Ostatnio zainstalowałem Windowsa 7 na moim 8-letnim sprzęcie, no i wszystko ok, nie ma różnicy w szybkości z XPekiem. Jest jednak jeden problem. Sądziłem, że skoro w Win XP rozdzielczość 1280x1024 można bezboleśnie ustawić przy GeForce 2600 MX/MX 400(proszę bez śmiechu, pieniążków na optymalizację nie ma), to w nowym systemie MS tym bardziej. Niestety przeliczyłem się. Czy da się w jakiś sposób rozwiązać ten problem??
Zainstalowałem na podobnie starym komputerze Windows 7, w środku tkwi GeForce 2 MX 400. 1280x1024 działa na nim bez problemów - trzeba jednak zainstalować odpowiednie sterowniki.
Pewnie nie możesz wybrać wyższej rozdzielczości, bo korzystasz z ogólnego sterownika ‘standardowej karty VGA’ lub czegoś w tym stylu - nie mylę się?
Ale skąd wziąść ten sterownik?? Jakiś link by się przydał, albo coś, bo szukałem w pierwszy dzień w updatach i były tylko sterowniki do mojej karty dźwiękowej, chyba, że coś przeoczyłem…
Nie wiem. Tak mi Windows pisze i to zawsze wystarczało. Szukałem i nie ma na stronie Nvidii firmwaru dla mojej karty MX coś tam, (już sam nie wiem :P) dla Visty, chyba, że jak zwykle czegoś nie zauważyłem(?)
No, uruchomiłem Windows Update po pierwszym starcie systemu i co miał zainstalować to zainstalował chyba. I nic. Jutro jeszcze popróbuję i zdam raport na forum.
Ja akurat na tamtym komputerze miałem problem - nie da się na nim połączyć z Windows Update aby pobrać nowe sterowniki, chociaż łączy się bez problemu z WU ściągając aktualizacje (nie rozwiązałem tego kłopotu, nie miałem czasu).
Musiałem ściągnąć z sieci kilka różnych wersji sterowników dla GeForce 2 MX 400 dla Visty/XP i w końcu któreś ze starych ForceWare zadziałały (przy dodawaniu manualnym sterowników, instalator nie pozwalał na instalację na Windows 7).
U Ciebie rzecz może być łatwiejsza jeśli działa Windows Update. Wystarczy wtedy, że podczas dodawania sterowników klikniesz na przycisk “Windows Update” i baza sterowników na komputerze zostanie uzupełniona setkami nowych urządzeń.
Żeby zainstalować sterowniki, które masz na dysku (przeznaczone dla XP lub Visty i nie instalujące się w ‘tradycyjny’ sposób):
Prawoklik na “Komputer” -> Właściwości -> Menedżer urządzeń -> Karty graficzne -> … (Twoja karta) -> prawoklik -> Aktualizuj oprogramowanie sterownika -> Przeglądaj mój komputer … -> Pozwól mi wybrać -> odznaczasz “Pokaż zgodny sprzęt” -> Producent : nVidia, Model: odpowiedni model -> Dalej …
Tak. Problem jest taki, że sterowniki przeznaczone pod Vistę lub XP trzeba na siłę zainstalować na Siódemce, stąd konieczne odznaczenie “tylko zgodnego sprzętu”.
No tak, lepiej wydać dodatkową kasę na urządzenie obsługiwane przez nowy system (czasem trzeba wymienić przez to kilka elementów) niż zainstalować działający jak należy sterownik z Visty lub XP