystko”.
Wyskoczy okienko, ile zamieniono i mamy WYNIK.
Pisałem o tym prościutkim, lekkim programie AkelPad! Myśmy się chyba nie zrozumieli i poszli po piwo w przeciwne strony:
U nie w AkelPad to jest proste działanie.
W oknie Total Commandera zaznaczam plik do odczytu, klikam na Edycja lub jak kto woli naciskam F4
Otwiera się wybrany plik, zaznaczam część tekstu lub cały Ctrl+A i klikam na “Zamień”
W obu oknach “Co” i “Czym” wpisuję interesującą mnie np. liczbę
(tę samą lub nie, zawsze można to cofnąć lub nie zapisywać pliku),
i klikam “Zamień wszystko” i wyskakuje okienko ile zostało zamienionych.
Nie muszę wklejać wyrażenie, czy w akelpadzie otworzyć plik xml, html, info, czy txt.
Wcześniej Ctrl+A i nie potrzeba wybierać zaznaczenie wszystkiego.
Ja do tego użyłbym grep -c (man grep). Doskonale radzi sobie z czymś takim.