Od kilku dni borykam sie z problemem. Wcześniej pamięci mi dzialały w Dualu, a teraz już nie,bo działa tylko w 1 slocie.Jak wrzuce drugą w 2 slot to komp sie włącza ale nic nie pokazuje. Teraz jechać mogę tylko na single channel w 1 slocie. Pamięci są sprawne bo sprawdzałem. Ramy to Patriot 2x2GB 800mhz a płyta GA-G31-S2L? Pomocy :?
resetowałeś cmos ?? na odwrót wsadzałeś kostki ??
Nie podwyższałeś może napięcia DDR?
Spróbuj wyjąć baterię płyty głównej na 2 minuty i wsadzić ją z powrotem.
Kostki wsadzałem na odwrot. Kominowałem z tym jak mogłem. A CMOS wiem ze polega na wyjeciu baterii,ale potem jak się włoży i odpali, to coś tam wyskakuje do ustawiania i nie wiem właśnie co tam ustawić, czy w ogóle tego nie ustawiać
coś tam tzn. co wyskakuje ?? wstaje po resecie na 2 kościach ??
wyskakuje te biale okienko. Nic tam nie ustawiałem. Ale wstac to komp sie włączy ale na monitorze ciemno.z napięciami nic nie ruszałem
musisz zaopatrzyć się/pożyczyć inne kostki jeśli sytuacja się powtórzy to reklamacja płyty głównej
Właśnie nie dawno minął okres gwarancji. No trudno
napisz jeszcze jaki komunikat wyskakuje…dokładnie…
Teraz juz nie pamiętam. odliczało coś 30sek do kontynuacji i się zrestartował
To sprawdź
Próbowałeś odpalać w dualu na drugiej parze (inny kolor) slotów?
owa płyta posiada tylko 2 banki ds3 posiadała 4
To właśnie sprawdź Jego płyta ma tylko dwa gniazda na pamięć (po co takie wynalazki produkują?)
to się nazywa niskobudżetowy produkt.
Właśnie to zauważyłem.
Niech wsadzi obie kości tak żeby działały w dualu i niech spisze komunikat błędu. Jeśli 30 sek to będzie za mało, można spróbować zapauzować błąd klawiszem Pause/Break na klawiaturze.
PS. technik_elektro mógłbyś zajrzeć na SB?
Wiem, ale i tak twierdze, że to “wynalazek”
na 2 bankach obsadzonych płyta główna nie wstaje…można wywnioskować z opisu.
Albo niech strzeli zdjęcie - ułamek sekundy wystarczy
– Dodane 31.05.2009 (N) 23:17 –
Sprawdź czy gniazdo nie jest fizycznie uszkodzone - może dostało się do niego jakieś zanieczyszczenie? Trzeba wyeliminować wszystkie możliwości.
naciskasz 1 i leci dalej - pierwszy raz widzę taki komunikat ;P.