2 kompy - problem


(Davvvid Reklama) #1

Przeczytałem chyba ze 100 postów na różnych forach i dalej nie wiem dlaczego moja siec nie działa.

Robiłem tak jak na filmiku http://dobreprogramy.pl/demonstracje/siec_domowa.htm

Pierwszy komp

nazwa: komp1

grupa: DOMEK

ip: 192.168.0.1

maska: 255.255.255.0

Drugi komp

nazwa: komp2

grupa: DOMEK

ip: 192.168.0.2

maska: 255.255.255.0

Nie pinguje z żadnego komputera.

Gdy daje "Wyświetl komputery grupy roboczej":

-na pierwszym znajduje sam siebie

-na drugim nie ma żadnego

Wcześniej nie wiem czemu ale było:

-na pierwszym znajduje sam siebie

-na drugim znajduje obydwa

Dodam że kiedyś miałem już połączenie LAN na tych komputerach używając tego samego kabla scrosowanego ale później coś się zepsuło i po instalacji winXP na obydwu kompach nie mogę skonfigurować


(Brtx) #2

A systemowy firewall? Próbowałeś wyłączyć na chwilkę i zobaczyć co się stanie?


(Davvvid Reklama) #3

Sorki że nie odpisywalem ale wyjechalem i nie mialem dostępu do neta

Tak próbowałem wylaczac systemowy firewall i nie pomogło.


(Robin-Otzi) #4

a próbowałeś uruchamiać systemowy konfigurator połączenia internetowego??


(Cosik Ktosik) #5

Masz włączone konto gościa, włączone proste udostępnianie?

Zobacz to http://banita.pl/konf/smbudostwinxp.html


(Adax22) #6

Zrób tak

Pierwszy komp

nazwa: komp1

grupa: DOMEK

ip: 192.168.0.1

maska: 255.255.255.0

Brama: 192.168.0.1

DNS 192.168.0.1

Drugi komp

nazwa: komp2

grupa: DOMEK

ip: 192.168.0.2

Brama: 192.168.0.1

maska: 255.255.255.0

DNS 192.168.0.1

Na pierwszym komputerze możesz udostępnić połączenie internetowe wtedy będziesz miał neta i na drugim komputerze.

Kabel sieciowy musi być z przeplotem tzw kabel krosowany

aby zasoby były widoczne w sieci trzeba je najpierw udostępnić było chyba o tym w demonstracji.. Nastepnie klikasz moje miejsce sieciowe w razie potrzeby po lewej klikasz wyświetl komputery grupy roboczej i dalej na grupę. Sprawdź czy nie masz ukrytego komputera w sieci..

na pierwszym komputerze kliknij Start/uruchom/cmd w oknie trybu MS-DOS wpisz ping 192.168.0.2 naciśnij enter jeżeli są odpowiedzi znaczy to ze komputery widzą się w sieci na drugim zrób analogicznie kliknij Start/uruchom/cmd w oknie trybu MS-DOS wpisz ping 192.168.0.1naciśnij enter jeżeli są odpowiedzi znaczy to ze komputery widzą się w sieci


(Davvvid Reklama) #7

Na wstępie dziękuje Wam za zainteresowanie i pomoc.

Dopiero dziś się zabrałem ponownie za robienie tej sieci ponieważ nie miałem zbytnio czasu.

Sprawa jest co najmniej dziwna. Dzisiaj uruchomiłem ponownie komputery, nic nie zmieniałem i komputery się widziały. Mogłem udostępniać pliki itd. Nie wiem dlaczego tak się stało. Od czasu kiedy wszystko poustawiałem (patrz post pierwszy) resetowałem po kilka razy oba kompy i nie dawało to żadnych rezultatów. Nagle zaczęło działać OK. Teraz tylko spróbuje udostępnić internet ale myślę ze sobie poradzę.

Pozdrawiam.