2 slot na Ram nie działa


(przemek8423) #1

Od kilku dni borykam sie z problemem. Wcześniej pamięci mi dzialały w Dualu, a teraz już nie,bo działa tylko w 1 slocie.Jak wrzuce drugą w 2 slot to komp sie włącza ale nic nie pokazuje. Teraz jechać mogę tylko na single channel w 1 slocie. Pamięci są sprawne bo sprawdzałem. Ramy to Patriot 2x2GB 800mhz a płyta GA-G31-S2L? Pomocy :?


(Technik Elektro) #2

resetowałeś cmos ?? na odwrót wsadzałeś kostki ??


(patrx95) #3

Nie podwyższałeś może napięcia DDR?

Spróbuj wyjąć baterię płyty głównej na 2 minuty i wsadzić ją z powrotem.


(przemek8423) #4

Kostki wsadzałem na odwrot. Kominowałem z tym jak mogłem. A CMOS wiem ze polega na wyjeciu baterii,ale potem jak się włoży i odpali, to coś tam wyskakuje do ustawiania i nie wiem właśnie co tam ustawić, czy w ogóle tego nie ustawiać


(Technik Elektro) #5

coś tam tzn. co wyskakuje ?? wstaje po resecie na 2 kościach ??


(przemek8423) #6

wyskakuje te biale okienko. Nic tam nie ustawiałem. Ale wstac to komp sie włączy ale na monitorze ciemno.z napięciami nic nie ruszałem


(Technik Elektro) #7

musisz zaopatrzyć się/pożyczyć inne kostki jeśli sytuacja się powtórzy to reklamacja płyty głównej


(przemek8423) #8

Właśnie nie dawno minął okres gwarancji. No trudno :expressionless:


(Technik Elektro) #9

napisz jeszcze jaki komunikat wyskakuje...dokładnie...


(przemek8423) #10

Teraz juz nie pamiętam. odliczało coś 30sek do kontynuacji i się zrestartował


(Kpc21) #11

To sprawdź :slight_smile:

Próbowałeś odpalać w dualu na drugiej parze (inny kolor) slotów?


(Technik Elektro) #12

owa płyta posiada tylko 2 banki ds3 posiadała 4


(Cedar) #13

To właśnie sprawdź :wink: Jego płyta ma tylko dwa gniazda na pamięć (po co takie wynalazki produkują?)


(Technik Elektro) #14

to się nazywa niskobudżetowy produkt.


(Kpc21) #15

Właśnie to zauważyłem.

Niech wsadzi obie kości tak żeby działały w dualu i niech spisze komunikat błędu. Jeśli 30 sek to będzie za mało, można spróbować zapauzować błąd klawiszem Pause/Break na klawiaturze.

PS. technik_elektro mógłbyś zajrzeć na SB?


(Cedar) #16

Wiem, ale i tak twierdze, że to "wynalazek"


(Technik Elektro) #17

na 2 bankach obsadzonych płyta główna nie wstaje...można wywnioskować z opisu.


(Cedar) #18

Albo niech strzeli zdjęcie - ułamek sekundy wystarczy :wink:

-- Dodane 31.05.2009 (N) 23:17 --

Sprawdź czy gniazdo nie jest fizycznie uszkodzone - może dostało się do niego jakieś zanieczyszczenie? Trzeba wyeliminować wszystkie możliwości.


(przemek8423) #19

http://odsiebie.com/pokaz/3225849---850c.html wyskakuje mi coś takiego


(Technik Elektro) #20

naciskasz 1 i leci dalej - pierwszy raz widzę taki komunikat :stuck_out_tongue_winking_eye:.