2 routery i problem z konfiguracją

Witam, mam dwa routery i są połączone kablem. Połączone jest gniazdo LAN i gniazdo na kabel z internetem. W jaki sposób mogę podłączyć te routery, żeby na obu mieć internet, ale żeby działały jak normalne routery, a nie AP? Chcę, żeby kabel dla drugiego routera był jak normalny kabel z internetu dla dostawcy. Jeden router (ten co mam “dawać internet”) to D-link DIR-615, a drugi to Planet WRT-415

kabel od internetu łączysz do WAN w dlinku -> z niego wychodzi lan1 do wan w Planet i powinno śmigać, oczywiście po konfiguracji

Wczesnej już tak próbowałem, teraz znowu podłączyłem wszystko i nie działa. Jak skonfigurować oba routery?

Jeżeli ten router ma wbudowany modem ADSL to go wyłącz.

Żaden z nich nie ma modemu.

Dodane 04.05.2011 (Śr) 18:35

Podłączyłem router (Planet) do kabla z internetem od dostawcy, ale to nic nie zmieniało. Zresetowałem router do ustawień fabrycznych, ustawiłem na nowo i wszystko działa. Przy okazji zauważyłem, że oba routery miały ustawiony ten sam MAC adres, ale to nie to było przyczyną problemów.

W drugin przede wszystkim wyłącz serwer DHCP bo tak to jest konflikt. I kabel od jednego podłącz do sieci normalnie nie do WANu. W tym momencie DLink chodzi jako Router a Planet jako AP i tak ma byc chyba że chcesz mieć sieć wewnętrzną dodatkową. Ale jak chcesz aby się wszyscy ze sobą widzieli to musisz zrobić tak jak napisałem.

Oba działają jako router, ale mają ten sam adres IP i występuje konflikt.

Kolega właśnie chce mieć dwie odrębne sieci:

Tak więc jak najbardziej słuszne było podłączenie routera poprzez port WAN. Konflikt serwerów DHCP wystąpić tu nie może, bo mamy dwie odrębne sieci, między którymi jest NAT.

W jednym z routerów zmień adres IP w sieci LAN tak, żeby różnił się od adresu drugiego routera - np. z 192.168.1.1 na 192.168.2.1.

A powiedz, co chcesz osiągnąć? Czy brakuje Ci fizycznie portów i chcesz jednym z nich rozszerzyć ich ilość?

Czy potrzebujesz dwóch osobnych podsieci? Napisz czego oczekujesz, a pomożemy Ci z prawidłową konfiguracją:)

PZDR

Komputery nie muszę być wykrywane, bo to co jest podłączone do 1. routera mnie nie interesuje. Routery są od siebie oddalone i połączone kablem. Są dwa bo sygnał z jednego jest za słaby. Poza tym interesuje mnie też zrobienie osobnej podsieci.

Połączyłem gniazdo LAN w 1. routerze nie skrosowanym kablem do gniazda WAN w drugim. Router zostawiłem na fabrycznych ustawieniach i mam połączenie. Problem w tym, że internet jest bardzo wolny, a łącze mam 16mbs. Jak podłączyłem komputer bez 2. routera do kabla, to wszystko działało szybko. Z drugim routerem łączyłem się przewodowo i bezprzewodowo, ale efekt ten sam. Na 100 pingów do 1. routera:

a)na kablu bez routera 0% straty, czas ok 1ms

b)na kablu z routerem 8% straty, czas ok 2ms

Co może być przyczyną wolnego połączenia i jak ten problem rozwiązać?

OK. Podłączenie masz dobre. Router #2 na porcie WAN dostaje adres po DHCP czy statycznie - to nie ma znaczenia. Ważne by nie pokrywał się z innymi w sieci routera #1. W Twoim urządzeniu (Router #2) wyłącz NAT. Nie potrzebujesz translacji adresów, gdyż obie podsieci są prywatnymi, wystarczy, że Router #1 będzie NATował. Jeżeli będziesz chciał, żeby komputery z podsieci #1 widziały te z podsieci #2 musisz w Routerze #1 dodać trasę statyczną w tablicy routingu. Inaczej komunikacja jest tylko jednokierunkowa (więc nawet ping nie działa:). A dlaczego są straty? Może były problemy z podwójnym natem. Wyłącz też firewalla i inne tego typu bzdury - tym zajmuje się router brzegowy (#1), nie ma potrzeby dublowania.

PZDR!