2 problemy z html


(RyleC) #1
  1. Jak zrobić kolorowy pasek przewijania w FIREFOX?

  • to działa w internet explorer, w firefox nie ma efektu żadnego.
    1. style .css:

1:

  • ten działa w firefox bez problemu. w IE również.

2:

  • ten działa TYLKO W firefox.

co w nim jest takeigo że IE go nie obsługuje?

z góry ThX!


(inż. Piniol) #2
  1. Nie da się, Firefox tego nie obsługuje bo nie jest to standard konsorcujm W3C :stuck_out_tongue:

(Lksstudzionka) #3

to w czym tkwi problem jak działa w FF i IE??


(RyleC) #4

a co z tymi stylami? Dlaczego IE nie wyświetla tego jak należy?


(Airborn) #5

ad. 1 niestety tylko IE obsluguje kolorowe scrollbary :?

ad. 2 Sprawdzilem u siebie i IE oraz FF dobrze odczytuja ten drugi kod, sprawdz czy nadajesz linkowi klase "a1"!


(RyleC) #6

firefozx wyświetla poprawnie- dobry rozmiar i czcionka i kolor.

IE wyświetla times new roman, kolor czarny

Złączono Posta : 12.11.2005 (Sob) 21:40

ogladam tą samą stronkę 2 przeglądarkami więc literówka niemożliwa TYLKO w jednym z nich


(Airborn) #7

u mnie to wyglada tak

wydaje mi sie ze zarowno w FF jak IE wyglada tak samo (hmm a moze nie :? niejestem pewien)


(RyleC) #8

firefox3vo.th.jpg

ie8re.th.jpg

CZy to wygląda tak samo?


(Airborn) #9

podane przez Ciebie kody

a {font-size: 18pt;

color: #767474;

font-family: Haettenschweiler;}

oraz

a1 {font-size: 12pt;

color: #767474;

text-decoration: underline;

font-family: verdana;

text-indent: 30;}

dotycza odnosnikow natomiast w zrobionych przez Ciebie screenach roznice widze w tekscie a nie linkach :?

wszystkie czesci kodu (color; text-decoration; font-family; text-indent) sa obslugiwane zarowno przez IE jak i FF wiec moze wina lezy np. w starych wersjach przegladarek? a moglbys wstawic stronke w takim stanie jak jest teraz gdzies na serwer to spojrzal bym od siebie jak to wyglada


(RyleC) #10

chetnie tylko nie wiem gdzie :slight_smile: możesz dać linka do jakiegoś serwera? :slight_smile:


(Airborn) #11

hmm ja wszystko co moje wzucam na ten serwer darmowy, bez reklam, 60 MB przestrzeni dyskowej, dostep przez FTP, max rozmiar pliku 5 MB, a co bylo dla mnie wazne jak szukalem konta to to ze aktywacja nastapila bardzo szybko


(RyleC) #12

a mozesz dac maial?


(Airborn) #13

najlepiej by bylo gdybys sobie zalozyl konto na tej stronie i tam wstawil te strone, ale skoro konieczie chcesz to jacek1986@wp.pl


(RyleC) #14

wysłałem. Oglądam i nadal nie wiem czemu tak jest :frowning:


(Airborn) #15

dobra... a wiec tak:

  1. edytuj style_karty.css i zmien

    a1

na

.tekst1

oraz

a2

na

.tekst2

2 nastepnie musisz edyowac kazda z podstron gdzie masz tekst i zamiast oznaczac je znacznikami

a

oznacz je czyms takim

zwruc uwage na kropke w style_karty.css oraz na jej brak w znacznikach DIV

blad byl prawdopodobnie spowodowany tym ze "a" jest zarezerwowane dla linkow nastomiast znacznik DIV nieposiada zadnych wlaciwosci. U mnie dziala.


(RyleC) #16

Thx wielke :smiley: