1280x1024 na Windows 7 RC z GeForce 2600 MX/MX 400?

Witam.

Ostatnio zainstalowałem Windowsa 7 na moim 8-letnim sprzęcie, no i wszystko ok, nie ma różnicy w szybkości z XPekiem. Jest jednak jeden problem. Sądziłem, że skoro w Win XP rozdzielczość 1280x1024 można bezboleśnie ustawić przy GeForce 2600 MX/MX 400(proszę bez śmiechu, pieniążków na optymalizację nie ma), to w nowym systemie MS tym bardziej. Niestety przeliczyłem się. Czy da się w jakiś sposób rozwiązać ten problem??

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam,

Filipsa

Zainstalowałem na podobnie starym komputerze Windows 7, w środku tkwi GeForce 2 MX 400. 1280x1024 działa na nim bez problemów - trzeba jednak zainstalować odpowiednie sterowniki.

Pewnie nie możesz wybrać wyższej rozdzielczości, bo korzystasz z ogólnego sterownika ‘standardowej karty VGA’ lub czegoś w tym stylu - nie mylę się?

pobierz z Windows Update aktualizacje wraz ze sterownikami do karty graficznej.

WojtekJ

Tak, masz zupełną rację :slight_smile:

WojtekJ & niezDarek

Ale skąd wziąść ten sterownik?? Jakiś link by się przydał, albo coś, bo szukałem w pierwszy dzień w updatach i były tylko sterowniki do mojej karty dźwiękowej, chyba, że coś przeoczyłem…

Spróbuj sterowniki od Visty. Swoją drogą o GeForce 2600 MX/MX 400 nie słyszałem. GeForce 4 MX400? GeForce 2 MX?

Nie wiem. Tak mi Windows pisze i to zawsze wystarczało. Szukałem i nie ma na stronie Nvidii firmwaru dla mojej karty MX coś tam, (już sam nie wiem :P) dla Visty, chyba, że jak zwykle czegoś nie zauważyłem(?)

Filipsa , uruchamiasz Windows Update a on sam wyszukuje odpowiednie sterowniki.

No, uruchomiłem Windows Update po pierwszym starcie systemu i co miał zainstalować to zainstalował chyba. I nic. Jutro jeszcze popróbuję i zdam raport na forum.

Coś jeszcze?

Ja akurat na tamtym komputerze miałem problem - nie da się na nim połączyć z Windows Update aby pobrać nowe sterowniki, chociaż łączy się bez problemu z WU ściągając aktualizacje (nie rozwiązałem tego kłopotu, nie miałem czasu).

Musiałem ściągnąć z sieci kilka różnych wersji sterowników dla GeForce 2 MX 400 dla Visty/XP i w końcu któreś ze starych ForceWare zadziałały (przy dodawaniu manualnym sterowników, instalator nie pozwalał na instalację na Windows 7).

U Ciebie rzecz może być łatwiejsza jeśli działa Windows Update. Wystarczy wtedy, że podczas dodawania sterowników klikniesz na przycisk “Windows Update” i baza sterowników na komputerze zostanie uzupełniona setkami nowych urządzeń.

Żeby zainstalować sterowniki, które masz na dysku (przeznaczone dla XP lub Visty i nie instalujące się w ‘tradycyjny’ sposób):

Prawoklik na “Komputer” -> Właściwości -> Menedżer urządzeń -> Karty graficzne -> … (Twoja karta) -> prawoklik -> Aktualizuj oprogramowanie sterownika -> Przeglądaj mój komputer … -> Pozwól mi wybrać -> odznaczasz “Pokaż zgodny sprzęt” -> Producent : nVidia, Model: odpowiedni model -> Dalej …

Ok. Jutro sprawdzę, bo teraz jestem, że tak powiem, w terenie i piszę z komórki. A co do manualnej instalacji to chodzi o odpowiedni plik .inf?

Tak. Problem jest taki, że sterowniki przeznaczone pod Vistę lub XP trzeba na siłę zainstalować na Siódemce, stąd konieczne odznaczenie “tylko zgodnego sprzętu”.

Sprawdź te sterowniki: LINK.

:expressionless: na 7 =D>

Filipsa sprawdzałeś na windows update?

mati75 , co w tym dziwnego? Na 7 instalowałem sterowniki z XP/2000 do Radeona 9100. Wszystko działa bez zarzutu.

O.o Dziwne, myślałem, że sterowniki ze starszych systemów nie działają.

A co zrobisz jeśli nie istnieje jeszcze sterownik do tego nowszego systemu?

Jest wtedy wybór: pracować bez sterownika lub ze sterownikiem ze starszego systemu (jeśli działa jak należy).

Jest tu jeszcze jedno wyjście:

http://catalog.update.microsoft.com/v7/ … 20mx%20400

Strona działa pod Internet Explorerem …

Te sterowniki być może ruszą na Windows 7.

nie istaluje urządzenia :smiley:

No tak, lepiej wydać dodatkową kasę na urządzenie obsługiwane przez nowy system (czasem trzeba wymienić przez to kilka elementów) niż zainstalować działający jak należy sterownik z Visty lub XP :wink:

mati75 , na tych sterownikach działał mi GeForce 4 na Win 7, więc możliwe, że ta karta też będzie.

Widać że 7 jest kontatybilny wtecz. Z mojej EOT