2 Dyski IDE + 1 SATA Problem ? XP + Vista?

Jak w temacie… mialem 2 Dyski IDE Seagate 2 x 40 GB. ( taki sam model )… Oczywiscie podpiete pod jedną tasme jeden byl master a drugi jak powinno byc na slave. Na Masterze mialem Viste… Ze wzgledu na brak miejsca dokupilem Dysk 120 GB Maxtor SATA. Mowie… po co bede kupywal IDE skoro nei mam go gdzie podpiac a kupie sate to podlacze 3 Na raz by bylo wiecej miejsca… ( Moja plyta to Gigabyte K8NSC - 939 )… Mowie spoko… Dostalem dyskl odrazu go podpialem pod SATA… I smigam… odpalam kompa odziwo… odpala sie Vista z IDE master… ( zworkow nic nie zmienialem a na sacie zadnych tez nie bylo )… No to mowie Ok to pewnie kwestia wyboru…Odpalila sie Vista elegancko wykryla dysk… to mowie Ok zainstaluje tam XPeka… Szybciej bedzie o wiele szybko chodzilo i wogole a kiedy bede chcial wejsc na Viste to wejde… ( bo bede mial wybor przy wlaczeniu kompa ktory system wybrac… tak jak zwykle bylo )… Ok zainstalowalem na sacie XP… wszystko pieknie cacy… reset i nie ma wyboru ktory system mam wybrac… :|… odpala sie XP… a mimo tego na IDE master jest nadal VISTA… czemu jej nie czyta… ? Jak tutaj ustawic taka kolejnosc ? W menadzerze urzadzen w rozruchu jest tylko XP… po Viscie ani sladu… a dysku nie formatowalem… Malo tego… Jak chcialem zobaczyc czy Vista pojdzie… to odlaczylem sate a tam ze nie mozna sciezki jakiejs znalezc…i wogole poza ekranem dosowym nic nie bylo to mowie oho…podlacze Sate… patrze i nagle to samo :|… mowie KURR… co jest…I znowu format saty i instalacja ponowna… potem cos zaczelo pikac na plycie … mowie no nie jeszcze mi brakuje by sie cos popsulo…zainstalowalem… wylaczylem kompa… i potem go odpalam i znowu to samo… czarny ekran i napis zebym sie skontaktowal z wlascicielem i czy sciezki sa poprawne bo dysku nie mozna znalezc… I mowie pieknie… Na dodatek cos piszczy… teraz… a nie bylo to z glosniczka… tylko w innym miejscu plyty glownej…To mowie zresetuje biosa… wyciagnalem baterie odpalilem kompa… wylaczylem wsadzilem baterie… i ciach poszlo…I tak nadal siedze na tym XPeku… Wyjasni mi ktos czemu nie mam menu wyboru przy odpalaniu kompa ? Jak to jest… z ktorego pierw dysku czyta… SATY czy IDE master ? Bo juz nie wiem… chyba jakies pole wyboru ktory system chce powinno byc prawda ? Aaa co dziwne… nie musialem zadnych sterownikow do saty instalowac podczas instalacji Windowsa XP :|… Hm… Jesli chodzi o biosa to niby tam jest z ktorego dysku ma pierw sie odpalac… ale nie moge tego w zaden sposob zmienic jest jak jest… na zolto wszystko napisane… i nie moge zadnej kolejnosci przestawic ani nic… Co o tym sądzicie ?

A i jeszcze :P… jak na Viscie w Firefoxie mialem zakladki… i teraz odpalam firefoxa z dysku na ktorym byla Vista… …rzecz jasna nie ma zakladek… ale chcialbym je dodac… moglby ktos mi powiedziec w jakim pliku i w ktorym miejscu one sie znajduja ?

Aaa i moze ma ktos zawartosc pliku boot ini… ale… ze na jednym dysku ma XP a na drugim na Viste a nie na jednym dysku ma Viste i Xp tylko ze na innej partycji…

a masz w biosie opcje hdd channel prioryty?

witam

odącz dyski ide pozostaw tylko dysk sata zainstaluj na niej vistę (ustaw w biosie botowanie się z dysku sata jako pierwszego , jak kolega pisze tj. opcja hhd boot prioryty) podłącz dysk z xp, na viście zainstaluj aplikację easybcd 1.52 któa służy do zarządzania bootloderem visty dodaj wpis do bootlodera odpowiadający za xp, dodawanie polega na kliknięciu add/remove enteries i dodaniu widnows oraz podaniu ścieżki (tu musisz poeksperymentować może wystarczy c a może d , e

to wsio

pozdr.

ja też mam 2 dyski na jednym mam XP, a na drugim Vistę i muszę przełączać za każdym razem w Biosie, :mrgreen: ale działa :smiley:

po prostu najpiew zainstaluj xp a potem viste i wybierz inny dysk i tyle nic nie trzeba zmieniac w biosie

Trzeba zmieniac… Dzieki Panowie o to mi chodzilo :slight_smile: Niby zmienic nie moglem wczesniej… ale obok pisze ze + i - sie bawic :wink: THX.