Otóż od początku. Mam system WIN7 x64. Karta sieciowa: Intel® WiFi Link 5100 AGN. Modem Thomson. Chcę mieć bezprzewodowo internet WiFi. Kabel Ethernet łączy modem Thomson i router AirLive WL-5460AP v2. Problem zaczyna się na samym początku. W sieciach bezprzewodowych obok zegara nie widzi mi tej sieci. Próbuje również dodać ją ręcznie niestety też nie widzi. Wybieram taką opcję:
Panel sterowania\Wszystkie elementy Panelu sterowania\Centrum sieci i udostępniania > Skonfiguruj nowe połączenie lub nową sieć > Ręczne nawiązywanie połączenia s siecią bezprzewodową. Nazwa sieci wpisuje airlive, Tryb zabezpieczeń: WPA2-Personal, wpisuję klucz zabezpieczeń i w sieciach bezprzewodowych nadal się nie pojawia moja sieć.
Oczywiście przy połączeniach oferowanych przez sieci kablowe połącza się router do modemu - też tak mam przy łączu UPC. Ale by skonfigurować sieć WiFi najpierw trzeba do routera podpiąć się kablowo i zmienić ustawienia w panelu zarządzającym routerem bądź - w niektórych przypadkach - korzystając z kreatorów nagranych na płycie dołączonej do urządzenia. Bez tych zabiegów nie będziesz miał możliwości poprawnego uruchomienia sieci bezprzewodowej.
Na płycie dołączonej do routera nie było żadnego oprogramowania tylko tutoriale takie same jak w dołączonej instrukcji. Po podłączeniu routera nic nie wyskakuje i próbowałem ręcznie wpisywać jak napisałem w pierwszym poście. Niestety nie znajduje mi tej nowej sieci.
Bo musisz to połączenie skonfigurować przez panel administracyjny w routerze, a nie z poziomu Twojego komputera . W 99% - jeśli nie w 100% - routerem zarządza się przy pomocy przeglądarki. Wpisuje się w niej adres lokalny routera - najczęściej 192.168.1.1 - podaje nazwę użytkownika i hasło. Po tym zostaje już konfigurowanie. Sam adres routera oraz nazwę użytkownika i hasło powinieneś znaleźć w instrukcji bądź na spodzie routera.
U nie w instrukcji jest napisane: “Domyślny adres IP to 192.168.100.252” - taki adres wpisuje i nic. 192.168.1.1 też nic nie daje. A nie powinno być tak, że najpierw powinienem widzieć jakąś sieć, nawet nie skonfigurowaną, w sieciach bezprzewodowych obok zegara systemowego, a dopiero później przystępować do dalszej konfiguracji?
A nie masz przypadkiem wyłączonej karty sieciowej przewodowej? Najlepiej wejdź w aplet Centrum sieci i udostępniania panelu sterowania i z zadań wybierz Zarządzaj połączeniami sieciowymi. Jest w nim widoczne połączenie lokalne? Jaki ma kolor? Czy nie ma przy nim czerwonego krzyżyka? Jeśli nie, kliknij na połączenie prawym przyciskiem i z menu kontekstowego wybierz polecenie Stan - sprawdź jaki adres IP otrzymał komputer i jaka jest brama domyślna - ta ostatnia to właśnie adres routera.
Czy ktoś może coś doradzić jaką opcję mam wybrać i co mam w niej później pozmieniać? Konfigurację podłączenia wszystkich urządzeń mam taką jak napisałem w pierwszym poście.
Na początek zaznaczasz Gataway - potrzebujesz bowiem punktu dostępowego WiFi oraz routera (no chyba że do sieci będzie podłączony tylko jeden komputer). W kolejnych krokach zaznaczasz tylko dynamiczne IP oraz zabezpieczenia dla sieci WiFi.
Najłatwiej po prostu połączyć się kablowo i po uzyskaniu połączenia wpisać adres panelu, zalogować się i tyle.
Nie ma takiej potrzeby. We właściwościach połączenia sieciowego na komputerze ustawiasz, by adres IP przydzielany był automatycznie. Przy ustawieniu routera w trybie Gateway będzie on automatycznie przypisywał adres IP dla podłączonych do sieci komputerów. Nie ma potrzeby przydzielania adresu także w routerze - zaznaczasz opcję automatycznego przypisania adresu - wtedy router pobiera adres IP od modemu łączącego się z siecią.
Połączenie bezprzewodowe to inaczej połączenie WiFi; połączenie lokalne to w 99% połączenie kablowe. W zależności od tego, z jakiego połączenia korzystasz w danej chwili, konfigurujesz albo jedno, albo drugie. Choć tak jak napisałem powyżej - w trybie Gateway router przydzieli IP automatycznie, więc na taki tryb można przełączyć ustawienia IP w połączeniu sieciowym.