Witam ! Z góry przepraszam za problem jak nie ten dział czy źle napisałem tytuł. Jestem laikiem w tych sprawach i przychodzę o pomoc.
Jestem po remoncie domu, internet mam puszczony przez kablówkę do routera do góry w pokoju, tam jest połączony router kablem z komputerem stacjonarnym, także, mam i wifi i internet w stacjonarnym kompie.
W trakcie remontu puściłem kabel również na dół z górnego pokoju do salonu, kabel internetowy oczywiście. Podłączyłem go sam itp wszystko działa i teraz o co chodzi.
Proszę mi wytłumaczyć czy dobrze myślę. Na dole potrzebuje internet w konsoli do gry, do telewizora oraz do dekodera od TV. Na dole mam tylko jeden kabel, a więc mogę zrobić tak, że kupię kolejny ten sam router podłącze do niego ten kabel z góry i z niego pociągnę do tych 3 urządzeń kabel do internetu ? oczywiście każdy osobny ?
Jesli tak, to czy trzeba konfigutować ten router na dole od nowa jeśli kupię nowy ? Czy po prostu jak połącze go z górnym routerem przez kabel to będzie wszystko tak samo na WiFi ? jak na górze ?
Nic nie konfigurujesz. Podpinasz kabelki i działa. Ten TPLINK jest zarządzalny a ty tego nie potrzebujesz. Kup dowolny niezarządzalny switch gigabitowy.