100% Dysku w randomowych momentach

Cześć, zgłaszam się z najbardziej uciążliwym i niemożliwym do poradzenia sobie problemem jaki istnieje… a mianowicie nieważne co robię ale niestety głównie w grach to sie odznacza totalnie znikąd wyskakuje 100% zużycia dysku systemowego SSD Cruciala BX500, którego mam od około 3lat i wydaje sie że z nim jest wszystko w porządku. Zapełniony w 90%, testowane prędkości itd wszystko się zgadza aczkolwiek nie wiem co mam już zrobić. Czytałem wszelakie poradniki na problem 100% zużycia dysku tzw. Disk usage spike’s i nic stamtąd nie wywnioskowałem co miałoby mi jakkolwiek pomóc. Co ciekawe najbardziej problem odznacza się podczas grania w league of legends, tam to na parę sekund dostaje całkowitego freeze’a przez co nie da się grać, po prostu. Bardzo prosiłbym o pomoc gdyż nie da się po prostu wytrzymać tego, a wymieniać dysku który nie wydaje mi sie na trefny nie widzi mi się.

Windows 11 najnowsza wersja, BX500 240GB
11400f, rtx 2070, 16gb ram 3600 cl17

[

](Czemu dyski SSD zwalniają, gdy są pełne danych?)

Zwolniłem dysk i jest zapełniony w 75% co nie zmienia faktu że dalej totalnie w randomowych momentach mam freeze’a całego systemu na 20 sekund

Może kupujesz bieda SSD np. adata.

Zawsze możesz spróbować podłączyć 2 SSD by „nowszy” nie był zajęty w 75% a może w 50%.