Posiadam dysk Seagate 60 GB Barracuda (2MB, ATA/100). Od pewnego czasu zaczyna mi brakowac na nim mniejsca ( chodz gdy go kupowałem to sądziłem że nigdy nie uda mi sie go zapełnić :mrgreen: ) w związku z czym chciałbym dokupić kilka GB. Zastanawia mnie czy lepszym rozwiazaniem byłaby sprzedaż posiadanego dysku i zakup większego, czy też może dokupienie drugiego dysku nieco mniejszego ?. Interesuje mnie wyłącznie wydajność.
Czy dwa dyski będą bardziej wydajne od jednego ?
Bo teoretycznie gdy uruchomie jeden film ktory jest na dysku nr. 1 i drugi film na dysku nr. 2 to powinny one działac bezproblemowo , jednak gdy uruchomie 2 filmy które leżą na 1 dysku to ograniczona przepustowość sprawi że nie będą odtwarzane tak płynnie.
Przykład może nie najlepszy ale dobrze obrazuje o co mi chodzi. Dodam że pomijam kwestie macierzy RAID
Zauważ wypowiedzi innych osób na forum - za zwyczaj kupują dwa dyski twarde (np. 80GB+80GB). Czy to poprawia wydajność, to ja nie wiem - dotychczas korzystałem z jednego dysku i w nowym komputerze również tak będzie, aczkolwiek nie zaszkodzi mieć dodatkowego twardziela.
ten sam problem ,mam 40gb ata133 i dokupilem 250,tez ata133,na mniejszym OS, na wiekszym dane
nie uzywam cd,wiec mam je na oddzielnych kontrolerach,swapa podzielonego i wszystko smiga pieknie…
wszystko sciagam na drugi dysk,natomiast gry i programy instaluje na pierwszym,jedna z zalet jest transfer miedzy dyskami-na ata100 rzedu 70-80mb,inna mozliwosc backup’u mniejszego dysku,ew.kopii,na wiekszy
generalnie jestem zwolennikiem 2 hdd-mniejszy i szybszy(ew. raid) na OS i wiekszy na dane.
Lepiej dwa mniejsze. Jak napisal Clockwork, lepszy transfer danych miedzy dyskami, mozliwosc backup-u na drugi dysk, wiekszy porzadek i mniejsze straty przy smierci dysku.
problem w tym,ze dysk jest najwydajniejszy w pierwszych 30-40%,potem krzywa w dol idzie na ryj…jakikolwiek benchmark to potwierdzi;
kilka partycji, w przypadku b.duzego dysku ,tez jest problemem-ktos mial problem w postawieniu wiecej jak 4 partycji w raid0(nie chce mi sie szukac info:)),no i jak go podzielic ?
partycja na swap’a + 7-8gb na OS + jakas na gry/instalki + na backup/dane+muzyka/pierdy …itp.
bo w przypadku jednego hdd ,warto jest zrobic partycje na swap’a na fat16/32-szybciej chodzi po prostu