2 karty graficzne w 1 komputerze - czy warto instalować?

Witam.

Mam już 1 kartę w całkiem nowym sprzęcie. Teraz moje pytanie brzmi: czy dodając do płyty głównej 2 kartę starszą Radeon 9100 64 MB (64bit) PCI-E (nie mam AGP lecz PCI-E) to uzyskam choć trochę podobne wyniki do karty np. [http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__k … it_PCI_E_/](http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p katalog_produktow/id_gl 9/id_produktu 2047/ Karty_Graficzne_Galaxy_GeForce_8600GT_256MB_DDR3_128_bit_PCI_E_/) ?

W zasadzie to wiem tylko że można na mojej płycie wpiąć 2 karty. Zasilacz i tak trzeba pod nie zmienić. Tylko czy nie będą się przegrzewać? 1 chłodzenie na 1 kartę GeForce 7300 Gt chyba uniemożliwi mi wpięcie Radeona? Pytam z ciekawości gdyż zamierzam poeksperymentować ze swoim komputerem ale za wszelką cenę chcę to zrobić bezpiecznie.

Aby karty graficzne połączyć w tryb SLI(nVidia) bądź CrossFire(ATI) potrzebne są dwie identyczne karty oraz płyta główną wspierającą taką technologię.

Aha. Teraz rozumiem potrzebuję kartę z chipsetem nVidia. Karty graficzne łączy się mostkiem SLI, a gdzie zakupić taki mostek?

Dostajesz go wraz z płytą główną jeśli posiada ona obsługę SLI.

Nie obsługuje ani SLI ani CrossFire.

Identyczne nie tylko ten sam GPU,prducent,taktowania,versja biosu,nawet ilosc pamieci niemusi byc takasama.

po pierwsze twój całkiem nowy sprzęt to całkiem niezła kupa nie powiem czego - bez obrazy.

żeby móc wykorzystywac moc 2 kart graficznych musisz mieć płytę główną z obsługą technologi SLI - tylko karty graf. z procesorami nvidii lub CrossFire - tylko karty z procesorami AMD/ATI. Nie można polączyć w wspólnej pracy jednej karty z nvidii z druga ati, tak jak planujesz.

to znaczy, że nie wiesz nic o swojej płycie, nie możesz.

Ponadto do SLI czy CrossFire musisz mieć dobry procesor (celeron do takich nigdy nie będzie należał) i zasilacz (obecny jest zdecydowanie za słaby).

Podsumowując nie na wszystkie twoje pytania - niestety.

poza tym przy połączeniu dwóch kart przydał by się porządny zasilacz :slight_smile:

Można, np kartę na pci-e 1x, ale cf czy, sli nie będzie.

9100 na pci-e nie istnieje.

przy jednej grozi wybuchem. Zmień tego syfa na Amacroxa AX450, jak chcesz by komp był bezpieczny.