2 monitory - jak to wygląda w praktyce?

Witam,

Niedawno kupiłem sobie nowy monitorek LCD. Odłożyłem swój stary mniejszy CRT na bok.

Ale: badania naukowe dowodzę że im większa przekątna ekranu/im więcej monitorów tym większa produktywność.

Zastanawiam się nad postawieniem obok się tych dwóch monitorków LCD i CRT (podłączonych do jednej karty).

Czy ktoś z Was ma doświadczenia z pracą na dwóch monitorach? Jak to wygląda w praktyce? (Ja to znam jedynie ze zdjęć informatyków w dużych korporacjach - ala Microsoft, Adobe)

Proszę o rady i opinie :slight_smile:

Pozdrawiam

Greg

podłącz i się przekonaj :stuck_out_tongue:

Najfajniej pracuje się jak oba mają taką samą rozdzielczość i są ustawione na takich samych wysokościach - chodzi o ekran. Nie ma wtedy dla mnie dość uciążliwych przeskoków kursora, lecz to tylko gdy masz ustawioną jedną aplikację na dwóch monitorach. Jeżeli np.: na jednym net, a na drugim co innego to powinno być lepiej.

Mnie się bardzo dobrze pracowało na dwóch, ale kupiłem 24’ i jak podłączyłem 2 to… była jazda. I zrezygnowałem z “podwójnego uderzenia” :lol:

Hej,

Dzięki RiK za odpowiedź

Chętnie bym sprawdził ale już moja dziewczyna sie na mnie krzywo patrzy przy 1 26" jak zobaczy że mam 2 to chyba się wyprowadzi :smiley:

Dlatego chcę najpierw dowiedzieć się czegoś więcej o tym.

Np. Maksymalizacja okna programu rozciąga go na dwa monitory? Można to jakoś regulować? Słyszałem że jest coś takiego jak obsługa przez program 2 monitorów. Jedne to mają a drugie nie…

Pozdrawiam

Greg

P.S. Co to to podwójne uderzenie?

Na 2 się nie rozciąga, akurat mam okazję pobawić się dwoma, możesz sobie sklonować obraz lub przenosisz okna na drugi monitor. Masz 2 ekrany i grafę z 2 wyjściami to się pobaw i nie patrz na innych, bierz przykład z najlepszych ja mam 3 kompy w pokoju i sporo innych części miejsca starcza tylko żeby dostać się do łóżka :lol:

eeee to już chyba nie pamiętam, albo coś mieszamy Tobi.

Może opisze to tak, pracuje na cadzie i miałem otwarty program na dwóch monitorach - jeden program. Na jednym monitorze 1 plik i na drugim drugi. Nie pamiętam czy sam to rozciągałem czy komp to zrobił sam, ale da się.

hehe tak nazwałem sobie te dwa podłączone monitory - uderzenie bo z biurka świeciły dwa 24’ zamiast 2 19’ i za dużo to dla mnie było, za bardzo trzeba było kręcić głową. Ot takie moje :wink:

Da się, ale nie przez standardową maksymalizację, trzeba ciągnąć okno, ale przynajmniej jak dla mnie to nie wygląda zbyt atrakcyjnie.

Znalazłem programik ATI do obsługi dwóch monitorów: HYDRAVISION.

Pełna możliwość dostosowania 2 ekranów i poszczególnych okien.

Ja korzystam z trzech monitorów na raz podczas grania w Falcona. Dwa podłączone do karty grafiki ATI 3850 a jeden do płyty głównej (ATI 1250). Wszystko mogę ustawić oddzielnie dla każdego monitora. Szukam panelu dotykowego 15-17 cali wtedy będę miał 4 monitory podłączone równocześnie.