16 GB RAM i plik stronicowania

Dzień dobry,
Mam pytanie, czy przy 16 GB RAM warto wyłączyć plik stronicowania?
Dziękuję

http://www.download.net.pl/co-to-jest-plik-wymiany-i-czy-warto-go-wylaczyc-w-windows/n/5006/

“Są jednak dwa wyjątki, w których wyłączenie lub przeniesienie pliku wymiany ma sens. Pierwszy wyjątek to posiadanie dysku SSD - gdy Windowsa mamy zainstalowanego na dysku SSD to warto przenieść plik stronicowania z SSD (zminimalizujemy wtedy procesy zapisu na dysku, wydłużając życie naszego SSD, a nawet przyśpieszymy system)”

No właśnie na SSD siedzi system i soft (jedyny dysk).
Co do wydłużenia życia SSD to zrozumiałe, ale co do przyspieszenia systemu to już nie.

Właśnie…ja też mam 16 GB + SSD i nie bawię się w to…Tobie też odradzam. Pozdrawiam

Na lapku mam 8GB i plik stronicowania wylączyłem. Jak na razie nie nie udało mi się spowodować info o kurczącej się pamięci, ostatnio grałem w MeatlGearSolidV i też nie stękał…

Na Patriot Blaze 120GB miałem 2 lata plik stronicowania 1,5x większy od RAM czyli 12GB.
Powiem szczerze że nie widzę spadku wydajności tego SSD. W prawdzie gdy był nowy miał lekko ponad 500MB/s w odczycie i około 240MB/s w zapisie a teraz ma 480/220 ale nic złego tak naprawdę się nie dzieje.

Jak po wyłączeniu żaden program nie będzie ,marudził, to tak zostaw.

Mam 8GB ramu, których raczej nie wykorzystuję. Nie posiadam partycji SWAP.

Zdecydowanie przy tej ilości wyłączyć.

Mam 8GB ramu i po odpaleniu GTA V wywalalo malo pamieci komunikat Windows 10. Pomogł plik stronicowania na HDD. Przy 16GB raczej ci pamieci nie braknie :slight_smile: